ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 30 août 2011

Τα πανεπιστήμια υπερασπίζονται το Σύνταγμα

 

Αντιμέτωπη με το πανεπιστημιακό κίνημα που φουντώνει από μέρα σε μέρα είναι πλέον η κυβέρνηση, παρά τις απειλές και τους εκφοβισμούς. Τα ακαδημαϊκά όργανα των πανεπιστημίων, το ένα μετά το άλλο (χθες προστέθηκαν οι Σύγκλητοι του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου), δηλώνουν ότι θα διαφυλάξουν τη συνταγματική λειτουργία του δημόσιου Πανεπιστημίου από τον νόμο Διαμαντοπούλου.

Οι φοιτητές, από την πλευρά τους, κόντρα ακόμη σε όλα τα προγνωστικά, προσέρχονται στα πανεπιστήμια και μέσα από πρωτοφανείς, για την εποχή, μαζικές διαδικασίες βάσης προχωρούν σε καταλήψεις που, όπως φαίνεται, μέσα στην εβδομάδα, θα επεκταθούν σε όλα τα ιδρύματα. Καμία εξεταστική δεν φαίνεται ικανή να συγκρατήσει το διαφαινόμενο κύμα καταλήψεων.
Η ένταση της επίθεσης που δέχεται το δημόσιο Πανεπιστήμιο από τη συμμαχία κυβέρνησης, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ δεν επιτρέπει στους φοιτητές καμία αναβολή στις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις. Χθες, ελήφθησαν αποφάσεις για εβδομαδιαίες καταλήψεις στο Πάντειο και στην Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης, ενώ τις επόμενες ημέρες πραγματοποιούνται Γενικές Συνελεύσεις στην πλειονότητα των σχολών σε όλη την Ελλάδα. Την Πέμπτη πραγματοποιούνται τα πρώτα φοιτητικά συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις όπου εδρεύουν πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ η 3η Σεπτεμβρίου ανακηρύσσεται μέρα συνάντησης του φοιτητικού κινήματος με το κίνημα των πλατειών.
Μετά τις Συγκλήτους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πολυτεχνείου Κρήτης, και τα ακαδημαϊκά όργανα των Πανεπιστημίων Αθηνών και Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου δηλώνουν ότι θα υπερασπιστούν τα ιδρύματα από τις αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου και καλούν τα εκλεγμένα όργανα των ιδρυμάτων που ο νέος νόμος καταργεί να παραμείνουν, να συνεχίσουν να λειτουργούν και να αγωνιστούν για να διαφυλάξουν τη λειτουργία του ιδρύματος.
Και οι δύο Σύγκλητοι αποφασίζουν να αναβάλουν τις εξεταστικές (το ΕΜΠ για τις 5 Σεπτεμβρίου και το Πανεπιστήμιο Αθήνας για τις 9 Σεπτεμβρίου), αναβολή που εκ των πραγμάτων δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να πραγματοποιήσουν Γενικές Συνελεύσεις χωρίς τον βραχνά των εξετάσεων. Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επισημάνει ότι ο νέος νόμος:
* αποδομεί το δημόσιο και δημοκρατικό Πανεπιστήμιο,
* εισάγει επιχειρηματικές λογικές στη λειτουργία και τον προσανατολισμό του,
* υποβαθμίζει τις σπουδές και τα πτυχία που απονέμονται διαλύοντας τον ενιαίο χαρακτήρα των επιστημονικών αντικειμένων, όπως αυτά εκφράζονται και υπηρετούνται από τις υπάρχουσες εκπαιδευτικές και ερευνητικές δομές,
* προωθεί τον αυταρχισμό στην ανώτατη παιδεία,
* εγείρει κρίσιμα θέματα συνταγματικότητας όσον αφορά την αυτοδιοίκηση και την ελεύθερη, δημοκρατική και ακαδημαϊκή λειτουργία του Πανεπιστημίου,
* αποσυνδέει την έρευνα από την αποστολή του Πανεπιστημίου,
* αποστερεί από δημόσιους πόρους την εκπαίδευση, την έρευνα και τη φοιτητική μέριμνα,
* καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο.
Η Σύγκλητος του αρχαιότερου ιδρύματος της χώρας διαπιστώνει ότι ο νόμος στη σημερινή του μορφή δεν μπορεί να εξασφαλίσει σε καμιά περίπτωση τη συναίνεση της πανεπιστημιακής κοινότητας και δηλώνει ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε θεμιτό και νόμιμο μέσο για τη διαφύλαξη της συνταγματικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος η Σύγκλητος του ΕΜΠ τονίζει ότι θα προβάλει και θα συμβάλει με κάθε θεμιτό και νόμιμο τρόπο στην κατάργηση των αντιδημοκρατικών, αντισυνταγματικών επιταγών του νόμου και δηλώνει ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις των φορέων της πολυτεχνειακής κοινότητας.
Στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται ότι θα κινηθούν και οι αποφάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων την ερχόμενη Παρασκευή.

Πηγή: Η Αυγή
Δημοσιεύτηκε στις 30/08/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire