Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ
Την ανάγκη για καλύτερης ποιότητας νερό και πιο υπεύθυνη διαχείριση της επισιτιστικής κρίσης επισημαίνει νέα έκθεση του ΟΗΕ που προβλέπει πως θα απαιτείται ακόμη και 90% περισσότερο νερό το 2050 για την ικανοποίηση των αναγκών του παγκόσμιου πληθυσμού και δόθηκε στη δημοσιότητα καθώς ξεκινούσε χθες στη Στοκχόλμη η Διεθνής Εβδομάδα για το Νερό.
Επτά δισ. φέτος, εννέα δισ. το 2050... Και το νερό ήδη σπανίζει... «Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε νέες τεχνολογίες και πολιτικές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε τις σοβαρές ελλείψεις νερού που πλήττουν ένα όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού», τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία της η Σουηδέζα υπουργός Συνεργασίας για την Παγκόσμια Ανάπτυξη, Γκουνίλα Κάρλσον.
Μιλώντας στο πλαίσιο της 21ης Διεθνούς Εβδομάδας για το Νερό, που ξεκίνησε χθες στη Στοκχόλμη με τη συμμετοχή 2.500 ειδικών από 130 χώρες, επισήμανε ότι η πρόσβαση περισσότερων ανθρώπων σε καθαρό νερό και η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής είναι καταλυτικός παράγοντας για την ανάπτυξη, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το κόστος της έλλειψης δράσης είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο μιας σωστής διαχείρισης.
Εκθεση των Ηνωμένων Εθνών, που δόθηκε στη δημοσιότητα κατά την έναρξη του φόρουμ της Στοκχόλμης, καταγράφει εν τω μεταξύ μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση του πληθυσμού και η διαμόρφωση διαρκώς μεγαλύτερων αναγκών οδηγούν σε ένα σημείο καμπής που μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με τη βελτίωση των μεθόδων καλλιέργειας και το σεβασμό των οικοσυστημάτων.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα εννέα δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, ενισχύοντας την ανάγκη για νερό (κατά 70-90%), που η έλλειψή του ταλανίζει πολλές χώρες σε ένα σκηνικό που από τη μια δεν μπορεί να διαχωριστεί από πολιτικές και οικονομικές παραμέτρους και από την άλλη επιδεινώνεται από το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη και τις συνέπειές του (ξηρασία, πλημμύρες, ακραία καιρικά φαινόμενα).
Ηδη σήμερα, περίπου 1,6 δισεκατομμύριο άνθρωποι κατοικούν σε περιοχές του πλανήτη όπου σημειώνονται σοβαρές ελλείψεις νερού και, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, απαιτούνται μια καινοτόμα προσέγγιση των μεθόδων καλλιέργειας αλλά και ο περιορισμός των απωλειών μέσω της τροφικής αλυσίδας και η καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων.
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δημοσιεύτηκε στις 23/08/2011
Το πρόβλημα του νερού θα πρέπει να μας απασχολησει όλους μας νομίζω. Ειναι πολυ πιο ευρύ και πολύ πιο συμαντικό απο οσο νομίζουμε. Και αφορά τοσο την ποσοτητα που αντλούμε απο το περιβάλλον η οποία ειναι ολοένα και μικρότερη , οσο και στην κατανάλωση του ( την ποιότητα του, την καθάρισή του, την κατανάλωση του χρησιμοποιόντας πχ τα φίλτρα νερού κλπ
RépondreSupprimerΘα πρέπει να προβληματιστούμε όλοι, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ!!