ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 6 mai 2012

Οι Έλληνες αποφασίζουν

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Ελληνικές εκλογές

Του Στέφανου Κωνσταντινίδη
Φωτογραφία
«Και νωρίς εβγήκανε καταμπροστά στον ήλιο, με πάνου ως κάτου απλωμένη την αφοβιά σα σημαία,/οι νέοι με τα πρησμένα πόδια που τους έλεγαν αλήτες». Οδυσσέας Ελύτης  
 
Σήμερα οι εκλογές στην Ελλάδα. Όταν κάποιοι θα διαβάζουν τις γραμμές αυτές ίσως να είναι γνωστά και τα αποτελέσματα. Στην προεκλογική περίοδο οι αδίστακτοι πολιτικοί που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή διεθνή απαξίωση και ανυποληψία συνέχισαν να συμπεριφέρονται σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Υποσχέσεις με τη σέσουλα γι’ αυτά που θα κάνουν για να σώσουν τη χώρα, που δεν έχουν κάνει τα τελευταία τριάντα χρόνια και που θα τα ξεχάσουν ώς τις επόμενες εκλογές. Έλειψε ο υπεύθυνος πολιτικός λόγος με όραμα. Από τη μια τα κόμματα του δικομματισμού, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που ελπίζουν να καταφέρουν να συγκυβερνήσουν και από την άλλη μια Αριστερά χωρίς εναλλακτική πρόταση εξουσίας που υπόσχεται τη βασιλεία των ουρανών. Και μια Άκρα Δεξιά που, αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, θα έχει από σήμερα θεαματική παρουσία στην ελληνική Βουλή.
Κι ο κόσμος που θα ξαναψηφίσει αυτούς που έφεραν την καταστροφή. Κάτω φυσικά από την πίεση και την τρομοκρατία του ντόπιου κατεστημένου και της ολιγαρχίας του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Που απειλούν για το χάος που θα προκύψει αν οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν εμπιστευθούν τις δυνάμεις του μνημονίου για να συνεχιστεί η εξαθλίωση του ελληνικού λαού. Είναι τέτοια η τρομοκρατία που ασκείται που όπως αναγράφεται στον ελλαδικό Τύπο, υπάρχουν ψηφοφόροι που ομολογούν σε ιδιωτικές τους συνομιλίες πως θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ αλλά ντρέπονται να το ομολογήσουν δημόσια. Και ότι θα το κάνουν από φόβο αλλά και με τύψεις συνειδήσεως.
Η χειραγώγηση αυτή είναι τέτοια που ακόμη και ο αφ’ υψηλού «δάσκαλος της ρωμιοσύνης» Χρήστος Γιανναράς, με ένα στυλάκι αρχαίου σοφιστή, κάλεσε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν τον δικομματισμό, αφού πρώτα στολίζει με όλα τα δυνατά επίθετα τους εκπροσώπους του, με τη δικαιολογία ότι το παλιό στέκει ακόμη καλά και το καινούργιο αργεί να φανεί. Ακόμη, και το γράφει αυτό ένας φανατικός αντιευρωπαϊστής και ανορθολογιστής πολέμιος του διαφωτισμού, για να παραμείνουμε λέει στην Ευρώπη και να μη γίνουμε ιστορικό περιθώριο! Να μην αχρηστέψουν, μας λέει, οι Έλληνες την ψήφο τους, ψηφίζοντας επικαιρικά και παρορμητικά. Πάντα έτσι σκέφτονταν οι «γνωστικοί». Κι αυτούς που έβγαιναν «καταμπροστά στον ήλιο, με πάνου ως κάτου απλωμένη την αφοβιά σα σημαία», τους «νέους με τα πρησμένα πόδια... τους έλεγαν αλήτες» (Οδυσσέας Ελύτης, Άξιον Εστί). Και όμως για να γεννηθεί το καινούργιο θα πρέπει να καταρρεύσει το παλιό. Και οι εκλογές αυτές ήταν μια ευκαιρία για την κατάρρευσή του. Η τρομοκρατία για ακυβερνησία έχει ένα και μόνο στόχο: να διασώσει το κατεστημένο εκείνο που μετέτρεψε τη χώρα σε κρανίου τόπο για να συνεχίσει να διαχειρίζεται τις τύχες της προς όφελος της ντόπιας και της διεθνούς ολιγαρχίας. Αντίθετα, αν από τις σημερινές εκλογές προέκυπτε κατάρρευση του δικομματισμού και αυτό που το κατεστημένο αποκαλεί ακυβερνησία, θα ήταν η αρχή για τη γέννηση νέων υγιών πολιτικών δυνάμεων. Γιατί στην πολιτική, όπως και παντού, η φύση απεχθάνεται το κενό. Με την κατάρρευση του παλιού γεννιέται πάντα, είναι ιστορική αναγκαιότητα, το καινούργιο.
Σε κάθε περίπτωση όποια και να είναι τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών το μέλλον παρουσιάζεται σκοτεινό. Όλοι οι σοβαροί οικονομολόγοι, όλοι οι σοβαροί πολιτικοί αναλυτές, ντόπιοι και ξένοι, προειδοποιούν ότι το σημερινό χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, η εξαθλίωση θα συνεχιστεί και σύντομα είτε θα παρουσιαστεί από τους δανειστές κάποιας άλλης μορφής επαχθές Μνημόνιο είτε θα αναδεικτούν οι πολιτικές εκείνες δυνάμεις που θα αναλάβουν την ευθύνη να οδηγήσουν τη χώρα εκτός της σημερινής εθνικής της κατάθλιψης. Θα χρειαστούν ενδεχομένως ακόμη πολλές θυσίες, αλλά τουλάχιστον θα οικοδομηθεί σε στέρεες βάσεις ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και το λαό της. Για να οικοδομηθεί επιτέλους ένα σύγχρονο κράτος, κάτι που ο κοτσαμπασισμός και οι πολιτικοί εκπρόσωποί του της διαπλοκής, της μίζας και της διαφθοράς δεν το επέτρεψαν στα διακόσια σχεδόν χρόνια εθνικής ανεξαρτησίας.
*Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης είναι καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Κεμπέκ του Καναδά και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ε-mail: stephanos.constantinides@gmail.com

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire