ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 29 avril 2012

Επισκόπηση κυπριακού τύπου 29/04/2012



Η κατάσταση στην οικονομία και η αναζήτηση από μέρους της Κυβέρνησης δύο περίπου δισεκατομμυρίων για τη διάσωση τραπεζών, το Κυπριακό, το υπό διαμόρφωση σκηνικό για τις προεδρικές εκλογές του 2013, οι εξελίξεις στην υπόθεση της δολοφονίας της Τζούλιας Οπόροκ, οι θέσεις της ΠΕΟ για την αναχαίτιση της ανεργίας και ο διορισμός Πανίκου Δημητριάδη στη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας είναι ανάμεσα στα θέματα που απασχολούν τον κυριακάτικο Τύπο.

''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο «Η ονοματολογία παίρνει φωτιά» γράφει ότι ο Μάιος θα είναι μήνας κορύφωσης των διεργασιών για τη διαμόρφωση του προεδρολογικού σκηνικού και ότι το ΑΚΕΛ και τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου έχουν προγραμματισμένες δράσεις προκειμένου να ξεκαθαρίσουν προθέσεις και να δρομολογήσουν αποφάσεις ως προς το πώς και με ποιόν υποψήφιο θα εμφανιστούν στην κούρσα των προεδρικών εκλογών. Γράφει επίσης ότι Γολγοθάς θεμάτων αναμένει τον νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Αλλού γράφει ότι πάρα πολλά δέντρα φυτεμένα στα πεζοδρόμια, είτε ανεξέλεγκτα, είτε χωρίς πρόγραμμα, προκαλούν τεράστιο πρόβλημα στη διέλευση των πεζών και πονοκέφαλο στις Αρχές.

Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο «Ψάχνουν 2.5δισ στο Πεκίνο» γράφει ότι η Κυβέρνηση λέει ότι έχει χρήματα για τις κρατικές ανάγκες μέχρι το τέλος του 2012, αλλά χρειάζεται επειγόντως τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια ευρώ, για να στηρίξει την ή τις τράπεζες που θα χρειαστούν κρατική ενίσχυση, το αμέσως επόμενο διάστημα. Αλλού γράφει ότι το Κυπριακό αλλάζει διαδικασία, δεν αλλάζει όμως ρότα, παραμένοντας στη στασιμότητα που οδηγεί αργά και σταθερά στη διχοτόμηση. Γράφει επίσης ότι το συγκρότημα Ερμές του Ομίλου Σιακόλα θεωρεί λανθασμένη την απόφαση αλλαγής του τουριστικού ωραρίου στη Λεμεσό και δεσμεύεται ότι αν τροποποιηθεί το διάταγμα θα προσλάβει αμέσως 107 άτομα.

''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο «Στα σοκάκια του σεξ και της...αμαρτίας» δημοσιεύει οδοιπορικό στα πορνεία των ιστορικών οδών της παλιάς Λευκωσίας. Γράφει επίσης ότι η Αστυνομία προχώρησε προχθές βράδυ στην Πάφο στη σύλληψη του 32χρονου αδερφού του 29χρονου κομμωτή που κατηγορείται για το φόνο της 24χρονης φίλης του Τζούλιας Οπόροκ –που ήταν έγκυος στον 4ο μήνα- και της τρίχρονης κόρης της. Αλλού γράφει για την εκδήλωση της ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους με τίτλο «Τουρκία στο κατώφλι της ΕΕ».

Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο «Αλτ στην ανεργία» δημοσιεύει συνέντευξη του ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπη Κυρίτση και προτάσεις της ΠΕΟ οι οποίες έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή Απασχόλησης και θα βοηθήσουν σημαντικά στην αναχαίτιση της ανεργίας. Αλλού δημοσιεύει δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι το ουσιαστικό και καθοριστικό ζήτημα είναι τι λένε τα ψηφίσματα αναφορικά με τη λύση, τι έχει συμφωνηθεί αναφορικά με την ουσίας του Κυπριακού, αλλά και με τη διαδικασία που όλοι, πολύ περισσότερο τα ΗΕ και άνθρωποι των ΗΕ, πρέπει να σέβονται και να τηρούν. Γράφει επίσης ότι η κοινότητα Επισκοπής εξελίσσεται σε σύγχρονη κωμόπολη.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Η Καθημερινή'' υπό τον τίτλο «Στον προθάλαμο του μηχανισμού» γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών θεωρεί πως οι κινήσεις για ανάκτηση της αξιοπιστίας μας είναι το τελευταίο χαρτί για αποφυγή του μηχανισμού, γι’ αυτό και επείγεται, χωρίς όμως να συμβαίνει το ίδιο και στην υπόλοιπη κυβέρνηση. Αλλού γράφει ότι έξι συν ένα σενάρια για την «επόμενη ημέρα» των εκλογών της προσεχούς Κυριακής μελετούν τα κομματικά επιτελεία (στην Ελλάδα), καθώς ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα για την πλέον κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολιτευτικής περιόδου. Γράφει ακόμα πως η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους και συγγενείς αγνοουμένων προβαίνουν σε ενέργειες σε επίπεδο ευρωκοινοβουλίου και ελεγκτικού συνεδρίου για τον έλεγχο των κονδυλίων που εισρέουν στο πρόγραμμα της ΔΕΑ από την ΕΕ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο «Συνασπισμός εξουσίας» δημοσιεύει συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος προτείνει, όπως αναφέρεται, τη δημιουργία συνασπισμού εξουσίας από όλες τις μεταρρυθμιστικές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου, με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα μπορεί επιτυχώς να εφαρμόσει τις ριζοσπαστικές αλλαγές που έχει ανάγκη η Κύπρος. Γράφει επίσης ότι μια τελευταία διορία δύο εβδομάδων δίνουν στην ουσία τα ΗΕ στις δύο πλευρές στο Κυπριακό προκειμένου να ξεκαθαρίσει η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από δω και μπρος. Αλλού γράφει ότι εξωφρενικά πράγματα συμβαίνουν στην ΕΦ που αφορούν στην Επίλεκτη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα ''Sunday Mail'' υπό τον τίτλο «Δύσκολοι καιροί σκοτώνουν την κεντρική λεωφόρο της πόλης» γράφει ότι αν και η οικονομική ύφεση έχει προκαλέσει τεράστια πτώση των πωλήσεων γενικά, τα δεινά της Λεωφόρου Μακαρίου προϋπήρχαν της οικονομικής κρίσης. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας διόρισε τον Πανίκο Δημητρίαδη νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας. Γράφει επίσης ότι χθες η Κυβέρνηση επέρριψε ευθύνες στην τουρκική πλευρά για την προχθεσινή ανακοίνωση των ΗΕ σχετικά με τις συνομιλίες, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αναφέρει, στράφηκαν κατά του Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Πηγή: www.philenews.com
Δημοσιεύτηκε στις 29/04/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire