Επιπλέον οι αυξήσεις λόγω κόστους καυσίμων
Την Τρίτη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αποφασίζει για το τελικό ύψος και την κατανομή των αυξήσεων στις διατιμήσεις ηλεκτρισμού, σε σχέση με τις φόρμουλες διατιμήσεων και αυτές για τη διαμόρφωση του κόστους καυσίμων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» μετά και την ολοκλήρωση των τελευταίων επαφών και διευκρινίσεων σε οικονομικά θέματα χθες με την ΑΗΚ, αλλά και μετά την εξέταση νομικών θεμάτων, χθες η Ρυθμιστική Αρχή μπήκε στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης των αυξήσεων.
Σε γυμνούς αριθμούς, η αύξηση στους λογαριασμούς πρέπει να ανέλθει τουλάχιστον στο 14%, γεγονός που οδηγεί σε σκέψεις και μελέτες για εφαρμογή μέτρων που θα μετριάσουν την επιβάρυνση στους καταναλωτές. Ωστόσο, τα κυριότερα από αυτά, θα πρέπει να αποφασιστούν από την κυβέρνηση και όχι από την ΡΑΕΚ, που επιδιώκει να μειώσει το κόστος στους καταναλωτές σε μονοψήφιο αριθμό, πράγμα πολύ δύσκολο για να καλυφθούν οι ζημιές της ΑΗΚ από την αύξηση του κόστους παραγωγής που υπολογίζονται σε 95 εκατ. ευρώ μόνο μέχρι τον Φεβρουάριο.
Αίνιγμα παραμένει το αν ο Κίκης Καζαμίας θα μπορεί να δώσει τουλάχιστον το 30% του αυξημένου κόστους - αρχικά η κυβέρνηση υποσχέθηκε να καλύψει το κόστος των γεννητριών, ώστε οι αυξήσεις να περιοριστούν στα ποσοστά αυτά. Ωστόσο η απαγορευτική γνωμάτευση του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων κάνει πιο δύσκολες τις τυχόν προθέσεις ανάληψης μέρους του κόστους. Δεδομένου επίσης ότι η Υπουργός Εμπορίου έχει δηλώσει ότι για την ώρα δεν πρόκειται η κυβέρνηση να απευθυνθεί στις Βρυξέλλες για τη βοήθεια, οι τρεις επιλογές που ετίθεντο αρχικά (λογαριασμοί ή κράτος ή Ε.Ε.) είναι ουσιαστικά μία - το κόστος απευθείας στους καταναλωτές.
Δεδομένου ότι πέραν της αύξησης του κόστους παραγωγής λόγω της 11ης Ιουλίου, οι καταναλωτές θα υποστούν και το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος καυσίμων στους τρέχοντες λογαριασμούς που είναι 5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, 21% σε σχέση με τον περασμένο Αύγουστο και 30% σε σχέση με τις αρχές του 2011, ο προβληματισμός είναι έντονος.
Στο τραπέζι τίθεται πλέον πολύ πιο έντονα και η πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό τουλάχιστον στο μισό. Αυτό θα επιτρέψει ουσιαστικά και την ανάληψη μέρους του κόστους από το κράτος χωρίς να πρόκειται για κρατική ενίσχυση. Σε αντίθετη περίπτωση, ουσιαστικά το κράτος θα έχει αυξημένα έσοδα από τον ΦΠΑ, ακριβώς λόγω της έκρηξης στο Μαρί και της αύξησης του κόστους παραγωγής - πέραν τυχόν γενικής αύξησής του στο πλαίσιο των οικονομικών μέτρων.
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 27/08/2011
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire