ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 28 avril 2012

Προκλητική η Τουρκία

Νέα "εισβολή" της Τουρκίας στη Μεσόγειο

Μαρία Στυλιανού
Συνεχίζει ακάθεκτη την πολιτική της πρόκλησης και της διεκδίκησης οικοπέδων τόσο της Ελληνικής όσο και της κυπριακής ΑΟΖ η Τουρκία, η οποία, όπως φαίνεται εκμεταλλεύεται πλέον στο έπακρο και την πολιτική αστάθεια που επικρατεί στην Ελλάδα.

Με χθεσινή ανακοίνωση στην επίσημη εφημερίδα της τουρκικής Κυβέρνησης, η Τουρκία γνωστοποιεί την έναρξη εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών (ερευνών) στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, κατά παράβαση όλων των κανόνων του δικαίου της Θάλασσας, υλοποιώντας έτσι τις απειλές της.
Άμεση η απάντηση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Με ανακοίνωση της, η Ελληνική πλευρά τονίζει πως κάτι τέτοιο αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας.  "Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα είναι δεδομένες και έχουν γνωστοποιηθεί επανειλημμένως προς την τουρκική πλευρά. Σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και του εθιμικού δικαίου, περιοχές που αναφέρονται στις εν λόγω (τουρκικές) αποφάσεις περιλαμβάνουν και ελληνική υφαλοκρηπίδα».

«Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κατοχύρωση και την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας", καταλήγει στην ανακοίνωση του υπουργείο εξωτερικών της Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες,  σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις υπό το φόβο θερμού επεισοδίου.
Η κατά Τουρκία αμφισβητούμενη περιοχή   
Υπενθυμίζεται ότι η τουρκία θεωρεί ως δική της την θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται δυτικά του Ακάμα (μεσημβρινός 321618) και φτάνει μέχρι τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων και συγκεκριμένα μέχρι τα νησιά Καστελόριζος  (Ρως) και Ρόδος.
Νοτίως φτάνει την μέση απόσταση Τουρκίας - Αιγύπτου.
 
Σημειώνεται  ότι η Τουρκία υποστηρίζει  ότι το Καστελόριζο δεν έχει ούτε υφαλοκρηπίδα, ούτε ΑΟΖ.
Η χθεσινή δημοσίευση  την απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης για έρευνες στην περιοχή, απόφαση η οποία λήφθηκε στις 16 Απριλίου, συνοδεύεται με σχετικούς χάρτες.
Σε πλήρη «επιστράτευση» και ο τουρκικός τύπος
Στην όλη προσπάθεια της Τουρκίας να δείξει το ηγετικό ρόλο που επιθυμεί στην περιοχή, επιστρατεύεται και ο Τουρκικός τύπος. Με τίτλο «Έφοδος στην Μεσόγειο που θα εξοργίσει τους Ε/κ», η εφημερίδα «Σαμπάχ» γράφει ότι το τουρκικό υπουργικό Συμβούλιο με απόφαση του παραχώρησε στον Ανώνυμο Συνεταιρισμό Τουρκικών Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) άδεια εξουσιοδότησης για διεξαγωγή ερευνών για ανεύρεση υδρογονανθράκων σε όλη της τουρκική ΑΟΖ.  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με την απόφαση αυτή η Τουρκία θα «κλειδώσει», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δημοσίευμα, τις δραστηριότητες τόσο της Ελλάδας όσο και την «Νότιας Κύπρου», για ανεύρεση υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο.  
Όπως αναφέρει μάλιστα το δημοσίευμα,  οι περιοχές της Τουρκικής ΑΟΖ συμπίπτουν με ορισμένα από τα τεμάχια που διεκδικεί η Κ.Δ, ενώ, προσθέτει, απαντούν  και στην Ελλάδα, η οποία ισχυριζόταν μέχρι σήμερα ότι έχει δικαίωμα διεξαγωγής ερευνών στην Μεσόγειο εξαιτίας βραχονησίδων που υπάρχουν  εντός των 12 ναυτικών μιλίων.
«Ανανεώνει τις διεκδικήσεις της η Τουρκία»
Το Sigmalive επικοινώνησε για το θέμα με το διεθνολόγο, Πέτρο Ζαρούνα, ο οποίος μας ανέφερε ότι από τη στιγμή που πρόκειται για έρευνες και όχι για επιχείρηση εξόρυξης, η κίνηση αυτή της Τουρκίας αποτελεί προσπάθεια ανανέωσης των διεκδικήσεων της. «Προσπαθεί να διατηρήσει την ένταση στην περιοχή, ενώ η κίνηση αυτή έχει άμεση σχέση και με τις γεωτρήσεις που ξεκίνησαν πρόσφατα στην κατεχόμενη Σύγκραση, αφού πρόκειται για το συνολικό πακέτο διεκδικήσεων της Τουρκίας στην περιοχή».
Ο κ. Ζαρούνας σημείωσε ότι με αυτές τες κινήσεις της, η Τουρκία θέλει να στείλει μήνυμα και σε όσες εταιρείες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον Β’ γύρο αδειοδότησης για τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. «Θέλει να τους στείλει  μήνυμα να κάνουν πίσω και να μην διεκδικήσουν έρευνες σε αμφισβητούμενα οικόπεδα»
Πάντως, ο κ. Ζαρούνας τόνισε πως πρόκειται, επί της ουσίας για μια από τα ίδια, ενώ επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν έχει την δυνατότητα διεξαγωγής γεωτρήσεων, αφού δεν έχει ούτε τα μηχανήματα ούτε και την τεχνογνωσία για κάτι τέτοιο. Εξάλλου, καμία χώρα δεν θα συνεργαστεί μαζί της για έρευνες σε τεμάχια που αδιαμφισβήτητα ανήκουν σε άλλες χώρες. 
 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire