ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 24 août 2011

Ετοιμάζουν την πολιτική επιστροφή του Στρος-Καν

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ

Αποσύρθηκαν οι κατηγορίες για σεξουαλικά εγκλήματα εναντίον του Ντομινίκ Στρος-Καν, έπειτα από αίτηση του εισαγγελέα Σάιρους Βανς, που χαρακτήρισε την καμαριέρα «αναξιόπιστη μάρτυρα», διαπιστώνοντας «ψεύδη και αντιφάσεις» στις καταθέσεις της.
Αφήνει πίσω τη δικαστική διαμάχη ο Στρος-Καν και μαζί με τη σύζυγό του ετοιμάζονται για άλλα... Κι αν έχασε την προεδρική υποψηφιότητα, υπάρχει και η πρωθυπουργική... (ΕΡΑ/ΑΠΕ)
Αφήνει πίσω τη δικαστική διαμάχη ο Στρος-Καν και μαζί με τη σύζυγό του ετοιμάζονται για άλλα... Κι αν έχασε την προεδρική υποψηφιότητα, υπάρχει και η πρωθυπουργική... Υστερα από σειρά νομικών ελιγμών η απόφαση μπορεί να βάζει τέλος σε μια πολύκροτη δικαστική υπόθεση, αλλά αφήνει αναπάντητα δύο βασικά ερωτήματα: τι πραγματικά συνέβη μεταξύ του Στρος-Καν και της Ναφισάτου Ντιαλό στη σουίτα του «Sofitel» στις 14 Μαΐου, και πώς διαγράφεται το μέλλον του πρώην ισχυρού επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου;

Ετοιμος να παραλάβει το διαβατήριό του και ανυπόμονος να μεταβεί στη Γαλλία δηλώνει ο Ντομινίκ Στρος-Καν, που αναμένεται να κάνει πρώτα μια γρήγορη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, για να ενημερώσει την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την υπόθεση, η οποία ταρακούνησε το διεθνή οργανισμό. «Είμαι ανακουφισμένος και θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι με στήριξαν», είπε χθες βγαίνοντας από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για την αγωγή που έχουν υποβάλει οι συνήγοροι της Ντιαλό σε δικαστήριο του Μπρονξ για την επιδίκαση αποζημίωσης για τη βλάβη που υπέστη η πελάτις τους από τη «βίαιη και σαδιστική» σε βάρος της επίθεση.
Λίγο νωρίτερα, ο εισαγγελέας τόνιζε ότι ακόμη και εάν διαπιστωθεί ότι ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ είχε σεξουαλική επαφή με την ενάγουσα, δεν μπορεί να αποδειχτεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αυτή η επαφή έγινε με τη χρήση βίας. «Τα ψέματά της έχουν υπονομεύσει σοβαρά την αξιοπιστία της» τόνισε ο Σάιρους Βανς, που ουσιαστικά αρνήθηκε να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο ήττας στη δίκη. Σημειώνεται ότι στη Νέα Υόρκη καταδίκη για ποινικό αδίκημα μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ομόφωνη γνώμη του Σώματος των Ενόρκων, που θα έχει πειστεί «πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας». Οι συνήγοροι της Ντιαλό κατήγγειλαν την εισήγηση του Βανς, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο εισαγγελέας «εγκατέλειψε μια αθώα γυναίκα».
Και ενώ ο Στρος-Καν κρατά κλειστά τα χαρτιά του, διερευνώντας ίσως τη νέα στάση των Γάλλων ψηφοφόρων απέναντί του, ανώτατα στελέχη των Γάλλων Σοσιαλιστών έχουν ξεκινήσει την εκστρατεία «δυναμικής επανένταξής» του στην πολιτική σκηνή της χώρας. Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Ζαγκ Λανγκ δηλώνει ότι ο Στρος-Καν μπορεί να μην επιστρέψει ως πρόεδρος, αλλά ίσως ως πρωθυπουργός μιας νέας σοσιαλιστικής κυβέρνησης. Αντιστοίχως, ο Φρανσουά Ολάντ, μεγάλο φαβορί των γαλλικών προεδρικών εκλογών του 2012, άφησε να εννοηθεί ότι εάν κερδίσει, τότε και ο Στρος-Καν «θα κερδίσει» έναν σημαντικό ρόλο.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire