ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 16 décembre 2012

Κύπρος - Χωρίς βάθος στρατηγικό


Η ΚΡΙΣΗ τυγχάνει διαχείρισης χωρίς να υπάρχει μια διαμορφωμένη στρατηγική. Γίνονται βήματα και λαμβάνονται αποφάσεις όταν προκύπτουν τα ζητήματα. Δεν διαμορφώθηκε μια πολιτική μακράς πνοής με σχεδιασμούς, οι οποίοι να περιλαμβάνουν διάφορα εναλλακτικά σενάρια. Η χώρα διανύει μια δύσκολη οικονομική φάση και είναι προφανές πως δεν θα εξέλθουμε σύντομα της κρίσης. Ακόμη, άλλωστε, συζητούμε τρόπους αντιμετώπισης και αναζητούνται χρήματα για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.

Για όλα, σχεδόν, τα σημαντικά ζητήματα, η διαχείριση που γίνεται διαχρονικά έχει τον χαρακτήρα του «που στύλλον στύλλον άνεση». Απουσιάζει πάντα η στρατηγική βάθους. Σήμερα, εκ των πραγμάτων, όλη η προσοχή είναι στραμμένη στα θέματα της κρίσης και της επόμενης ημέρας από τη συνομολόγηση ενός μνημονίου (όταν και όποτε αυτό γίνει). Υπάρχουν, ωστόσο, κι άλλοι παράμετροι, που δεν θα πρέπει να παρακάμπτονται, να υποβαθμίζονται και γενικά να μπαίνουν στο περιθώριο. Μια σημαντική παράμετρος είναι και οι επιπτώσεις στο εθνικό θέμα. Πώς μπορεί η κρίση να επηρεάσει το Κυπριακό και να αλλάξει τη στάση της Τουρκίας;
Είναι προφανές από κινήσεις που γίνονται από τουρκικής πλευράς ότι οι σχεδιασμοί εφεξής στηρίζονται σε ένα βασικό και σημαντικό δεδομένο: Αυτό της βαθιάς οικονομικής κρίσης που βιώνει αυτή την περίοδο η χώρα μας.
Είναι πρόδηλο ότι οι Τούρκοι επενδύουν πολιτικά στην οικονομική κρίση στην Κύπρο. Οι αναλύσεις που γίνονται στην Άγκυρα είναι πως η χώρα θα έχει περισσότερες έξωθεν εξαρτήσεις λόγω του Μνημονίου και των δανείων. Στην Άγκυρα διατυπώνουν την εκτίμηση ότι το περιθώριο κινήσεων από πλευράς της Λευκωσίας θα είναι περιορισμένο εφεξής και πως δεν θα έχει τις δυνατότητες για να προβάλλει αντιρρήσεις και ενστάσεις σε σχέση και με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Ακόμη θεωρούν πως η Λευκωσία θα είναι πιο ευάλωτη σε πιέσεις αναφορικά με το Κυπριακό.
Όλες αυτές οι εκτιμήσεις της τουρκικής πλευράς έχουν σε μεγάλο βαθμό βάση.
Και μπορεί να ισχύσει αυτό το σκηνικό, εάν η Λευκωσία ακολουθήσει την πεπατημένη. Δηλαδή να αντιμετωπίσει αποσπασματικά την οικονομική κρίση και να διαχειριστεί τις εξελίξεις μόνο και εφόσον προκύψουν. Το θέμα της κρίσης δεν είναι λογιστικό. Εάν αντιμετωπιστεί με αυτή την προσέγγιση, τότε θα χάσουμε το παιχνίδι.
Οφείλουμε ως κράτος, ως κυβέρνηση και πολίτες, να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα προβλήματα. Να διασφαλίσουμε την ανάκαμψη της οικονομίας με συγκεκριμένα μέτρα, να διαφυλάξουμε το κοινωνικό κράτος και να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία. Να μην εκτεθούμε σε πιέσεις και να μην υποκύψουμε σε αυτές, ώστε να οδηγήσουμε το Κυπριακό σε μια προβληματική ελλειμματική λύση.
Στην πολιτική και τη ζωή, δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Χρειάζεται σχεδιασμός και στρατηγική. Χρειάζεται πολιτική βούληση και όχι υποχωρητικότητα. Στόχος θα πρέπει να παραμείνει ένας: Να σώσουμε τη χώρα, οικονομικά, κοινωνικά και εθνικά. Η οικονομική κρίση δεν μπορεί και δεν πρέπει να γονατίσει τον τόπο.


Πηγή: www.philenews.com
Δημοσιεύτηκε στις 16/12/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire