ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 14 février 2011

Χωρίς σχόλια...

Ο Κύπριος που ακούει από το... χέρι
Φωτογραφία
ΣΟΚ ΠΡΟΚΑΛΕΙ πάλι στο κοινό με τις εμφανίσεις του ένας εκκεντρικός καλλιτέχνης της Αυστραλίας που πέρασε στην ιστορία ως ο πρώτος άνθρωπος που «ακούει» (και) από το χέρι του. Πρόκειται για τον περφόρμερ Στέλιο Αρκαδίου, ο οποίος είναι γνωστός με το καλλιτεχνικό του όνομα Stelarc και ο οποίος εμφανίστηκε στο φεστιβάλ DaDaFest του Λίβερπουλ ενώ συμμετέχει και σε διάφορες εκθέσεις που γίνονται ανά τον κόσμο. Παγκόσμια πια αναγνωρισμένος, ο Στέλιος Αρκαδίου έχει στο ενεργητικό του πολλά βραβεία, διακρίσεις, επιχορηγήσεις και δημοσιεύσεις. Εργάζεται και συνεργάζεται με τα κορυφαία πανεπιστήμια, πνευματικά ιδρύματα και μουσεία του κόσμου και πέρσι τιμήθηκε με την κορυφαία διάκριση Αrs Εlectronica Golden Νica στην κατηγορία Ηybrid Αrt (Υβριδιακή Τέχνη) στην Αυστρία.
Εδώ και αρκετό καιρό ο Στέλιος Αρκαδίου επιθυμούσε να πάει ένα βήμα παραπέρα: Επεδίωκε να εμφυτεύσει στο τρίτο «τεχνητό» αυτί του, ένα μικροσκοπικό μικρόφωνο το οποίο θα συνδέεται με έναν αναμεταδότη bluetooth, ώστε οι άλλοι άνθρωποι να μπορούν να ακούν online τους ήχους που συλλαμβάνει το «ψεύτικο» αυτί του. Τελικά τα κατάφερε, προκαλώντας σοκ στους διεθνείς καλλιτεχνικούς κύκλους, όταν στο Φεστιβάλ Επιστημών του Εδιμβούργου παρουσίασε τη νέα του πρωτότυπη «εφεύρεση»: ένα αυτί στον πήχυ του χεριού του. Πρώην ερευνητής του τμήματος ψηφιακής έρευνας για την τέχνη της Ρerformance στo Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ Τρεντ, τοποθέτησε το εμφύτευμα ανθρώπινου αυτιού στο αριστερό του χέρι, το 2007 στο Περθ της Αυστραλίας, σε συνεργασία με την ομάδα Τissue Culture and Αrt, έπειτα από πολλές δυσκολίες, αφού δεν μπορούσε να βρει χειρουργό για να κάνει την επέμβαση που ήθελε.
Ο Αρκαδίου, που γεννήθηκε το 1946 στη Λεμεσό της Κύπρου από Ελληνοκύπριους γονείς, μεγάλωσε στην Αυστραλία και τα έργα του επικεντρώνονται, κατά κύριο λόγο, στον φουτουρισμό και στην επέκταση των δυνατοτήτων και ικανοτήτων του ανθρωπίνου σώματος. Αυτοχαρακτηρίζεται «βιοκυβερνητικός καλλιτέχνης» και πιστεύει ότι η τέχνη θα πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από μια απλή εικόνα.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire