Τα αρνητικά σχόλια επισκεπτών της Αθήνας προκάλεσε η διαμαρτυρία μπροστά στις εισόδους τριών ξενοδοχείων της πλατείας Συντάγματος. Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της Ομοσπονδίας είχε πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος
Τις εισόδους κεντρικών ξενοδοχείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης απέκλεισαν χθες εργαζόμενοι στον τουρισμό και μέλη του ΠΑΜΕ. Την ώρα που η καλοκαιρινή σεζόν συνεχίζεται και τα στοιχεία για τις αφίξεις και τα έσοδα είναι ενθαρρυντικά, συγκεκριμένες πρακτικές ήρθαν να πλήξουν για άλλη μια φορά το τουριστικό προϊόν της χώρας.
Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό απεργούσαν χθες διεκδικώντας τη διατήρηση όλων των ειδικοτήτων στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών. Ενώ όμως η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων ήταν στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, μια μερίδα εργαζομένων, που πρόσκεινται κυρίως στο ΠΑΜΕ, μαζεύτηκαν νωρίς το πρωί στις εισόδους των τριών μεγάλων ξενοδοχείων, επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου Α, στην πλατεία Συντάγματος, χωρίς, ωστόσο, να εμποδίζουν την είσοδο και την έξοδο των πελατών.
Αρκετοί τουρίστες, κυρίως πελάτες των ξενοδοχείων, παρακολουθούσαν έκπληκτοι τη συγκέντρωση, φωτογράφιζαν το πλήθος και ρωτούσαν τι ακριβώς συμβαίνει.
"Πρόκειται για μεθόδους που εμείς δεν ακολουθούμε", σχολιάζει στο "Εθνος" ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, Παναγιώτης Προύτζος, και συνεχίζει: "Καλέσαμε τον κόσμο να συμμετάσχει στην απεργιακή κινητοποίηση, επειδή το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών είναι μείζον. Δυστυχώς είμαστε ο πλέον ανασφαλής κλάδος σε όλη την Ευρωζώνη. Πάνω από το 50% των συναδέλφων μας είναι ανασφάλιστοι, ενώ κυριαρχούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. Δεν θεωρούμε, όμως, ότι οι εργαζόμενοι αποκομίζουν κάτι από τα επικοινωνιακά παιχνίδια".
Η συγκέντρωση της Ομοσπονδίας, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κλαυθμώνος, κατέληξε σε πορεία προς το υπουργείο Εργασίας. Οι εργαζόμενοι μέλη του ΠΑΜΕ παρέμειναν μπροστά από τα τρία ξενοδοχεία μέχρι το μεσημέρι, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.
Στη Θεσσαλονίκη εργαζόμενοι στον τουρισμό και μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από ξενοδοχείο στην πλατεία Αριστοτέλους και πορεία στους κεντρικούς δρόμους.
"ΟΧΙ" ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ
Καταδικάζουν οι τουριστικοί φορείς
Αντίθετοι σε κάθε ακραία μορφή κινητοποιήσεων δηλώνουν οι τουριστικοί φορείς, σημειώνοντας πως το ΠΑΜΕ ακολουθεί την πάγια τακτική του, αποκλείοντας πότε τα λιμάνια, πότε την Ακρόπολη και πότε τα μεγάλα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στο τουριστικό προϊόν της χώρας. Επισημαίνουν μάλιστα ότι συνδικαλιστές του και όχι εργαζόμενοι των ξενοδοχείων ήταν αυτοί που απέκλεισαν τις εισόδους.
Σύμφωνα με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, τα ποσοστά συμμετοχής ήταν υψηλά μόνο στα ξενοδοχεία που υπάρχουν επιχειρησιακά σωματεία (όπως είναι ο "Αστέρας Βουλιαγμένης" και το "Μετροπόλιταν"). Στα περισσότερα ξενοδοχεία της Αθήνας και στην πλειονότητα των ξενοδοχείων στους τουριστικούς προορισμούς η συμμετοχή στην απεργία ήταν ιδιαίτερα μικρή.
Εξάλλου και η Ομοσπονδία (εργατών επισιτισμού και ξενοδοχειακών υπαλλήλων) δέχεται ότι το ποσοστό συμμετοχής διαμορφώθηκε από 50% έως 80% στα ξενοδοχεία που διαθέτουν ισχυρά επιχειρησιακά σωματεία.
ΒΟΥΛΗ
Κόντρα ΚΚΕ με ΛΑΟΣ
Η ένταση που προκλήθηκε έξω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάννια μεταφέρθηκε και στη Βουλή, έπειτα από φραστική επίθεση του Α. Γεωργιάδη κατά του ΚΚΕ.
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κάλεσε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζή, να "πάει έξω να μαζέψει τους κυρίους του ΠΑΜΕ" εκτιμώντας, όπως είπε, πως ο αποκλεισμός ξενοδοχείων στην κρισιμότερη για την οικονομία μας φάση συνιστά "πράξη εσχάτης προδοσίας": "Είστε ενάντια στην ευημερία του ελληνικού λαού! Είστε ενάντια στα συμφέροντά του! Επενδύετε στην καταστροφή και στη φτώχεια των ανθρώπων. Να μαζέψετε τους κυρίους του ΠΑΜΕ που κλείνουν τις επιχειρήσεις", είπε σε έντονο ύφος ο Α. Γεωργιάδης, προκαλώντας την αντίδραση του Κομμουνιστικού Κόμματος:
"Το γεγονός ότι η ασύδοτη δράση μεγαλοξενοδόχων, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, ο εξαναγκασμός των εργαζομένων να υπογράφουν ημερήσια σύμβαση εργασίας και να πληρώνονται 520 ευρώ τον μήνα δεν λογίζεται εσχάτη προδοσία, αλλά καπιταλιστική εκμετάλλευση που στηρίζεται σε νόμους που ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και στηρίζει ο ΛΑΟΣ" αντέτεινε ο Σπ. Χαλβατζής.
Πηγή: Έθνος
Δημοσιεύτηκε στις 24/08/2011
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire