ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 29 avril 2012

Θέλουν πίσω αυτά που τους έκλεψαν: την ελπίδα, τη ζωή, την αξιοπρέπεια


Βασίλης Μουλόπουλος

Το ερώτημα





Επειτα από τρία χρόνια (ή μήπως 40;) καταστροφικής διακυβέρνησης, οι serial killers αυτής της άτυχης χώρας βρίσκονται σε πανικό.
Και είναι πραγματικά χιουμοριστικές οι συνεχείς παραινέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του ΔΝΤ και του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών προς τον ελληνικό λαό να ψηφίσει τους δημίους του.
Η αλήθεια είναι ότι η κρίση, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη (της Γερμανίας περιλαμβανομένης), γίνεται όλο και πιο βαθιά.
Η αλήθεια είναι ότι η κρίση έχει ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη και έχει ξεφύγει από τον έλεγχο των ταλιμπάν του παγκόσμιου νεοφιλελευθερισμού.


Για τις προβλέψεις και τις δυνατότητες των εγχώριων σαλτιμπάγκων που μας κυβερνούν καλύτερα ας μη μιλήσουμε.
Η νέα δανειακή σύμβαση που υπέγραψαν είναι ένα συμβόλαιο θανάτου για το 90% των Ελλήνων, χωρίς καμία πιθανότητα να ανακόψει την ύφεση.

Μιλάνε για ανάπτυξη με λέξεις και όρους που θυμίζουν εξορκιστές μυστικιστικών θρησκειών.

Εχω μάλιστα τη σοβαρή υποψία ότι οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος τα βράδια θα κάνουν ιεροτελεστίες βουντού προσφέροντας ανθρωποθυσίες ελλήνων εργαζομένων στα είδωλα των τραπεζιτών.

Είναι θυσίες χωρίς αντίκρισμα. Οι μόνοι που δεν το καταλαβαίνουν (ή κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν) είναι οι συστημικοί οικονομολόγοι (γιατί ίσως δεν τους το δίδαξαν στη London School of Economics) και οι υπάλληλοι της ολιγαρχίας του χρήματος που μας κυβερνούν. Αν κάποιος από αυτούς είχε κάνει τον κόπο να διαβάσει Ιστορία θα είχε μάθει ότι η συνταγή «που θα μας σώσει» έχει αποτύχει όπου και αν εφαρμόστηκε. Οτι το μόνο που πέτυχε ήταν καταστροφή, βία και αυταρχισμό. Εξόντωσε λαούς, κατέστρεψε τη Δημοκρατία και εκκόλαψε το αβγό του φιδιού.
Αυτοί που κυβέρνησαν τη χώρα χρησιμοποίησαν φλογοβόλα για να κάψουν ανθρώπινες ζωές, για να κάψουν κάθε δυνατότητα ανάκαμψης της οικονομίας, κάθε δυνατότητα ανάπτυξης.

Απέλυσαν, έκλεισαν επιχειρήσεις και καταστήματα, σφάγιασαν μισθούς και συντάξεις, διέλυσαν τη δημόσια υγεία και παιδεία, γκρέμισαν το κοινωνικό κράτος και υπέγραψαν το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.

Χόρτασαν τα πιο αδηφάγα ένστικτα του καπιταλισμού. Εξέθρεψαν μια τάξη κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών χωρίς καμία κοινωνική ευθύνη και λογοδοσία.

Και σήμερα οι εμπρηστές ζητούν να ψηφιστούν στις επόμενες εκλογές για να σβήσουν τη φωτιά που οι ίδιοι έβαλαν.

Αυτό είναι και το ερώτημα των εκλογών. Τώρα που ο βασιλιάς είναι γυμνός και το αντιλαμβάνεται όλο το «πόπολο», τώρα που η πυρκαγιά εξαπλώνεται, το ερώτημα είναι ποιος θα τη σβήσει.

Αυτό θα καθορίσουν οι επόμενες εκλογές. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούν να το καταφέρουν οι πυρομανείς που την άναψαν και την τροφοδότησαν.

Το «πόπολο» έγινε λαός. Και ο λαός απαιτεί να ξαναγίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Αρνείται να καθήσει στην ουρά περιμένοντας την εξόντωσή του.

Δεν ξέρουν τι θέλουν, λένε οι πολιτικοί και οι οργανικοί διανοούμενοι του νεοφιλελευθερισμού. Αυτοί που αποφασίζουν γι' αυτούς, χωρίς αυτούς. Τους διαφεύγει ότι γνωρίζουν πολύ καλά αυτό που δεν θέλουν.

Τους διαφεύγει ότι θέλουν πίσω αυτά που τους έκλεψαν: την ελπίδα, τη ζωή, την αξιοπρέπεια.

Ο κ. Βασίλης Μουλόπουλος είναι δημοσιογράφος και βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο στην Α’ Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire