ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 11 mai 2012

Οι πολιτικάντηδες της Κύπρου

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Τρία νομοσχέδια και μια μεγάλη κοροϊδία

Του Άριστου Μιχαηλίδη
Φωτογραφία
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ του Φόρου Εισοδήματος έστειλε επιστολή στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, όπου ανάμεσα σε πολλά άλλα επικρίνει και τη Βουλή γιατί δεν ψήφισε τρία νομοσχέδια που θα βοηθούσαν το τμήμα να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να εισπράξει πέραν των €400 εκατομμυρίων. Χτες η επιστολή του έγινε θέμα στις εφημερίδες και από το πρωί άρχισε ένας νέος πόλεμος δηλώσεων. Στα ραδιόφωνα ήταν οι εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος να επιρρίπτουν την ευθύνη στα άλλα κόμματα γιατί η μη έγκριση των τριών νομοσχεδίων δεν επιτρέπει στο κράτος να εισπράξει τους φόρους και να ενισχύσει τα ταμεία του. Η συντεχνία του κυβερνώντος κόμματος, η ΠΕΟ, έκανε ανακοίνωση για να εκφράσει «δυσαρέσκεια και ανησυχία» και να καλέσει τη Βουλή «να ψηφίσει το απαραίτητο νομικό πλαίσιο που θα δίνει τις εξουσίες και τη δυνατότητα στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων να κυνηγήσει αποτελεσματικά τους φοροφυγάδες και να εισπράξει τα εκατομμύρια που οφείλονται στο κράτος». Ο Σταύρος Ευαγόρου, αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, ήταν πιο «αποκαλυπτικός»: «Η γνωστή συγκυριακή πλειοψηφία της Βουλής (ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ)
δεν επέτρεψε να ψηφιστούν τρία βασικά νομοσχέδια, με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ».
Στο τέλος της ημέρας (που αρέσει και του Προέδρου μας) εξέδωσε ανακοίνωση ο Νικόλας Παπαδόπουλος, που χειρίστηκε αυτά τα ζητήματα ως πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και λέει τα εξής: Για τα τρία νομοσχέδια, από τα 21 μέτρα που κατατέθηκαν, η αλήθεια είναι η εξής: Το πρώτο, που αφορούσε στην καταβολή φόρου κεφαλαιουχικών κερδών από ιθύνουσα εταιρεία για την πώληση ακίνητης περιουσία θυγατρικής της, ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο (συγκεκριμένα στις 14/12/11). Το δεύτερο, που αφορά στην απαγόρευση της αποξένωσης του τελευταίου ακινήτου, δεν προχώρησε επειδή ο γενικός εισαγγελέας αυτής της Κυβέρνησης ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών ότι ήταν αντισυνταγματικό. Ακολούθως η ίδια η Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ ζήτησαν να μην προχωρήσει. Το τρίτο, που αφορά στην προσωπική ευθύνη των διευθυντών, δεν προχώρησε γιατί ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος και ο ΣΕΛΚ έπεισαν την Κυβέρνηση ότι μια τέτοια διάταξη θα έδιωχνε όλες τις ξένες εταιρείες από την Κύπρο. Γι’ αυτό το λόγο ΑΚΕΛ και υπουργός Οικονομικών και πάλι ζήτησαν να μην προχωρήσει αυτό το νομοσχέδιο.
Το λέγαμε και χτες και το επιβεβαιώνουν κάθε μέρα: Μας κοροϊδεύουν μέρα μεσημέρι! Και στο μεταξύ, περιμένουμε ότι θα αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα την κατάσταση της οικονομίας και θα μας σώσουν. Μα, όταν η έγνοια αυτών που θα έπρεπε να ανησυχούν πολύ περισσότερο από εμάς, αυτών που έχουν την ευθύνη να πάρουν τις σοφότερες αποφάσεις, είναι με ποιο τρόπο θα κερδίσουν εντυπώσεις, με ποιο τρόπο θα ρίξουν σε άλλους τις ευθύνες για να ξεγελάσουν την κοινή γνώμη, πώς μπορούν να σκεφτούν καθαρά; Δυστυχώς, μας έφεραν στο σημείο να λέμε, δεν έχουμε σωτηρία. Λες και η έγνοια του καθενός, την ώρα που πάμε κατά βαρβάρων, είναι να ψάχνει σε ποιον θα τη φέρει για να βγει αυτός κούππα άπαννη κι ας καεί ο τόπος. Καλά, δεν λυπούνται τον «απλό άνθρωπο» που υποφέρει;
aristosm@phileleftheros.com

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire