ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 27 avril 2012

Γαλλογερμανική αντιπαράθεση για την εξουσία στην Ευρώπη


Αλ. Καψύλης  

Δεν μπορεί η Γερμανία να κάνει ό,τι θέλει, λέει

 ο Ολάντ - Αδιαπραγμάτευτο το Σύμφωνο, απαντά η Μέρκελ

Γαλλογερμανική αντιπαράθεση για την εξουσία στην Ευρώπη



Νέες αψιμαχίες μεταξύ Μέρκελ και Ολάντ, παρά το ότι το «Μερκολάντ» δεν έχει ακόμα προκύψει επισήμως και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ της γερμανίδας καγκελαρίου και του προβάλλοντος ως βέβαιου προέδρου της Γαλλίας που κατέβαλε χθες ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι. Μιλώντας χθες το βράδυ στη γαλλική τηλεόραση ο σοσιαλιστής υποψήφιος είπε ότι «η Γερμανία δεν μπορεί να αποφασίζει για ολόκληρη την Ευρώπη», ενώ η Μέρκελ δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ότι «το Δημοσιονομικό Σύμφωνο είναι αδιαπραγμάτευτο».

«Δεν είναι δουλειά της Γερμανίας να αποφασίζει για ό,τι θα συμβεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Λαμβάνω πολλά μηνύματα, άμεσα και έμμεσα, από άλλες κυβερνήσεις, ακόμα και από συντηρητικές, και μπορώ να σας πω ότι η Ευρώπη δεν συμφωνεί με την πρακτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η Γερμανία»
, δήλωσε μιλώντας στο κρατικό κανάλι France 2 ο Ολάντ.

Ο σοσιαλιστής υποψήφιος, τον οποίο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν ικανό να κερδίσει το Νικολά Σαρκοζί με 10 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά στο δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών που διεξάγεται στις 6 Μαΐου, μίλησε με «χαρακτήρα» χθες το βράδυ στην τηλεόραση, δείχνοντας ότι, προεκλογικά τουλάχιστον, δεν έχει κανένα πρόβλημα να κλιμακώσει την αντιπαράθεση με το Βερολίνο και ότι η μεσολαβητική πρωτοβουλία Μόντι μάλλον έπρεπε να αναληφθεί μετεκλογικά.

«Η Γαλλία δεν είναι μια οποιαδήποτε χώρα. Μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση στην Ευρώπη», είπε σε μιαν αποστροφή του λόγου του ο Ολάντ, απειλώντας ευθέως την τευτονική πορεία της ευρωζώνης και του ευρώ.

Φυσικά οι Γερμανοί «δεν μασούν» κάτι τέτοια και γι' αυτό η Μέρκελ φροντίζει να δηλώνει καθημερινά ότι είναι ακλόνητη στις θέσεις της. «Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο συζητήθηκε επαρκώς, υπεγράφη από τους 25 ηγέτες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και έχει ήδη εγκριθεί από τα Κοινοβούλια της Πορτογαλίας και της Ελλάδας», σημείωσε σε συνέντευξή της που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

«Τα Κοινοβούλια σε ολόκληρη την Ευρώπη ετοιμάζονται να εγκρίνουν το Σύμφωνο. Η Ιρλανδία θα διενεργήσει ένα δημοψήφισμα στα τέλη Μαΐου. Είναι προφανές ότι το Σύμφωνο δεν είναι ανοικτό για νέες διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε η καγκελάριος απαντώντας στον Ολάντ, ο οποίος ζητεί την τροποποίηση του Συμφώνου έτσι ώστε να μην εξασφαλίζει μόνο τον ισοσκελισμό των ευρωπαϊκών προϋπολογισμών αλλά να δίνει ώθηση και στην ανάπτυξη των οικονομιών και στην απασχόληση.

Υπενθυμίζεται ότι χθες οι Financial Times δημοσίευσαν δηλώσεις αξιωματούχου της γερμανικής κυβέρνησης που δεν θέλησε να κατονομαστεί, σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο βρίσκεται σε συνεννόηση και μελετά από κοινού με τις Βρυξέλλες το ενδεχόμενο να επισυναφθεί στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο ως παράρτημα και ένα Αναπτυξιακό Σύμφωνο, το οποίο θα απαντά στις ανάγκες τόνωσης της ανάπτυξης και της αγοράς εργασίας που έχει κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ ξεχωριστά. Ο ανώνυμος Γερμανός αξιωματούχος είπε ότι το Αναπτυξιακό Σύμφωνο θα είναι έτοιμο και θα παρουσιαστεί στη σύνοδο κορυφής του G20 που θα γίνει στις 18 και 19 Ιουνίου στο Μεξικό.

Είναι προφανές ότι το Μερκολάντ έχει αρχίσει ήδη να διαμορφώνει τις νέες ισορροπίες του γαλλογερμανικού άξονα. Που πιθανότατα δεν θα μακροημερεύσουν, αφού στο βάθος διαφαίνεται το... Γκαμπρολάντ. Η ήττα δηλαδή της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης της Μέρκελ από τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ή από όποιον άλλο διορίσει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα για υποψήφιο καγκελάριο, τον Στάινμπρουκ ενδεχομένως ή τον Σταϊνμάγερ.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire