ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 26 avril 2012

Κύπρος - Εκατοντάδες παιδιά με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες

Αυξητική τάση παρουσιάζουν τα περιστατικά

Φωτογραφία

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ
Δεν είναι μόνο οι παραπομπές μαθητών στους εκπαιδευτικούς ψυχολόγους που αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Αυξητική τάση παρουσιάζουν και τα περιστατικά που καλείται να διαχειριστεί το τμήμα παιδικής και εφηβικής ψυχιατρικής του Μακάρειου Νοσοκομείου. Το 2011 το αρμόδιο τμήμα χειρίστηκε 1.200 καινούργια περιστατικά, ενώ σύμφωνα με τη διευθύντρια της παιδοψυχιατρική κλινικής του Μακαρείου, Άννα Παραδεισιώτη, υπολογίζεται περαιτέρω αύξηση κατά την τρέχουσα χρονιά.

Οι λόγοι για τους οποίους παιδιά και έφηβοι μέχρι 17 ετών παραπέμπονται στο εν λόγω τμήμα ποικίλλουν. Όπως δήλωσε στον «Φ» η κ. Παραδεισιώτη, υπάρχουν υποθέσεις απλές και άλλες περίπλοκες. Κάποια περιστατικά, είπε, απαιτούν μόνο συμβουλευτική παρέμβαση. Από την άλλη, συνέχισε, έρχονται και παιδιά με ψυχώσεις και κατάθλιψη, που αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν, με σοβαρές διαταραχές και φοβίες, με δυσκολίες προσαρμογής σε άσχημες καταστάσεις που αφορούν στην οικογένειά τους, με διατροφικές διαταραχές κοκ. Η κ. Παραδεισιώτη εξήγησε πως από τον Γενάρη μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011 καταγράφηκαν 1.200 νέα περιστατικά, διευκρινίζοντας ότι δεν περιλαμβάνονται εκείνα που παρακολουθούνταν από προηγουμένως. Το πρώτο τετράμηνο του 2012, δηλαδή από τον Γενάρη μέχρι και τον Απρίλιο, καταγράφηκαν πάνω από 600. Είναι γι’ αυτό που η επικεφαλής του τμήματος εκτιμά ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα παραπεμφθούν περισσότερα παιδιά σε σχέση με πέρσι. Ενδεικτικό το γεγονός ότι καθόλη την προηγούμενη χρονιά στην επαρχία Λάρνακας τα περιστατικά ανήλθαν σε 276 και φέτος, σε ένα μόλις τετράμηνο ξεπέρασαν τα 100.
Η ίδια εξήγησε ότι το τμήμα στελεχώνουν παιδοψυχίατροι, κλινικοί ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές και νοσηλευτικοί λειτουργοί και πως αντίστοιχες υπηρεσίες προσφέρονται σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και από φέτος και στην Πάφο. Στο ερώτημα από πού παραπέμπονται τα παιδιά αυτά, απάντησε πως «κυρίως από τις κοινωνικές υπηρεσίες, τους εκπαιδευτικούς ψυχολόγους και τις επαρχιακές επιτροπές ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης». Σε μικρότερο βαθμό, πρόσθεσε, οι ίδιοι γονείς αποφασίζουν να παραπέμψουν τα παιδιά τους.
Η κ. Παραδεισιώτη κλήθηκε να σχολιάσει και τους παράγοντες στους οποίους οφείλεται η αύξηση στον αριθμό των παραπομπών. Εξήγησε πως είναι πολλοί και ανέφερε μεταξύ άλλων: α) Ξεπεράστηκε κατά ένα μεγάλο βαθμό το «στίγμα» για τις ψυχικές νόσους. β) Οι πολίτες έχουν καλύτερη προσβασιμότητα στις υπηρεσίες. γ) Οι διάφοροι φορείς παραπέμπουν πιο εύκολα. δ) Τα κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα έχουν οξυνθεί. ε) Λόγω της οικονομικής κρίσης περισσότεροι επιλέγουν πλέον τις υπηρεσίες που προσφέρονται στο δημόσιο παρά ιδιωτικό τομέα.
Φάσμα παραπομπών •Ψυχωτικές διαταραχές.
• Συναισθηματικές δυσκολίες π.χ. κατάθλιψη, άγχος, φοβίες.
• Δυσκολίες συμπεριφοράς π.χ. διαταρακτική συμπεριφορά, παραβατική συμπεριφορά, δυσκολία αποδοχής και προσαρμογής στο σχολείο. • Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα.
• Διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές π.χ. αυτισμός.
• Νοητική υστέρηση συνοδευμένη από ψυχικές διαταραχές.
• Ψυχοσωματικές διαταραχές.
• Χρόνια σωματικά νοσήματα συνοδευόμενα από ψυχολογικές δυσκολίες.
• Δυσκολίες προσαρμογής σε γεγονότα ζωής π.χ. διαζύγιο, αρρώστια, θάνατο, υιοθεσία.
• Δυσκολίες στις σχέσεις παιδιών και γονιών.
• Κακοποίηση, παραμέληση, αποστέρηση.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 26/04/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire