ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 5 août 2012

Tι γράφει ο ξένος Tύπος 04/08/2012




THE IRISH TIMES
Το ελληνικό πρόβλημα
Η ελληνική οικονομία μπορεί να παρουσιάζει προσωρινές ενδείξεις σταθεροποίησης, αλλά το χειρότερο δεν έχει περάσει και η ανάκαμψη απέχει ακόμη πολύ. Η νέα κυβέρνηση εξακολουθεί να διεκδικεί παραχωρήσεις προτού αποδείξει την ικανότητά της να εφαρμόσει τα μεταρρυθμιστικά μέτρα. Δεδομένων των οικονομικών και πολιτικών τάσεων, είναι δύσκολο να φανταστούμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη σ’ ένα χρόνο από τώρα.
Παρότι μακροπρόθεσμα η αποβολή της θα καταστήσει την Ευρωζώνη ισχυρότερη, στο άμεσο μέλλον οι επιπτώσεις μπορεί να πυροδοτήσουν πανικό στην υπόλοιπη περιφέρεια. Η συζήτηση για την οικοδόμηση ενός αξιόπιστου τείχους προστασίας γύρω από την Ελλάδα δεν έχει φέρει αποτέλεσμα και καμία σταθερή οχύρωση δεν διαφαίνεται πιθανή.

EL PAIS
 
Ελληνες ναζί
Σημαίες με αετούς, μαύρα πουκάμισα, δυνατές κραυγές, ναζιστικοί χαιρετισμοί. Είναι σαν να εκπληρώνονται οι προφητείες ότι στην Ευρώπη εγκαθίσταται ένα πολιτικό κλίμα ανάλογο με εκείνο που δημιούργησαν οι ναζί και οι φασίστες στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1930, πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά τη γενική δοκιμή που έγινε με τον Ισπανικό Εμφύλιο. Ωστόσο δεν έχουμε ανάλογες ενδείξεις, παρότι η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά εμφανίζει συνεχώς τον αντιευρωπαϊσμό της και παρότι έχουμε ορισμένα ακραία περιστατικά σε χώρες όπως η Ελλάδα. Περισσότερο, όμως, από τη νοσταλγία του εξτρεμισμού, θα πρέπει να μας απασχολεί η απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών, ένα φαινόμενο που λαμβάνει διαρκώς μεγαλύτερες διαστάσεις, όσο οι πολίτες εξακολουθούν να πλήττονται από την κρίση που μαστίζει την Ελλάδα.

THE PHILADELPHIA INQUIRER
 
Προσαρμογές
Οταν κάποιος φίλος αρρωσταίνει, κι αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου, ενδέχεται να του προτείνεις φαρμακευτική αγωγή. Η κυβέρνηση Ομπάμα φοβάται ότι η κρίση στην Ευρωζώνη θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία και τελικά τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Γι’ αυτό ο Αμερκανός υπ. Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ επισκέφθηκε τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλους Ευρωπαίους πολιτικούς και προσπάθησε να πείσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για να επιλύσουν την κρίση. Καλά έκανε η Ελλάδα και περιόρισε τις δαπάνες της, όμως, χρειάζεται περισσότερη βοήθεια, προκειμένου να μπει ξανά μπροστά η οικονομία της. Προφανώς, δεν μπορείς να κάνεις καλά έναν άρρωστο με μισό αντιβιοτικό. Η κ. Μέρκελ οφείλει να κάνει τις απαραίτητητες προσαρμογες, προκειμένου το ευρώ να επιβιώσει. Η παροχή περισσότερης οικονομικής βοήθειας είναι μόνο η αρχή.

DIE WELT
 
Εν εξελίξει κατάρρευση
Η κατάρρευση του ευρώ εξελίσσεται σε αργή κίνηση. Ξέρετε, όπως στις κινηματογραφικές σκηνές. Οπως μια βάρκα, που κινείται προς τον καταρράκτη, αλλά κανείς στο πλήρωμα δεν κάνει το παραμικρό, επειδή είναι ασαφής η διοικητική δομή του σκάφους. Ενας αξιωματούχος θα ήθελε να γυρίσει, όσο αυτό είναι ακόμη δυνατόν, ένας άλλος θα ήθελε να οδηγήσει τη βάρκα σε μια αμμουδερή ακτή. Αλλά εντέλει παρεμβαίνει ο καπετάνιος και λέει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στην πορεία. Το πώς θα εξελιχθεί το πράγμα, μπορεί κανείς να το φανταστεί.
Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα χρειαστούν χρόνια, αν όχι δεκαετίες, για να αποκαταστήσουν τις εξελίξεις, που οδήγησαν στην κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για να επιλυθεί το ζήτημα του χρέους.


Πηγή: www.kathimerini.gr
Δημοσιεύτηκε στις 04/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire