Ατιμωρησία πολιτικών...
Η κυβέρνηση γνωρίζει πως το Σύνταγμα προβλέπει το σύντομο χρόνο παραγραφής ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων πολιτικών προσώπων.
Και το γνωρίζει καλά, αφού πρωτοκλασάτα στελέχη της και πολλοί από τους σημερινούς βουλευτές της την εποχή της αναθεώρησης είχαν ψηφίσει τη σχετική διάταξη του Συντάγματος. Η κυβέρνηση επίσης γνωρίζει πολύ καλά πως η πλειονότητα της κοινωνίας είναι αρνητικά φορτισμένη με το γενικευμένο καθεστώς ατιμωρησίας πολιτικών προσώπων που έχουν βάλει το δάχτυλο στο μέλι. Και στο πλαίσιο αυτό, αναζητεί τρόπους εκτόνωσης της οργής που διακατέχει την κοινωνία. Ωστόσο, δύσκολα θα ισχυριστεί κάποιος πως οι τρόποι που έχει εφεύρει μέχρι τώρα ήταν και οι καλύτεροι δυνατοί. Πρώτο παράδειγμα, το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Ολοι οι συνταγματολόγοι είχαν επισημάνει πως όταν το πόρισμα της Βουλής με τις ευθύνες πολιτικών προσώπων φτάσει στο Δικαστικό Συμβούλιο, αυτό θα κρίνει πως τα αδικήματα έχουν παραγραφεί. Οπως και έγινε άλλωστε. Το ίδιο φοβούνται πολλοί πως θα συμβεί και με το μεγαλύτερο μεταπολιτευτικά σκάνδαλο χρηματισμού, αυτό της Siemens.
Ο δεύτερος τρόπος με τον οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση την εκτόνωση της κοινωνίας είναι το εφεύρημα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο νέος νόμος -που εγκρίθηκε και από το υπουργικό συμβούλιο προχθές- που αφορά την ποινική μεταχείριση των πολιτικών προσώπων. Ενδιαφέρουσα σίγουρα η προσπάθεια του Χ. Καστανίδη, αλλά μάλλον χωρίς νόημα. Δεν μπορεί ο νόμος να υπερκεράσει το Σύνταγμα. Αρα, δεν υπάρχει περίπτωση ν' αλλάξει το καθεστώς ατιμωρησίας αν δεν αναθεωρηθεί το Σύνταγμα. Και αυτό, προϋποθέτει αρκετά χρόνια...
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire