ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 5 février 2011

Η συνθήκη του Δουβλίνου 2 μετατρέπει την Ελλάδα σε «χωματερή» για μετανάστες

Οι δουλέμποροι του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.

Υπάρχουν κάποια συνθήματα της Αριστεράς που μπορεί να έχουν έναν ευγενή σκοπό, αλλά στην ουσία τους είναι απολιτικά και δεν οδηγούν σε καμιά συγκεκριμένη πολιτική πράξη που να έχει ένα άμεσο ή έμμεσο αποτέλεσμα.
Και συχνά κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, μπλόκα γίνονται για να γίνονται και όλα πάνε στο βρόντο. Να δώσουμε μερικά παραδείγματα. Το σύνθημα «νομιμοποιήστε όλους τους μετανάστες εδώ και τώρα» δεν βοηθάει σε τίποτα στην επεξεργασία μιας δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Οι απεργίες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν στρέφονται εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά εναντίον των εργαζομένων που τα χρησιμοποιούν, ενώ μειώνουν την κίνηση στα μαγαζιά. Ποια θα μπορούσε να ήταν η εναλλακτική λύση για αυτά τα ουτοπικά συνθήματα και τις μάταιες ενέργειες;
Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι γνωρίζει με μαθηματική ακρίβεια τι πρέπει να γίνει. Γι' αυτό απαιτούνται μελέτες, διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους φορείς και ειδικά για τους μετανάστες, συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να βρεθεί μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική.
Το σωστό αίτημα στην παρούσα στιγμή είναι η κυβέρνηση να επεξεργαστεί μια σωστή μεταναστευτική πολιτική.
Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., αφήνοντας τους μετανάστες στην τύχη τους, τους μετατρέπουν σε δούλους. Φτηνή εργατική δύναμη που προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό, τόσο στο εγχώριο δυναμικό όσο και στους άλλους μετανάστες που ζουν νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν πια ενσωματωθεί. Οποια χώρα έχει μεταναστευτική πολιτική ξέρει πόσους ακριβώς μετανάστες χρειάζεται, τόσο για την ανάπτυξή της όσο και για τη δημιουργία των υποδομών της. Αλλά πάντα η πραγματικότητα ξεπερνάει τους σχεδιασμούς. Στις βόρειες χώρες και στη Γερμανία, που δεν θα μπορούσαν να χτίσουν την ευημερία τους χωρίς τους μετανάστες, έχουν επίσης πρόβλημα με τους μετανάστες χωρίς χαρτιά. Και είναι εντυπωσιακό πως η χώρα που έχει συγκριτικά τη μεγαλύτερη μετανάστευση είναι οι ΗΠΑ, παρά τα τείχη που έχει χτίσει στα σύνορα με το Μεξικό. Και τα δρακόντεια μέτρα φρούρησης αποδείχθηκαν άχρηστα. Οσους και να σκοτώσουν, η μετανάστευση από το Μεξικό δεν εμποδίζεται. Περίπου το 70% των μεταναστών που φτάνουν στη Β. Ευρώπη προέρχονται από την Ελλάδα. Είναι σε όλους μας γνωστό πως κανένας μετανάστης, εκτός από αυτούς που έχουν τακτοποιηθεί, δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα. Η χώρα μας είναι πέρασμα. Λογικά θα έπρεπε να τους αφήσουμε να πάνε στη χώρα που επιθυμούν όπου έχουν συγγενείς ή φίλους. Αυτό όμως το απαγορεύει η συνθήκη του Δουβλίνου 2, που στην ουσία μετατρέπει τις πλατείες της Ελλάδας σε άτυπα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, δημιουργώντας μύρια προβλήματα προς αγαλλίαση της Ακροδεξιάς, που προτείνει το δημαγωγικό σύνθημα «Εξω όλοι οι ξένοι». Είναι το ίδιο σαν να λες «Εξω όλοι οι Πελοποννήσιοι». Οι μετανάστες που έχουν εγκατασταθεί εδώ είναι μέρος των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου και παράλληλα ένα πολιτιστικό γεγονός που σιγά σιγά θα μετατρέψει την Ελλάδα σε μια ευρωπαϊκή χώρα, παρά την προϊούσα εξαθλίωσής της.
Το Δουβλίνο 2 στην ουσία στρέφεται εναντίον της Ελλάδας, μετατρέποντάς την σε «χωματερή» για τους μετανάστες με προορισμό την Ευρώπη. Η Ελλάδα de facto πρέπει να καταργήσει αυτή την εγκληματική συνθήκη -το ίδιο ζητάει και ΟΗΕ- και να ανοίξει τα σύνορα για τους μετανάστες. Οι χώρες του Βορρά δεν εφαρμόζουν αυτή τη συνθήκη και δεν στέλνουν πίσω τους μετανάστες που έρχονται από την Ελλάδα. Και αυτό που δεν είναι γνωστό σε μας είναι πως, κάθε τόσο, ένα πρωτοσέλιδο ή μια τηλεοπτική εκπομπή μεγάλης τηλεθέασης παρουσιάζει την Ελλάδα σαν χώρα βασανιστηρίων και απάνθρωπης συμπεριφοράς. Και αυτό έχει καταστροφικές συνέπειες για τον τουρισμό. Δεκάδες χιλιάδες Σκανδιναβοί ακυρώνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα. Το άνοιγμα των συνόρων είναι μια άμεση και εφαρμόσιμη λύση εδώ και τώρα. Γιατί δεν το κάνουν; Κλείνοντας, κάτι τελευταίο για τις κινητοποιήσεις στο βρόντο. Γιατί τα ΜΜΜ, αντί να ταλαιπωρούν τον κόσμο, δεν μετατρέπουν την απεργία τους σε ημέρα δωρεάν μεταφοράς των επιβατών; Αυτό θα έτσουζε την κυβέρνηση και ίσως την ανάγκαζε να υποχωρήσει.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire