ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 3 février 2011

Οι Τούρκοι επιμένουν σε δύο κράτη στην Κύπρο

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
Αλλιώς τα λέει ο εκπρόσωπος
Του Άριστου Μιχαηλίδη
Φωτογραφία
ΟΤΑΝμετά τη συνάντηση της Γενεύης αναρωτήθηκαν πολλοί από πού έβγαλε το συμπέρασμα ο Μπαν Κι Μουν ότι υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες και ότι «είναι ξεκάθαρο ότι οι δύο ηγέτες εργάστηκαν για να έρθουν πιο κοντά μαζί πάνω σε διάφορες γεφυρωτικές προτάσεις», δέχτηκαν την επίθεση της Κυβέρνησης και του Κόμματος, γιατί ήθελαν να παρουσιάσουν τα σχόλια ως ακόμα ένα σχέδιο υπονόμευσης (κοινότυπο ανέκδοτο, πια) του Προέδρου Χριστόφια. «Επιβραβεύτηκαν οι χειρισμοί του Προέδρου», έγραφε πρωτοσέλιδα η Χαραυγή. «Κάποιοι κασσανδρολογούσαν και διαψεύσθηκαν», δήλωνε ο Άντρος Κυπριανού. «Οι εικοτολογίες και η κινδυνολογία η οποία εκπέμπετο από ορισμένους πολιτικούς αρχηγούς και άλλα πολιτικά πρόσωπα δεν έχουν επαληθευτεί», έλεγε ο Σταύρος Ευαγόρου. Ωστόσο, δεν πέρασαν πολλές μέρες και η ίδια η Κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, κάνει δηλώσεις που αποκαλύπτουν το σκηνικό της Γενεύης αλλά και όσα συμβαίνουν στις συνομιλίες. Ο Έρογλου κατηγόρησε τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι δεν πήγε με πρόταση στη Γενεύη και απέρριψε τις δικές του προτάσεις, γι΄ αυτό δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Απαντώντας στον Έρογλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
- Ο κ. Έρογλου στη Γενεύη έκανε πρόταση, που προέβλεπε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και οδηγούσε τη διαδικασία σε αδιέξοδο.
- Η πρόταση, που ο κ. Έρογλου διαφημίζει, βρίσκεται παντελώς έξω από το πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε εποικοδομητικές προτάσεις στη Γενεύη, πλην όμως αυτές αντιμετώπισαν την απόρριψη από την τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία επιμένει σε λογικές δύο κρατών.
- Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν είναι συνεπής στη «συμφωνηθείσα βάση» στην οποία κινείται ο Πρόεδρος Χριστόφιας, για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, για ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.
- Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει αποδεχθεί «στην πράξη τη βάση λύσης που έχει συμφωνηθεί και που καθορίζεται από τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ».
Δηλαδή, με δυο λόγια, στη Γενεύη δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα αλλά επιτρέπουμε στον Γ.Γ. του ΟΗΕ και στον Νταόυνερ να μιλούν για πρόοδο και να δίνουν λανθασμένα μηνύματα στη διεθνή κοινότητα. Οι προτάσεις κάθε πλευράς απορρίφθηκαν από την άλλη, αλλά επιτρέπουμε να δίνεται η εντύπωση ότι υπήρξαν «γεφυρωτικές προτάσεις». Η τουρκική πλευρά (και όχι η τουρκοκυπριακή, όπως κακώς λέει ο Εκπρόσωπος, βγάζοντας την Τουρκία από το παιχνίδι ακόμα και φραστικά) επιμένει στα δύο κράτη, αλλά οι ηγέτες μας συνεχίζουν να δηλώνουν ότι προχωρούμε στην επανένωση της νήσου. Η τουρκική πλευρά δεν αποδέχεται τη βάση των συνομιλιών στην οποία συζητούμε εμείς, δηλαδή εκείνοι συζητούν σε μια άλλη βάση, αλλά αρνούμαστε να ζητήσουμε από τον Μπαν Κι Μουν ή από τον Ντάουνερ να ξεκαθαρίσουν σε ποια βάση συνομιλούμε, μήπως και τους χαλάσουμε το ονειρικό μομέντουμ.
Όταν αυτές οι διαπιστώσεις απορρέουν από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, μήπως είναι υπερβολή και υπονόμευση να αναρωτηθούμε κι εμείς, τι στο καλό κάνει ο συνομιλητής μας για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση; aristosm@phileleftheros.com

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire