ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 3 août 2012

Ελλάδα - Προχωρά με βάση την Κύπρο για τον καθορισμό της ΑΟΖ


Στην κυπριακή νομολογία θα στηριχθεί
ο καθορισμός της ελλαδικής ΑΟΖ 
 


Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΙΜΠΙΣΙΗ 
Πάνω στην κυπριακή νομολογία και τεχνογνωσία θα στηριχθεί η Ελλάδα, προκειμένου να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς στον καθορισμό της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, παρά και τις αντιδράσεις από τρίτους. Η κυπριακή εμπλοκή θα είναι σε δύο επίπεδα, σε νομικό και σε τεχνοκρατικό. Νομικά θα χρησιμοποιηθεί ως βάση η κυπριακή νομολογία η οποία έχει ήδη εφαρμοστεί και τεχνοκρατικά επιλέγηκε από την κυπριακή κυβέρνηση ο Σόλωνας Κασίνης να συμμετέχει στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα καθορίζει την ελλαδική ΑΟΖ.

Όοσν αφορά τη σύσταση της επιτροπής καθορισμού της ελλαδικής ΑΟΖ είχε αποφασιστεί να συμμετέχουν οι: Νίκος Λυγερός, στρατηγικός αναλυτής, Χρύσανθος Λαζαρίδης, βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνης Φώσκολος, ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας της Καναδικής Κυβέρνησης με έδρα το Ινστιτούτο της Ιζηματογενούς Γεωλογίας και Πετρελαίου στο Κάλγκαρι της Αλμπέρτας, Ηλίας Κονοφάγος, πρώην διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής της ΕΛΠΕ ΑΕ και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Οικονομολόγων Ενέργειας, Αγγελος Συρίγος, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Σόλων Κασίνης, διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου της Κύπρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο του νομοσχεδίου που ετοιμάστηκε έχει ως βάση του την αντίστοιχη κυπριακή νομοθεσία και δεν αποκλείεται για είναι γι’ αυτό το λόγο που κρίθηκε σκόπιμο να συμπεριληφθεί στην επιτροπή ο κ. Κασίνης. Το νομοσχέδιο αποτελείται από πέντε σελίδες όπου αναφέρονται τα δικαιώματα της Ελλάδας στα θέματα της αλιείας, του ορυκτού πλούτου και των υδρογονανθράκων και συνοδεύεται από 47 συνολικά χάρτες της ελληνικής ΑΟΖ. Ουσιαστικά πρόκειται για τροποποίηση του αντίστοιχου νομοσχεδίου της Κύπρου, όπου έχουν αλλαχθεί τα τεχνικά σημεία έτσι ώστε να συμβαδίζουν με τα ελληνικά δεδομένα. Αυτό έγινε προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ένα νομοσχέδιο που έχει γίνει αποδεκτό χωρίς κανένα πρόβλημα εδώ και οκτώ χρόνια.
Ωστόσο, στην πρώτη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί προ ημερών στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ της επιτροπής και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά δεν συμμετείχε ο Σόλωνας Κασίνης. Όπως πληροφορούμαστε η μη συμμετοχή του κ. Κασίνη στη συνάντηση δεν είχε οποιοδήποτε πολιτικό λόγο αλλά ήταν καθαρά τεχνικής φύσεως, καθώς δεν ήταν σε γνώση του υπουργού Εμπορίου η παρουσία ενός Κύπριου δημόσιου υπαλλήλου στην ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ελλάδας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν τέθηκε οποιοδήποτε άλλο εμπόδιο στη συμμετοχή του κ. Κασίνη και ως εκ τούτου θεωρείται ότι θα συμμετέχει στην ελλαδική ομάδα εμπειρογνωμόνων.
Στο μεταξύ, οι Οικολόγοι χαιρέτισαν χθες «με ιδιαίτερη ικανοποίηση τις δημοσιογραφικές πληροφορίες για δημιουργία από την ελληνική κυβέρνηση ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την οριοθέτηση της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης». Ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πληροφορία ότι στην επιτροπή αυτή κλήθηκε να συμμετάσχει και ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Σόλων Κασίνης. Ο κ. Περδίκης κάλεσε τον υπουργό Εμπορίου να δώσει εξηγήσεις γιατί «δεν επέτρεψε στον κ. Κασίνη να συμμετάσχει στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων και συγκεκριμένα σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά».
Χρειάστηκαν30 χρόνια
ΑΠΟΦΑΣΗ
ΠΕΡΑΣΑΝ 30 ολόκληρα χρόνια από τότε που αποφασίστηκε η νέα Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας στη Διάσκεψη του ΟΗΕ το 1982 μέχρι να αρχίσει η Ελλάδα να μελετά τον καθορισμό της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Στο μεσοδιάστημα, και πιο συγκεκριμένα στις 21 Ιουλίου1995 η Ελλάδα είχε επικυρώσει τη σχετική σύμβαση του ΟΗΕ. Ο Νίκος Λυγερός είχε δηλώσει πρόσφατα ότι αποτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν είχε γίνει τίποτε όλα αυτά τα χρόνια. Ο κ. Λυγερός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Κύπρο, αναφέροντας ότι αυτή «έκανε την υπογραφή της επικύρωσης το ‘88 και πέτυχε τρεις οριοθετήσεις, μία θέσπιση, συν την ανακάλυψη του φυσικού αερίου. Οι Κύπριοι μας έχουν δείξει το δρόμο, πρέπει κι εμείς να ακολουθήσουμε και να ξεπεράσουμε τις φοβίες μας και να καταλάβουμε ότι το θέμα της ΑΟΖ δεν είναι μόνο ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι σχέσεις με έξι κράτη μέσα σε ευρωπαϊκό πλαίσιο».
Όσο για τις «εσωτερικές φωνές» που αρκετοί φοβούνται ότι θα προβάλουν αντιρρήσεις λέγοντας πως δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε σεισμικές έρευνες και μετέπειτα σε οικοπεδοποίηση και ανάθεση σε εταιρεία έρευνας και παραγωγής, οι αρμόδιοι υπογραμμίζουν ότι «η πραγματοποίηση μιας θαλάσσιας οικοπεδοποίησης δεν προϋποθέτει προηγούμενη ολοκλήρωση της οριοθέτησης». Η Κύπρος κέρδισε πολύτιμο χρόνο, καθώς προχώρησε άμεσα σε οικοπεδοποίηση και υπογραφή Σύμβασης με την εταιρεία Νoble Εnergyστο Οικόπεδο 12 το 2007, στα θαλάσσια σύνορα με το Ισραήλ, ενώ η οριοθέτηση της ΑΟΖ με το Ισραήλ ολοκληρώθηκε τρία χρόνια αργότερα, το 2010. Απλώς η οικοπεδοποίηση και η σχετική προσέλκυση επενδύσεων πρέπει επί της ουσίας να αφορούν σε αμοιβαία μη «γκρίζες ζώνες» ερευνητικού ενδιαφέροντος μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών.


Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 02/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire