ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 4 février 2011

Αλλάζουν οι γεωπολιτικές ισορροπίες

Διεργασίες σε Ισραήλ για συνεργασία με Κύπρο
Σχέδια και προτάσεις από τρεις πολυδισεκατομμυριούχους μεγιστάνες
ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥΘΕΟΧΑΡΙΔΗ
ΤΡΕΙΣ επιχειρηματικοί κολοσσοί στον τομέα της ενέργειας με παγκόσμια δραστηριότητα αλλά στενά συνδεδεμένοι με το Ισραήλ, δείχνουν το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για συνεργασία με την Κύπρο, στην ανάπτυξη δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου. Οι δύο εξ αυτών έχουν ήδη απευθυνθεί ενυπόγραφα με επιστολές τους απευθείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, παραθέτοντας τις προτάσεις τους. Στο παρασκήνιο, βρίσκονται σε στενή επαφή με την κυβέρνηση του Ισραήλ σε ανώτατο επίπεδο, ενώ γίνονται και επαφές με τη Νoble energy.
Οι δύο που ήδη απευθύνθηκαν ενυπόγραφα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας -με βάση και στοιχεία που αποκάλυψε η εφημερίδα μας είναι ο Ισραηλινός μεγιστάνας Γιτσχσάκ Τσούβα εκ μέρους της «Delek» και ο επίσης Ισραηλινός μεγιστάνας Ναντέρ Γκερμεζιάν εκ μέρους του κολοσσού «Τriple Five». Ο τρίτος μεγιστάνας που ενδιαφέρεται έντονα να συμμετάσχει στο σχέδιο, είναι ο Ιντάν Οφέρ της «Οfer Group».

Και στις τρεις περιπτώσεις οι επικεφαλής είναι πολυδισεκατομμυριούχοι που περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα του Forbes, με στενές διασυνδέσεις στα κέντρα εξουσίας στο Ισραήλ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και όχι μόνο. Κοινά σημεία των τριών επιχειρηματιών, είναι ότι αναπτύσσουν παγκόσμια δραστηριότητα σε πολλούς τομείς, αλλά τέσσερις είναι κοινοί: Ενέργεια, νέες τεχνολογίες, τεράστιες επενδύσεις σε ακίνητα και αλυσίδες ξενοδοχείων. Οι δύο τελευταίοι, διαθέτουν και δικές τους μεγάλες τράπεζες.
ΓΙΤΣΧΣΑΚ ΤΣΟΥΒΑ - DΕLΕΚGRΟUΡ
Φωτογραφία
Όπως ήδη έγραψε ο «Φ», o Γιτσχσάκ Τσούβα εκ μέρους της «Delek Group» απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 9 Ιανουαρίου, με πρόταση για συνεργασία ΚύπρουΙσραήλ για προμήθεια της Κύπρου με φυσικό αέριο και αγωγούς που θα το μεταφέρουν στην Κύπρο για υγροποίηση και εξαγωγές στην Ευρώπη. Η Delekείναι κολοσσός με επέκταση σε Ρωσία, ΗΠΑ και Ευρώπη -κυρίως Βέλγιο και Λουξεμβούργο- κατέχει με τις θυγατρικές της το 45% των δικαιωμάτων του Λεβιάθαν, του Ταμάρ και άλλων κοιτασμάτων, με εκτόπισμα στις επενδύσεις σε ακίνητα. Διαθέτει δικά της διυλιστήρια, σταθμούς σε λιμάνια για φυσικό αέριο και καύσιμα, εμπλέκεται έντονα στην ασφαλιστική βιομηχανία και την εμπορία αυτοκινήτων. Εύκολα βρίσκονται στο διαδίκτυο φωτογραφίες του Γιτσχσάκ Τσούβα με τους εκάστοτε ηγέτες του Ισραήλ αλλά και με προέδρους και υπουργούς των ΗΠΑ.
Οικ. Γκερμεζιάν - «Τriple Five»
Φωτογραφία
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΓκερμεζιάν της «Τriple Five», έστειλε τουλάχιστον τρεις επιστολές στον Πρόεδρο Χριστόφια από τα μέσα Δεκεμβρίου. Στις προτάσεις, περιλαμβάνει συγκεκριμένη φόρμουλα κόστους για διάθεση φυσικού αερίου για την Κύπρο -πολύ χαμηλότερη αυτής με τη διαδικασία ΔΕΦΑ-, ενώ δεσμεύεται με τραπεζική εγγύηση δισεκατομμυρίων. Επίσης, εξέφρασε ετοιμότητα να συζητήσει με την Κύπρο το θέμα των αγωγών και εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου. Ο κολοσσός «Τriple Five» με έδρα τον Καναδά, για τις δραστηριότητές του μόνο σε ΗΠΑ και Καναδά κατά το 2009, κατέβαλε μόνο για φορολογία, $3,5 δισ., δηλαδή περίπου όσο και το 50% των συνολικών εσόδων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με πολλές πετρελαιοπηγές, εκμετάλλευση φυσικού αερίου, πλοία και πλατφόρμες εξόρυξης, μεταλλεία ουρανίου, παραγωγή πλατίνας και μεταλλουργικά εργοστάσια, παραγωγή βαρέων οχημάτων, φαρμακοβιομηχανίες. Από τους μεγαλύτερους επενδυτές σε ακίνητα στις ΗΠΑ. Ελέγχει τα μεγαλύτερα «mall» σε ΗΠΑ και Καναδά με 200 εκατ. επισκέπτες ετησίως.
Η οικογένεια Γκερμεζιάν χρηματοδοτεί 120 φιλανθρωπικά, πανεπιστημιακά και αθλητικά ιδρύματα. Διατηρούν στενή σχέση με τη σημερινή ηγεσία του Ισραήλ και με τον πρόεδρο Ομπάμα και την κυβέρνησή του, μετά από σημαντικές επενδύσεις (της τάξης των $7 δισ.) στο Νιού Τζέρσεϊ μετά τις καταστροφές και την αποτυχία του κυβερνητικού σχεδίου αποκατάστασης της πόλης λόγω πτώχευσης των μεγάλων επενδυτικών εταιρειών.
Ιντάν Οφέρ - «ΟferGroup»
Φωτογραφία
Ο Ιντάν Οφέρ έχει ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχει με χρηματοδότηση και όχι μόνο σε ένα σχέδιο συνεργασίας Ισραήλ - Κύπρου, ωστόσο δεν έχει απευθυνθεί άμεσα προς την κυβέρνηση της Κύπρου. Κάτω από το «Οfer Group», είναι ενταγμένοι κολοσσοί όπως η «Ιsraeli Corporation» και η «Βetter Ρlace». Αναπτύσσεται σε ΗΠΑ και Ασία στη ναυτιλία και αεροπορικές μεταφορές, στην ενέργεια και στον χρηματοοικονομικό τομέα, διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό από τις κύριες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει στην Ασία εργοστάσια παραγωγής εξοπλισμού για ανανεώσιμες πηγές ενέργεια και ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Σε τρία χρόνια θα έχουμε φυσικό αέριο
ΣΕ ΤΡΙΑχρόνια μπορούμε να έχουμε στην Κύπρο φτηνό φυσικό αέριο από το «Οικόπεδο 12». Σε πέντε χρόνια, από άλλα κοιτάσματα. Εκείνο που πρέπει να μας απασχολήσει είναι πρώτα η διάθεση του φυσικού αερίου των κυπριακών κοιτασμάτων και ένα δίκτυο αγωγών από αυτά προς το Βασιλικό για την αξιοποίηση του περιεχομένου τους. Αυτό προέχει και σε δεύτερο στάδιο η αξιοποίηση φυσικού αερίου από Ισραήλ, ενώ ούτε λόγος δεν πρέπει να γίνεται για υγροποιημένο και συμφωνία με τη Shell. Οι επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη της Νoble Εnergy, το δεύτερο δεκαήμερο του τρέχοντος μήνα στη Λευκωσία, θα ξεκαθαρίσουν σημαντικά το πεδίο σε σχέση με χρονοδιαγράμματα, συνεργασίες και κόστος. Η ΔΕΦΑ, ζήτησε όπως έχει συνάντηση με την Νoble.
Διπλωματικές πιέσεις για συμφωνία
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣπιέσεις δέονται το τελευταίο δεκαήμερο σε κυβερνητικό και τεχνοκρατικό επίπεδο οι εμπλεκόμενοι στο θέμα αποφάσεων και στρατηγικής για τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κύπρου, αναφέρουν διασταυρωμένες πληροφορίες του «Φ». Οι πιέσεις, στρέφονται προς την κατεύθυνση του να πειστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε υπογραφή προσυμφώνων και συμφωνιών, για την παροχή υγροποιημένου φυσικού αερίου για 20 χρόνια, στη βάση των διαπραγματεύσεων της ΔΕΦΑ και του τερματικού αποϋγροποίησης από την ΑΗΚ. Στο μεταξύ, κατατέθηκε στη Βουλή για επικύρωση, η συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ για την ΑΟΖ και τα κοιτάσματα της περιοχής. Λόγω του εξαιρετικά απόρρητου χαρακτήρα του περιεχομένου της, εξετάζεται σε ανώτατο επίπεδο ο τρόπος χειρισμού του θέματος και η διαδικασία επικύρωσής της.
Ο «Λέων» θα εξυπηρετεί τις πλατφόρμες εξόρυξης
Φωτογραφία
ΕΠΙΣΗΜΑ ξεκινά τη λειτουργία του το Σάββατο με τον καθιερωμένο αγιασμό- το εργοστάσιο παραγωγής υποθαλάσσιων αγωγών φυσικού αερίου στο Λιμάνι Λεμεσού, που κατασκεύασε η κυπριακή εξειδικευμένη εταιρεία «ΕDΤ Οffshore» σε συνεργασία με τον γαλλικό κολοσσό σε θέματα τεχνολογικών κατασκευών για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου «Τechnip». Επίσης το Σάββατο, η «ΕDΤ Οffshore» θα τελέσει στην παρουσία της υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων, τη βάπτιση του νεότευκτου υπερσύγχρονου ταχύπλοου σκάφους μήκους 50 μέτρων τύπου «Sea Αxe 5009V», που μπορεί να μεταφέρει με ταχύτητα και κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, προσωπικό και εξοπλισμό για τις πλατφόρμες διατρήσεων και άντλησης φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Στο πλοίο, που έχει ναυλώσει η «Νoble Εnergy», θα υψωθεί η κυπριακή σημαία. Μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 250 τόνους προσωπικό και εξοπλισμό, με ειδικές εγκαταστάσεις για βοηθητικά σκάφη και ελικόπτερο. Το νέο πλοίο, που έφτασε χθες στο Λιμάνι Λεμεσού, θα πάρει το όνομα «ΕDΤ ΛΕΩΝ».

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire