ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 5 février 2011

Μονίμως υποκριτές


Η υποκρισία της Δύσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος με δήλωσή του έδειξε πως απέσυρε την εμπιστοσύνη του στον Αιγύπτιο πρόεδρο.
Μάλιστα από τις αναφορές του δεν έλειψαν οι επισημάνσεις για «δίκαια αιτήματα του αιγυπτιακού λαού» κ.ο.κ. Ανάλογη στάση -αποδοκιμασίας του Μουμπάρακ- και από πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες. Αν θυμόμαστε καλά, τουλάχιστον οι Σαρκοζί, Μέρκελ, Κάμερον, Θαπατέρο και Μπερλουσκόνι ουσιαστικά έχουν ζητήσει έως τώρα την άμεση αποχώρηση Μουμπάρακ. Και σε θεσμικό επίπεδο, όμως, ανάλογες φωνές. Και από τον ΟΗΕ και από την Ευρωπαϊκή Ενωση, που έσπευσε ν' αποδοκιμάσει τον Μουμπάρακ, λέγοντας μέσω της εκπροσώπου της, Κάθριν Αστον, πως η πολιτική μετάβαση πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.
Ποιος θα διαφωνήσει μαζί τους. Ο αιγυπτιακός λαός δεν διαβίωνε καλύτερα από τον τυνησιακό που απέπεμψε πρόσφατα τον Μπεν Αλι. Ούτε από τους λαούς της Λιβύης, της Ιορδανίας ή της Υεμένης, τη φτωχότερη χώρα της περιοχής, όπου ο μέσος όρος ηλικίας φτάνει μόλις τα 17,8 χρόνια και η ανεργία κυμαίνεται στο 35%! Στην Αίγυπτο η κατάσταση ήταν και είναι δραματική.
Και δεν αναφερόμαστε μόνο στα αντιδημοκρατικά χαρακτηριστικά της 30ετούς διακυβέρνησης της χώρας από την ίδια κλειστή παρέα. Αλλά στην ανεργία και τη φτώχεια που γινόταν εύκολα διακριτή σε κάθε επισκέπτη.
Κι όμως, όλες οι χώρες της Δύσης, που καλούν τον Μουμπάρακ σήμερα ή τον Μπεν Αλι χθες να παραιτηθούν, παρείχαν μεγάλη υποστήριξη στα καθεστώτα αυτά. Με πρόσχημα την ανάσχεση του ισλαμικού φονταμενταλισμού στήριζαν δικτατορικά καθεστώτα. Και μόνο όταν αντιλήφθηκαν πως η κατάσταση έχει περάσει στα χέρια εξεγερμένων, έσπευσαν να ζητήσουν την αποπομπή των ηγετών τυραννίσκων...

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire