ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 1 mars 2011

Η Γερμανία είναι εδώ

Η Ευρώπη σε κρίση

Συµβιβασµοί στα µέτρα της Μέρκελ

Οι αλλαγές στο Σύµφωνο Σταθερότητας που παρουσίασε ο Βαν Ρόµπαϊ εξυπηρετούν τους γερµανικούς στόχους

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: , ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ


Από αριστερά: Βαν  Ρόµπαϊ, Σαρκοζί,  Μέρκελ.  Παρά τις  προσπάθειες να  παρουσιαστεί  το Σύµφωνο  Σταθερότητας  από τον πρόεδρο  του Συµβουλίου  της Ευρώπης  ως «πόνηµα»  διαφορετικό,  στην ουσία  αποτελεί φραστική  παραλλαγή του  κειµένου που  είχαν παρουσιάσει  Γερµανοί και  Γάλλοι και το  οποίο εξαγρίωσε  ουκ ολίγους  εταίρους
Υπό τη σκιά των γερµανικών απειλών για τερµατισµό των συζητήσεων περί διεύρυνσης των αρµοδιοτήτων του προσωρινού µηχανισµού στήριξης (EFSF), ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου Χέρµαν βαν Ρόµπαϊ παρουσίασε στους εκπροσώπους των κρατών-µελών της ευρωζώνης το Σύµφωνο Σταθερότητας, στο οποίο κατέληξε έπειτα από διµερείς διαβουλεύσεις µε όλες τις αντιπροσωπείες. Στο κείµενο φέρεται να συνέβαλε και το γραφείο του προέδρου της Κοµισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, το οποίο είχε εκφράσει την ενόχλησή του για την παράκαµψή του από την όλη διαδικασία που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου. Παρά τις προσπάθειες κοινοτικών πηγών και συµµάχων του Βερολίνου να παρουσιάσουν το «πόνηµα» του κ. Βαν Ρόµπαϊ ως διαφορετικό, ουσιαστικά αποτελεί µια φραστική παραλλαγή του κειµένου που είχαν παρουσιάσει η Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί και το οποίο εξαγρίωσε ουκ ολίγους εταίρους.

Ως συµβιβασµός, για παράδειγµα, αναφέρεται τογεγονός ότιη κατάργηση της ΑΤΑ έχει απαλειφθεί.

Επρόκειτο για ένα σηµείο που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση πρωτίστως του Βελγίου, µε τον πρωθυπουργό του να µιλά για«σουρεαλιστική» Σύνοδο στις 4 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, τη θέση τουσυγκεκριµένου σηµείου λαµβάνει άλλο, που ορίζει ότι τα κράτη-µέλη πρέπει να φροντίζουνώστε οι µισθοί να συµβαδίζουν µε την παραγωγικότητα και όπου αυτό δεν συµβαίνει να προβαίνουν ακόµη και σε περικοπές µισθών.

Αντιστοίχως, δεν γίνεται ρητή αναφορά σε ενιαίο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Αναφέρεται όµως ότι τα κράτη-µέλη πρέπει να αυξήσουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανάλογα µε τη βιωσιµότητα του ασφαλιστικού τους συστήµατος.

Το µόνο σηµείο πουθα µπορούσε κάποιος να πει πως πράγµατι η Γερµανία υποχώρησεείναι ο ενιαίος φόρος επί των επιχειρήσεων –κάτι που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ιρλανδίας, που µε τη χαµηλή φορολόγηση προσείλκυε ξένες επενδύσεις. Το σηµείο αυτό έχει απαλειφθεί.

Οπως όµως εξηγούσαν κοινοτικές πηγές, οι χώρες-µέλη είναι ήδη σε διαδικασία φορολογικής εναρµόνισης στο πλαίσιο και τηςΕτήσιας Εκθεσης για την Ανάπτυξη 2011, την οποία έδωσεστη δηµοσιότητα η Κοµισιόν και θα την υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο στις 24-25 Μαρτίου.

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ. Συµβιβασµός θα µπορούσε να θεωρηθείκαι ότι το µεν γαλλογερµανικό χαρτί προέβλεπε ο έλεγχος να γίνεται από τις κυβερνήσεις, ενώ αυτό που παρουσίασε ο κ. Βαν Ρόµπαϊ αναθέτει αυτό τον ρόλο στην Κοµισιόν.

Ωστόσο, η κύρια γερµανική απαίτηση να µην επιτρέπεται η χρηµατοδότηση των ελλειµµάτων µε διόγκωση του δηµόσιου χρέους βάσει συνταγµατικής επιταγήςπαραµένει ακέραιη, δίνοντας κάποια περιθώρια κινήσεων στις χώρες όπου η συνταγµατική µεταρρύθµιση απαιτεί χρόνο. Ο «φραγµός» αυτός µέχρι στιγµής έχει υιοθετηθεί µόνο από τη Γερµανία και την Αυστρία, στο σύνολο των 27 χωρώντης Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την ίδια στιγµή γερµανοίαξιωµατούχοι σπεύδουν µε αλλεπάλληλες δηλώσεις να µειώσουν τις προσδοκίες των αγορών όσον αφορά τις δυνατότητες του EFSF.

Τόσο ο ΒόλφγκανγκΣόιµπλε όσο και ο γερµανός υπουργός Οικονοµίας κινήθηκαν σε αυτήν τηνκατεύθυνση, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ της Γαλλίας επιχείρησε να ισορροπήσει µεταξύ συµφώνου και µηχανισµού, χωρίς να αναφέρει κάτι συγκεκριµένο.

Το κείµενο διαµορφώθηκε και υπό τις ευλογίες τού Μπαρόζο
Ακέραιη
παραµένει η
γερµανική απαίτηση για µη χρηµατοδότηση των ελλειµµάτων µε διόγκωση του δηµόσιου χρέους βάσει συνταγµατικής επιταγής.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire