ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 4 février 2011

Οι φίλοι μας οι Εγγλέζοι...

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
Πάλι η Βρετανία στο βρόμικο παρασκήνιο
Του Άριστου Μιχαηλίδη
Φωτογραφία
ΝΑΤΟΥΣπάλι τους Βρετανούς εγγυητές μας, να αγωνίζονται να περάσουν προτάσεις στην Ε.Ε. που εξυπηρετούν την Τουρκία σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ξανά και ξανά, κάθε φορά που υπάρχει εξέλιξη αρπάζουν την ευκαιρία, μέχρι να μας εξοντώσουν. Αλλά εμείς, δεν θέλουμε να ανοίξουμε μέτωπο μαζί τους, θα συνεχίσουμε να κάνουμε πως δεν βλέπουμε και θα αφήσουμε τα εγγόνια μας να το παλέψουν… αν θα υπάρχει Κύπρος όταν θα έρθουν στα πράματα τα εγγόνια μας. Κατέθεσαν πρόταση αίφνης για να περιληφθεί στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, που θα εκδοθούν σήμερα, για να συνδέσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. με τη διεύρυνση, μόνο και μόνο για να εξαναγκάσουν την Κυπριακή Δημοκρατία να εγκαταλείψει την επιμονή της στο πάγωμα του ενταξιακού κεφαλαίου της Τουρκίας για την ενέργεια, το οποίο επιθυμεί η Άγκυρα να ανοίξει κατεπειγόντως. Ευτυχώς, υπάρχει αντίδραση και πολύ πιθανόν να μην περάσει η βρετανική πρόταση, αφού εκτός από την Κύπρο αντιδρούν η Ελλάδα, η Γαλλία και η Μάλτα. Αλλά αυτό που έπρεπε να απασχολεί την ηγεσία μας είναι ότι η βρετανική πολιτική που δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ επαρκώς από την κυπριακή ηγεσία, συνεχίζει να δημιουργεί στην Κύπρο τα μεγαλύτερα προβλήματα εντός της Ε.Ε. Για όλα τα ζητήματα που εγείρονται. Η Κύπρος, μέσα στην καρδιά της Ευρώπης, αντιμετωπίζει συνεχώς μια Βρετανία που συμπεριφέρεται σαν Τουρκία και στήνει όλα τα εμπόδια που συναντά.
Αν το πάγωμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας είναι ένας τρόπος πίεσης προς την Άγκυρα για να αναγκαστεί να κάνει βήματα προς τη λύση του Κυπριακού, για τη Βρετανία δεν υπάρχει καμιά πίεση που θα την αναγκάσει να περιορίσει, έστω, τις εχθρικές της ενέργειες. Και αν δεν αντιμετωπιστεί πρώτα η Βρετανία, εταίρος και εγγυητής της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί η Τουρκία, η οποία χωρίς στήριξη από κράτη μέλη δεν μπορεί να έχει πρακτική παρέμβαση μέσα από θεσμούς, κανόνες και δικαιώματα των μελών. Θα έπρεπε και οι δύο χώρες να αντιμετωπίζονται ως εχθροί, που παραβιάζουν την εδαφική κυριαρχία της Κύπρου.
Δεν είναι δυνατό να αποτραπούν οι βρετανικές εχθρικές ενέργειες αν η ηγεσία της Κύπρου συμπεριφέρεται σαν να μην τις βλέπει, επειδή δήθεν δεν θέλει να ανοίξει μέτωπο. Εξάλλου, η πολιτική των καλών σχέσεων (ή και της απόλυτα υποτακτικής συμπεριφοράς) δοκιμάστηκε και από προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά πολύ περισσότερο και από την παρούσα, που τον Ιούνιο του 2008 υπέγραψε και Μνημόνιο Συναντίληψης το οποίο παρουσίασε ως την τεράστια επιτυχία Χριστόφια, που έβαλε τη Βρετανία στη θέση της. Αλλά, ούτε μία μέρα δεν εφαρμόστηκαν οι δεσμεύσεις του Μνημονίου από την πλευρά του Λονδίνου. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να ανοίξει θέμα Βάσεων, ούτε να διαταράξει ή να απειλήσει με οποιονδήποτε τρόπο τα συμφέροντα της Βρετανίας στην Κύπρο. Και τήρησε τη δέσμευσή του κατά γράμμα και καθ΄ υπερβολήν. Η Βρετανία δεσμεύτηκε ότι «δεν θα υποστηρίξει οποιεσδήποτε ενέργειες που δυνατό να οδηγήσουν στη διχοτόμηση του νησιού ή την αναγνώριση ή την αναβάθμιση οποιασδήποτε ξεχωριστής πολιτικής οντότητας στο νησί». Και από τότε μέχρι σήμερα, δεν κάνει τίποτε άλλο!
aristosm@phileleftheros.com

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire