ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 28 avril 2012

Το ΔΝΤ ετοιμάζεται για εγκατάσταση στην Κύπρο




Χειρότερες ημέρες περιμένουν μάλλον την κυπριακή οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προετοιμάζει την κάθοδο και την εγκατάσταση του στην Κύπρο, λόγω της κακής πορείας της οικονομίας μας και των αποκλίσεων, που έχουν παρατηρηθεί από αυτά που η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμόσει, τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά από το τελεσίγραφο που τέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τον αρμόδιο επίτροπο, Όλι Ρεν. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στους κόλπους του ΔΝΤ κυριαρχούν οι σκέψεις για εγκατάσταση στην Κύπρο, κλιμακίου του, για να υπάρχει παρακολούθηση και παρέμβαση στις συζητήσεις για την οικονομία. Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ εκτιμούν ότι η κυπριακή οικονομία δεν θα τα καταφέρει να παραμείνει εκτός του μηχανισμού στήριξης.

Στην διαμόρφωση της τελικής απόφαση του ΔΝΤ θα έχει ρόλο η πορεία των μέτρων που λήφθηκαν στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2012, οι αποκλίσεις από τους στόχους που τέθηκαν, αλλά και άλλοι παράγοντες, όπως το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη υλοποιήσει το πακέτο μέτρων αναπτυξιακής πολιτικής, που είχε εξαγγελθεί όταν Υπουργός Οικονομικών ήταν ο Κίκης Καζαμίας.
Να θυμίσουμε ότι ο Υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλής έχει εκδόσει δύο ανακοινώσεις μέχρι στιγμής, που προειδοποιεί με νέα μέτρα και στις οποίες κάποιος μπορεί να διακρίνει τη προσπάθεια να προετοιμαστεί το έδαφος για τα χειρότερα. Τα πράγματα χειροτερεύουν από τη διαφαινόμενη απόφαση του Χριστόφια να μην ανανεώσει τη θητεία του Αθανάσιου Ορφανίδη στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Ο Ορφανίδης θα μπορούσε με τις παρεμβάσεις του να πείσει την διεθνή οικονομική κοινότητα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δώσει παράταση χρόνου στην κυπριακή οικονομία, προβάλλοντας την προοπτική από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εάν τα πράγματα οδηγηθούν στον μηχανισμό στήριξης, ελλοχεύει ο κίνδυνος της ύφεσης, με προβλεπτά αποτελέσματα την περαιτέρω επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου της πλειοψηφίας των πολιτών. Η ανεργία θα αυξηθεί, το ποσοστό των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο φτώχειας θα αυξηθεί, η ανάπτυξη θα στραγγαλιστεί και θα δούμε και στην Κύπρο φαινόμενα, τα οποία μας ήταν άγνωστα μέχρι στιγμής. Θα απειληθεί η κοινωνική συνοχή και όλα αυτά βεβαίως θα έχουν αντίκτυπο στην οποιαδήποτε προσπάθεια για απαλλαγή από την κατοχή. Η τεράστια ευθύνη για την κατρακύλα της κυπριακής οικονομίας βαραίνει την διακυβέρνηση Χριστόφια.
Αυτή η ανίκανη κυβέρνηση παρέλαβε πλεόνασμα και το μετέτρεψε σε σύντομο χρονικό διάστημα σε έλλειμμα. Δεν έλαβε ούτε ένα μέτρο στο χρονικό διάστημα από το φθινόπωρο του 2008 μέχρι και τον χειμώνα του 2011. Παλινδρομούσε μεταξύ δηλώσεων «η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν θα αγγίξει την Κύπρο» και «καιγόμαστε». Σπατάλησε τα κονδύλια σε λαϊκισμούς, στην κακοδιαχείριση και στο βόλεμα ημετέρων. Εξευτέλισε την Κύπρο στην Ευρώπη και διεθνώς. Υποθήκευσε το μέλλον των επόμενων γενεών. Αυτή η διακυβέρνηση θα φύγει και θα αφήσει πίσω της κυριολεκτικά συντρίμμια. Η μοναδική ελπίδα που υπάρχει είναι, η επόμενη διακυβέρνηση να προχωρήσει σε τομές και σε χάραξη ολοκληρωμένης οικονομικής πολιτικής έτσι ώστε, ακόμα και με αιματηρά μέτρα, ο κύπριος πολίτης να ξέρει ότι κάποια στιγμή στο σύντομο μέλλον, θα απολαύσει τους κόπους και τις θυσίες του. Τεράστια σημασία έχει η διαχείριση του φυσικού πλούτου της Κύπρου.
Η επόμενη διακυβέρνηση θα πρέπει να πράξει ότι απαιτείται στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των πόρων, σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Η προοπτική που δημιουργήθηκε από τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, μπορεί να ανατρέψουν την μίζερη κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος, λόγω των κυβερνώντων.

Πηγή: www.pontiki.com.cy
Δημοσιεύτηκε στις 27/04/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire