ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 28 avril 2012

Κάπως έτσι γεννιέται ο ρατσισμός και αναδεικνύεται η Άκρα Δεξιά

ΕΦΗΜΕΡΑ

Είμαστε ρατσιστές;

Της Χρυστάλλας Χατζηδημητρίου
Φωτογραφία
Γιατί η Μαρί Λεπέν κατάφερε να εξασφαλίσει το 18% των ψήφων στις εκλογές της Γαλλίας και γιατί η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνει το 5%; Πώς οι άνθρωποι της Ευρώπης έγιναν ξενοφοβικοί και ρατσιστές; Ξύπνησαν ένα πρωί και είπαν τέρμα οι πολυπολιτισμικές κοινωνίες, ο καθένας στον τόπο του και κλείνουμε πόρτες και σύνορα;
Τριάντα Παλαιστίνιοι αγοράζουν δέκα αντίσκηνα και τα στήνουν σε ένα δημόσιο πάρκο στη Λάρνακα, στερώντας την πρόσβαση σ’ αυτό στους περίοικους, βρομίζοντας την περιοχή κι απειλώντας τη δημόσια υγεία. Αν εγώ έκανα το ίδιο, αυτή τη στιγμή θα βρισκόμουν σε κάποιο κελί. Στην περίπτωση των αλλοδαπών, αντί να εφαρμοστούν οι νόμοι, αφήνονται να παρανομούν, προκαλώντας τους περίοικους, τους Λαρνακείς άλλα και γενικότερα όλους τους πολίτες. Οι οποίοι πολίτες, αύριο θα χαρακτηριστούν ρατσιστές και μπορεί στ’ αλήθεια να αναπτύξουν ρατσιστικά αισθήματα, ενώ ακραία στοιχεία μπορεί να προβούν σε κάποια εγκληματική πράξη κι η δικιά μας Λεπέν σύντομα θα διεκδικήσει κι αυτή έδρανο στη Βουλή και μερίδιο στην εξουσία με επιτυχή αποτελέσματα.
Οι Αρχές, που μοιάζει να μην έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα τι είναι ρατσισμός και τι είναι σεβασμός στους νόμους, τηρούν μια αμήχανη στάση που καταλήγει να είναι δυσμενής διάκριση εις βάρος των νόμιμων πολιτών της, οι οποίοι απροστάτευτοι πια αναπτύσσουν αισθήματα φόβου, αντιπάθειας και μίσους εναντίον των «άλλων».
Και κάποια στιγμή παύουν να έχουν τη θέληση να ξεχωρίσουν ποιοι είναι απλά οικονομικοί μετανάστες νόμιμοι και νομοταγείς και ποιοι παρανομούν. Τους βλέπουν όλους με τον ίδιο φακό. Είναι όλοι κακοί. Ενώ, αν οι Αρχές φρόντιζαν έγκαιρα να επιβάλουν τάξη, η διάκριση στο ποιος είναι ποιος, θα ήταν φανερή κι όλοι, ντόπιοι και ξένοι, θα σέβονταν τους νόμους και συνάμα ο ένας τον άλλο.
Η ανοχή απέναντι στους «καημένους» τους μετανάστες δεν αποσοβεί την ένταση. Αντίθετα την καλλιεργεί υπόκωφα και κάποια στιγμή θα ξεσπάσει.
Αν είναι νόμιμο να κατασκηνώνουμε όπου θέλουμε και να ουρούμε σε δημόσιους χώρους, τότε να ισχύσει για όλους μας. Αν δεν είναι, τότε δεν υπάρχει δικαιολογία για την ανοχή και την αδράνεια των Αρχών.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire