ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 23 août 2011

Κύπρος: μέσα Σεπτεμβρίου το σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών κατά 13% μέχρι το 2020


Φωτογραφία αρχείου.
Φωτογραφία αρχείου.
 
 
Μέσα Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμο το επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), στο οποίο θα εκτιμάται η συμβολή των ΑΠΕ στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και θα αποφασισθεί η επιτάχυνση των διαδικασιών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε συνάρτηση με τους πόρους και τα δεδομένα της αγοράς, ανακοίνωσε η υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Πραξούλα Αντωνιάδου, ενημερώνοντας την κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου για τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ανακοινώνοντας ότι η πανεπιστημιούπολη σε λίγους μήνες θα ηλεκτροδοτείται εξ ολοκλήρου με ενέργεια από φωτοβολταϊκά, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι το κόστος της κιλοβατώρας σήμερα από μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα είναι μόνο 12,7 σεντ, γεγονός που επιτρέπει τη στροφή προς την πράσινη ενέργεια.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, Λευτέρης Χριστοφόρου, ανέφερε πως η Επιτροπή θα συνεχίσει ακατάπαυστα να στηρίζει και να απαιτεί όπως ο ήλιος και ο αέρας γίνουν κτήμα του κάθε νοικοκυριού και του απλού Κύπριου πολίτη, ο οποίος καταβάλλει και το τέλος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η υπουργός Εμπορίου, διευκρίνισε ότι υπάρχει εθνικό σχέδιο δράσης για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του τόπου κατά 13% μέχρι το 2020, από ανανεώσιμες πηγές.

Πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα, σε συνεδρία της Υπουργικής Επιτροπής (υπουργοί Οικονομικών, Εμπορίου, Γεωργίας, Εσωτερικών) συζητήθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών για την αδειότηση και προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και αποφασίστηκε να επικαιροποιηθεί το σχέδιο δράσης, εκτιμώντας τη δυνατότητα συμβολής τους στην κάλυψη ενεργειακού ελλείμματος σε συνάρτηση με τις σημερινές τιμές της αγοράς, και εξετασθεί εάν ενδείκνυται να επιταχυνθούν κάποιοι από τους σχεδιασμούς.

«Εάν υπάρξει απόφαση για πρόσθετους πόρους, το Υπουργείο θα τηρήσει τις υποχρεώσεις έναντι των αιτήσεων που ήδη υποβλήθηκαν», είπε στην Επιτροπή η υπουργός.

Η Πραξούλα Αντωνιάδου είπε στην Επιτροπή πως δεν αποκλείεται η αύξηση του ποσοστού της συνεισφοράς των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο και επεσήμανε εκ νέου ότι η πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου Εμπορίου είναι να υπάρξει ενεργειακή οριακή επάρκεια και μετά να προχωρήσουν οι μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕΚ, Γιώργος Σιαμμάς, διευκρίνισε ότι οι ΑΠΕ δεν ανταγωνίζονται τις συμβατικές μεθόδους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, και σημείωσε πως η ΡΑΕΚ διενεργεί ταχύρρυθμη τεχνοοικονομική μελέτη επιτάχυνση της σύνδεσης των φωτοβολταϊκών στο σύστημα της ΑΗΚ.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ, Χάρης Θράσου, δήλωσε ότι η Αρχή είναι ένθερμος υποστηρικτής των ΑΠΕ. Ενημέρωσε την Επιτροπή ότι παραχωρήθηκε από τη Μητρόπολη Λεμεσού έκταση 3.000 σκαλών στο Ακρωτήρι για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών 60 μεγαβάτ και εξήγησε πως λόγω του γεγονότος ότι η Εκκλησία κατέχει μεγάλες εκτάσεις που απαιτούνται για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, είπε πως η ΑΗΚ εξασφάλισε συνεργασία και με άλλες Μητροπόλεις.

Αναφέρθηκε, επίσης, στους σχεδιασμούς της ΑΗΚ για πλωτό αιολικό πάρκο και είπε πως το κόστος από ΑΠΕ ενώ κυμαινόταν στα 38 σεντ την κιλοβατώρα σήμερα είναι γύρω στα 21 και 22 σεντ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου είπε ότι είναι απαράδεκτο να εκκρεμούν τρία χρόνια αιτήσεις για αδειοδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε νοικοκυριά, προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον κάθε Κύπριο πολίτη να αξιοποιήσει τα δύο ανεξάντλητα κοινωνικά αγαθά τον ήλιο και τον αέρα για να παράγει ενέργεια σε πολύ χαμηλό κόστος.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης, που κατέθεσε πρόταση νόμου για αύξηση του τέλους για τις ΑΠΕ από 0,44 σε 0,60 σεντ, είπε ότι η αύξηση θεωρείτο αναγκαία από πέρσι.

Το τέλος που καταβάλλουν οι Κύπριοι καταναλωτές είναι το χαμηλότερο που υπάρχει στην ΕΕ, ανέφερε ο κ. Περδίκης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν χώρες που επιβάλλουν πράσινο φόρο 1 και 1,2 ευρώ την κιλοβατώρα.

Παρατηρώντας ότι το 80% από το ποσό που συγκεντρώνεται για τις ΑΠΕ έπρεπε να δίνεται για ηλεκτρική ενέργεια, είπε ότι πολλά από τα κονδύλια με τη συναίνεση της Βουλής αντί να πάνε σε επενδύσεις για ηλεκτρική ενέργεια, δαπανήθηκαν σε εξοικονομήσεις και θερμομονώσεις.

Ενημέρωσε, επίσης, την Επιτροπή ότι με την πρόταση του εισηγείται όπως ποσοστό 40% από το ποσό που συγκεντρώνεται για τις ΑΠΕ δαπανάται ως χορηγία για μικρά φωτοβολταϊκά, που θα είναι προσβάσιμα στον απλό πολίτη και τα νοικοκυριά.

Ο βουλευτής των Οικολόγων ανέφερε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να εγκριθεί η αύξηση στο τέλος, ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να εγκατασταθούν τα οικιακά φωτοβολταϊκά.

Πηγή: www.philenews.com με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Δημοσιεύτηκε στις 23/08/2011

1 commentaire:

  1. Η Κύπρος όπως και η Ελλάδα μπορούν να αναπτύξουν πολύ τα φωτοβολταικα γιατί και οι 2 έχουν πλούσιο ήλιο.

    RépondreSupprimer