Πολιτική πράξη εναντίον του Προέδρου Χριστόφια
(Από την ΧΑΡΑΥΓΗ)
Με κομματικά και όχι αξιοκρατικά κριτήρια η πλειοψηφία της Βουλής απέρριψε χθες την εισήγηση του Υπουργικού Συμβουλίου για διορισμό του Α. Καπαρδή στη θέση του Επιτρόπου Διοικήσεως
Πολιτική πράξη εναντίον του Προέδρου Χριστόφια εκ μέρους της πλειοψηφίας της Βουλής θεωρείται η απόρριψη τής εισήγησης τού Υπουργικού Συμβουλίου, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, διορίσει τον Ανδρέα Καπαρδή ως Επίτροπο Διοικήσεως.
Τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι απέρριψαν την εισήγηση τού Προέδρου χωρίς να είναι σε θέση να αιτιολογήσουν και να πείσουν για την αρνητική τους ψήφο, επιβεβαιώνοντας ότι η απόφασή τους λήφθηκε όχι στη βάση αξιοκρατικών κριτηρίων, αλλά στη βάση πολιτικών και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.
Κατά τη συζήτηση τού θέματος στην Ολομέλεια της Βουλής υπήρξαν και προσβλητικές αναφορές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Ν. Αναστασιάδη να μιλά περί «διορισμών κουμπάρων και φίλων, για αλαζονεία και οφειλές του Προέδρου Χριστόφια».
Γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΑΚΕΛ, Νίκου Κατσουρίδη, καλώντας τον κ. Αναστασιάδη σε τάξη. Δεν είναι πολιτική και κοινοβουλευτική αυτή συμπεριφορά, τόνισε ο Ν. Κατσουρίδης, να υβρίζεται με αυτό τον τρόπο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Ν. Κατσουρίδης τόνισε ότι η υποψηφιότητα Α. Καπαρδή τηρεί όλα τα κριτήρια που απαιτεί η σχετική νομοθεσία για τον Επίτροπο Διοικήσεως, προσθέτοντας ότι είναι μια καταξιωμένη προσωπικότητα με ακαδημαϊκά προσόντα, επιστημονική επάρκεια και ήθος.
Ο μόνος λόγος για απόρριψη του διορισμού τού κ. Καπαρδή, πρόσθεσε ο Ν. Κατσουρίδης, είναι γιατί ο άνθρωπος ήταν υποστηρικτής της υποψηφιότητας Δ. Χριστόφια και όχι γιατί δεν έχει ικανότητες και προσόντα, τα οποία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, αφού υπερτερεί, κατέχοντας τρία διδακτορικά, είναι εγνωσμένου κύρους ακαδημαϊκός, δίδαξε στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, όπως του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ενώ συνεχίζει να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου.
Το ότι ο κ. Καπαρδής απορρίφθηκε για πολιτικούς και όχι ακαδημαϊκούς λόγους το επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, κ. Ν. Αναστασιάδης, λέγοντας ότι «ο κ. Καπαρδής υπήρξε υποστηρικτής του Προέδρου Χριστόφια» και ότι «σε ανεξάρτητους θεσμούς θα πρέπει να διορίζονται αντικειμενικά και ανεξάρτητα άτομα», για να του υπενθυμίσει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ ότι είναι επί διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ που διορίστηκε ο τότε αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, κ. Αλ. Μαρκίδης, στην πολύ ευαίσθητη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Εξάλλου, δικαιολογώντας την αρνητική ψήφο των κομμάτων τους, οι κ.κ. Α. Αγγελίδης, Γ. Ομήρου, Δ. Συλλούρης και Γ. Περδίκης ισχυρίστηκαν ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν διαβουλεύτηκε προηγουμένως με τη Βουλή.
Ο πρόεδρος του Σώματος, κ. Μ. Καρογιάν, εξήρε το έργο της τέως Επιτρόπου Διοικήσεως κας Ηλιάνας Νικολάου και εξέφρασε τις ευχαριστίες του εκ μέρους ολόκληρου του νομοθετικού σώματος, λέγοντας ότι η κα Νικολάου είχε συνεργαστεί αγαστά με όλες τις κοινοβουλευτικές επιτροπές της Βουλής.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire