ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 4 décembre 2014

Ελλάδα - Επιχειρήσεις - Νέος ισχυρός παίκτης στην αγορά μπίρας μετά τη συγχώνευση Μύθος-ΦΙΞ





Δήμητρα ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Εναν ακόμη ισχυρό παίκτη, μετά την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, αποκτά η εγχώρια αγορά μπίρας ύστερα από την απόφαση της Μύθος Ζυθοποιία, θυγατρικής του δανικού ομίλου Carlsberg, να συγχωνευθεί με την Ολυμπιακή Ζυθοποιία, η οποία το 2010 ξεκίνησε να παράγει ξανά την ιστορική μπίρα ΦΙΞ. Στη νέα εταιρεία που θα προκύψει από τη συγχώνευση και θα ονομάζεται Ολυμπιακή Ζυθοποιία ο όμιλος Carlsberg θα έχει το 51%, ενώ το υπόλοιπο 49% θα το κρατήσουν ως φυσικά πρόσωπα οι σημερινοί μέτοχοι της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, ήτοι ο κ. Γ. Χήτος το 25% και από 12% οι κ. Ηλίας και Γιώργος Γκρέκης.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, καθώς ο Νο 1 «παίκτης», η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προχώρησε πριν από μερικούς μήνες σε αναδιάρθρωση της παραγωγής της, δίνοντας αρνητικά σήματα για την κατάσταση της εταιρείας, ενώ την ίδια ώρα έχουν εμφανισθεί πολλές μικροζυθοποιίες που διεκδικούν μερίδια. Σε μερικούς μήνες, άλλωστε, αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με την κατάχρηση ή όχι δεσπόζουσας θέσης από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, γεγονός που επίσης αναμένεται να επιδράσει στην αγορά.
Τα οφέλη για τους άμεσα εμπλεκόμενους στη συμφωνία συγχώνευσης; Η μεν Carlsberg ενισχύει τη θέση της στην ελληνική αγορά και θα μπορεί πλέον να ανταγωνισθεί με ευνοϊκότερους όρους το αντίπαλο δέος, τη Heineken και εν προκειμένω την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η δε Ολυμπιακή Ζυθοποιία γίνεται μέλος ενός πολυεθνικού κολοσσού (η Carlsberg αποτελεί τον τέταρτο όμιλο στην αγορά μπίρας στον κόσμο) γεγονός που διασφαλίζει καλύτερες συνθήκες ρευστότητας, ειδικά μάλιστα καθώς στη νέα εταιρεία θα μεταφερθούν και οι υποχρεώσεις της, οι οποίες βάσει του ισολογισμού της το 2013 ανέρχονταν συνολικά σε 43,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 29,7 εκατ. ευρώ πρόκειται για βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Τόσο ο κ. Αλέξανδρος Καραφυλλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Μύθος Ζυθοποιία, ο οποίος θα έχει και τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και στη νέα εταιρεία, όσο και ο επικεφαλής σήμερα της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας κ. Γ. Χήτος που στη νέα εταιρεία θα έχει τη θέση του αντιπροέδρου, αρνήθηκαν χθες κατά τη συνέντευξη Τύπου ότι για τη συγχώνευση καταβλήθηκε τίμημα από την Carlsberg στην ελληνική εταιρεία. Σε έκτακτη γενική συνέλευση της Μύθος Ζυθοποιία στις 30/10/2014 αποφασίστηκε η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 26 εκατ. ευρώ με την ακύρωση 86.666.672 ονομαστικών μετοχών ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ η κάθε μία, κάτι που σύμφωνα με την εταιρεία έπρεπε να γίνει για να προχωρήσει η συγχώνευση.
Η νέα εταιρεία θα διοικείται από 7μελές εποπτικό συμβούλιο, εκ των οποίων τα τέσσερα μέλη θα είναι από την Carlsberg με επικεφαλής τον κ. Λαρς Λέμαν. Ξεκινά με συνολικό μερίδιο αγοράς 29% (καθώς σήμερα η Μύθος έχει 16% και είναι ο Νο2 παίκτης και η Ολυμπιακή 13% στην τρίτη θέση) με στόχο έως το 2019 να έχει φτάσει το 33%. Σήμερα την πρώτη θέση κατέχει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία με μερίδιο που εκτιμάται γύρω στο 55%.
Με δεδομένο, πάντως, τη φθίνουσα πορεία που ακολουθεί η εγχώρια αγορά μπίρας τα τελευταία χρόνια με τη συνολική κατανάλωση μπίρας να έχει μειωθεί το 2013 στα 3,9 εκατ. εκατόλιτρα από 4,6 εκατ. εκατόλιτρα το 2008, εύλογα γεννάται το ερώτημα για ποιο λόγο ο δανικός όμιλος επέλεξε να ενισχύσει την παρουσία του στην Ελλάδα. Η υποχώρηση της αγοράς θεωρείται συγκυριακό φαινόμενο και αποδίδεται στην κρίση, ενώ αυτό που τονίζουν τα στελέχη της Μύθος είναι ότι η ελληνική αγορά, ακριβώς λόγω της χαμηλής κατά κεφαλήν κατανάλωσης, παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Η ανάπτυξη άλλωστε πολλών μικροζυθοποιίων τα τελευταία χρόνια -υπολογίζονται γύρω στις 20αποδίδεται στην ανάπτυξη κουλτούρας μπίρας.



Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 19/11/2014

7 commentaires:

  1. Η ελληνικη φιξ με εισαγωγη κριθαριου απο τα Σκόπια..ποσο ελληνικη ήταν ;

    RépondreSupprimer
  2. και εγω καπου το διαβασα αυτο ...μολις ξεκινησε την παραγωγη ελληνικου κριθαριου η φιξ ..πουληθηκε. Δηλαδη τοσο καιρο πιναμε μπυριτσα.."εισαγωγης" ;

    RépondreSupprimer
  3. Στην κατάσταση που είναι η ανεργία στην Ελλάδα έχει σημασία ποια μπύρα γίνεται σε ελληνικά εργοστάσια και παράγεται από ελληνικό κριθάρι, έχετε καποια μαρκα να μας προτεινετε ;

    RépondreSupprimer
  4. η μονη ζυθοποιια που παραγει τισ μπυρεσ της με ελληνικο κριθαρι ειναι η αθηναικη οι υπολοιπες δηλαδη ζυθοποιιες χρησιμοποιουν καταβαση εισαγομενο κριθαρι.

    RépondreSupprimer
  5. κε μουλακακη καλησπερα σας, δικιο εχετε φιλοι μου στην βορεια ελλαδα πινουν νερο στο ονομα της ...αλλα τι να λεμε εδω η φιξ πουληθηκε τοσο ξεδιαντροπα ..και δεν μιλαει κανεις μονο τους υπαλληλους σκεφτομαι..για αυτο και μπηκα στην κουβεντα

    RépondreSupprimer
  6. καλησπερα ...θα προσθεσω και εγω προσωπικη εμπειρια ..ναι οι αγροτες που συνεργαζονται με την αθηναικη αισθανονται πιο ασφαλεις..και η αιτια ειναι οι τιμες και η εξασφαλιση της σοδειας τους...

    RépondreSupprimer
  7. για διαβαστε αυτο http://ksipnistere.blogspot.gr/2015/01/fix.html
    και μετα θα συνεχισετε να πινετε φιξ ;

    RépondreSupprimer