ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 25 février 2014

Διαβάστε και γελάστε...Τα καμώματα του σημιταριού των "58", του Βενιζέλου και του Ψυχάρη του συγκροτήματος Λαμπράκη

Κρουστάλλη Δήμητρα   

Κεντροαριστερά: Χωρίς τους «58» το ευρωψηφοδέλτιο της «Ελιάς» 

Μετά τις ευρωεκλογές το εγχείρημα για την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξη - Τι αναφέρουν οι ανακοινώσεις των «58» και των κομμάτων και κινήσεων για την Κεντροαριστερά - Ποιο είναι το νέο όνομα - Δήλωση Ευ. Βενιζέλου

 Κεντροαριστερά: Χωρίς τους «58» το ευρωψηφοδέλτιο της «Ελιάς»


Μια στραβοτιμονιά άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για την Κεντροαριστερά. Την Τρίτη διέρρευσε το περιεχόμενο της συνομιλίας των κ.κ. Ευ. Βενιζέλου και Ι. Βούλγαρη, σύμφωνα με το οποίο οι «58» αποσύρονται οργανωτικά αλλά όχι πολιτικά από τη συνδιάσκεψη στις 8 και 9 Μαρτίου και από τη διαδικασία  σύνθεσης ενιαίου ψηφοδελτίου. 


Αμέσως κυκλοφόρησαν σενάρια για ρήξη με το ΠαΣοΚ, τα οποία με τη σειρά τους τροφοδότησαν εσωτερική ένταση στους «58», καθώς τα περισσότερα μέλη της πρωτοβουλίας δεν είχαν ενημερωθεί για την απόφαση αυτή και ανέμεναν να λάβουν αποφάσεις στην προγραμματισμένη  συνεδρίαση της Ολομέλειας την Πέμπτη.
 
Παράλληλα, το απόγευμα της Τρίτης συνεδρίασε η άτυπη επιτροπή για τις ευρωεκλογές με εκπροσώπους του ΠαΣοΚ, της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, των «58» και των συνεργαζόμενων Κινήσεων:  Δυναμική Ελλάδα, Πολιτεία 2012, Πρωτοβουλία Β, Μπροστά, Νέοι Μεταρρυθμιστές. 

Όλοι τους -και οι εκπρόσωποι των «58» -υπέγραψαν την κοινή ανακοίνωση που επιβεβαιώνει τη συμμετοχή στην συνδιάσκεψη και την κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές υπό το όνομα «Ελιά- Δημοκρατική Παράταξη» ή «Ελιά - Προοδευτική Παράταξη». 

Επίσης συμφωνήθηκε να μπουν στο ψηφοδέλτιο το όνομα και τα σύμβολα του ΠαΣοΚ, της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, και των Κινήσεων οι οποίες θα εκφραστούν από ένα όνομα που θα ορίσουν από κοινού. Οι εκπρόσωποι των «58» διευκρίνησαν ότι θα συμμετάσχουν στην οργανωτική επιτροπή για τη συνδιάσκεψη, στην επιτροπή θέσεων για την Ευρώπη και ότι θα στηρίξουν το ψηφοδέλτιο. Είπαν όμως ακόμα ότι επειδή δεν αποτελούν συνιστώσα του εγχειρήματος όπως το ΠαΣοΚ, η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, η Δυναμική Ελλάδα, αλλά μια κίνηση καταλύτης για την ανασύνταξη της παράταξης δεν θα συμμετάσχουν με μέλη τους τους στο ψηφοδέλτιο. Όσα μέλη των «58» επιθυμούν να είναι υποψήφιοι στις εκλογές θα συμμετάσχουν ως πρόσωπα και όχι ως μέλη των «58».        
   
Παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται να πέσουν οι τόνοι και να αποσαφηνιστεί η πραγματική διάσταση της απόφασης των «58», ότι δηλαδή η στάση τους είναι περισσότερο μια κριτική στήριξη προς το ΠαΣοΚ και τις υπόλοιπες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς παρά σπάσιμο των δεσμών μαζί του, το μύνημα που έχει σταλεί είναι ότι η μαγιά δεν έπιασε.Και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξει. 
Μετά τον καταιγισμό των δημοσιευμάτων που μιλούσαν για αποχώρηση των  «58»  από την Ελιά, η πρωτοβουλία εξέδοσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι «δεν συμμετέχουμε στις διαδικασίες ή σε διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου, δεν αναφερόμαστε σε ονόματα, δεν υπάρχουν υποψήφιοι «αντιπρόσωποι» των 58 στο ψηφοδέλτιο. Η κοινή γνώμη ζητά την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και είναι ευθύνη όλων, και του ΠΑΣΟΚ πρωτίστως, να ανταποκριθεί στο αίτημα. Η πρωτοβουλία των 58 θα παραμείνει διακριτή και σταθερή δύναμη παρακίνησης για την ενότητα και την αναγέννηση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης ενόψει της νέας εποχής της εθνικής ανασυγκρότησης. Και θα είναι παρούσα στις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν στο πολιτικό τοπίο και μετά τις ευρωεκλογές».
Η σκέψη πίσω από αυτές τις γραμμές, είναι να διατηρηθεί η πρωτοβουλία των «58» έξω από την εκλογική φθορά και τη μάχη των κομματικών μηχανισμών και να μετατεθεί για μετά τις ευρωεκλογές το εγχείρημα για τη μετεξέλιξη του χώρου. Με αυτή την  άποψη όμως διαφωνούν αρκετοί από τους «58».

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ σε δήλωσή του κράτησε  χαμηλούς τόνους και επιχείρησε να ενσωματώνει πολιτικά αλλά όχι αναγκαστικά και οργανωτικά τους «58» στις διεργασίες προς τις εκλογές.

Η ανακοίνωση του Ευ. Βενιζέλου αναφέρει

«Χαίρομαι πραγματικά γιατί η συσπείρωση της ευρύτατης δημοκρατικής, προοδευτικής Παράταξης προχωρά και αποδίδει καρπούς. Αποδίδει καρπούς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποδίδει καρπούς σε σωματεία, επιμελητήρια, συλλόγους, στον Δικηγορικό Σύλλογο.

Αλλά και στο επίπεδο των Ευρωεκλογών και του εκλογικού σχήματος έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα. Έχουν συσπειρωθεί σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, στο όνομα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, κόμματα και κινήσεις.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους «58» ως ένα κίνημα και ρεύμα γνώμης, γιατί λειτούργησαν καταλυτικά, ενεργοποίησαν τις δυνάμεις που έχει η κοινωνία μας, δυνάμεις που θέλουν την συσπείρωση όλου αυτού του χώρου.
Φυσικά, ο ρόλος των «58» δεν είναι οργανωτικός, αλλά είναι κοντά μας πολιτικά, προγραμματικά, στη Συνδιάσκεψη που οργανώνουμε στις 8 και 9 Μαρτίου με τη συμμετοχή του Martin Schulz.

Είμαι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου -δημοτικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών- θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να παίξει η μεγάλη δημοκρατική, προοδευτική Παράταξη ένα καταλυτικό ρόλο. Και σε αυτή τη συνεχή προσπάθεια, ο ρόλος όλων των κομμάτων και κινήσεων, αλλά και του κινήματος γνώμης των «58» είναι και θα είναι πολύ σημαντικός».

Η συνεδρίαση της άτυπης επιτροπής


Την Τρίτη συνεδρίασε η άτυπη επιτροπή για τις ευρωεκλογές με τη συμμετοχή όλων των εκπροσώπων -και αυτών που όρισαν οι «58» - και τακτοποίησαν διάφορες εκκρεμότητες μεταξύ των οποίων και το όνομα του ενιαίου ψηφοδελτίου, το οποίο προτάθηκε να είναι «Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη» ή εναλλακτικά «Ελιά - Προοδευτική Παράταξη».

Παρά την αρνητική εξέλιξη, η οποία εκκολαπτόταν εντός των «58» εδώ και αρκετές ημέρες, η σχέση τους με το ΠαΣοΚ δεν έχει φτάσει σε σημείο ρήξης. Οι κ.κ. Ευ. Βενιζέλος και Ι. Βούλγαρης συνομίλησαν νωρίτερα, την Τρίτη, σε καλό κλίμα και ο κ. Βούλγαρης μετέφερε στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ τις αποφάσεις των «58».

Το κλίμα είχε στραβώσει από την ώρα που δεν προσχώρησαν στην πρωτοβουλία στελέχη της ΔΗΜΑΡ όπως οι κ.κ. Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός και Ανδρ. Παπαδόπουλος.

Η απόφαση των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου να ισχύσει στις ευρωεκλογές ο σταυρός προτίμησης και όχι η λίστα, αποτέλεσε θρυαλλίδα εξελίξεων για τους «58», πολλοί εκ των οποίων εκτίμησαν ότι δεν υπάρχουν πια οι προϋποθέσεις γαι την ανανέωση του ψηφοδελτίου εφόσον ευνοούνται μόνο προβεβλημένα στελέχη, ή όσοι έχουν πίσω τους κομματικό μηχανισμό.

Επίσης, ήταν διάχυτη η αντίληψη ότι τελικώς επανασυγκολλάται το ΠαΣοΚ και δεν ανασυγκροτείται η παράταξη.

Παράλληλα, έλεγαν, οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ο κ. Βενιζέλος στη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία των «58» έμειναν στον αέρα ως αόριστες υποσχέσεις που δεν λάμβαναν συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Πάντως σε ότι αφορά το ψηφοδέλτιο, όλες οι πλευρές είχαν συμφωνήσει σε προηγούμενες συνεννοήσεις ότι ο στόχος τους δεν είναι να φτιαχτεί ένα συνομοσπονδιακό ψηφοδέλτιο και ότι δεν έχει γίνει καμία απόπειρα μοιρασιάς των θέσεων σε αυτό.

Επιπλέον από την πλευρά των «58» δεν υπήρχε διαθεσιμότητα μελών για να συμμετάσχουν στο ευρωψηφοδέλτιο. 
 
Η απόφαση των «58», ωστόσο, προκαλεί και ερωτήματα καθώς ελήφθη στον απόηχο της εντυπωσιακής νίκης του κ. Βασ. Αλεξανδρή στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος κατέβηκε με διευρημμένο ψηφοδέλτιο και έλαβε στον πρώτο γύρο το 34,76% έναντι 23,14% που πήρε ο κ. Γ. Αδαμόπουλος. Η νίκη αυτή ερμηνεύθηκε ως ηχηρό μήνυμα, όπως συνέβη και στις εκλογές στο ΤΕΕ, υπέρ της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς.         

Συζητήσεις προκάλεσε και η συνέντευξη του κ. Ν. Ανδρουλάκη στον Βήμα FM, καθώς θεωρήθηκε αιχμηρή κατά των «58». Ο γραμματέας του ΠαΣοΚ εκτίμησε ότι πέραν της ανασυγκρότησης και της ανανέωσης, το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς «έχει να κάνει με το εκλογικό αποτέλεσμα. Για να έρθει το μέγιστο εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να μπουν και όλοι οι πρωταγωνιστές του εγχειρήματος. Υπάρχουν νέα σοβαρά παιδιά, με καλές σπουδές που πρέπει να συμμετέχουν, υπάρχουν άνθρωποι των κοινωνικών κινημάτων που πρέπει να συμμετέχουν, υπάρχουν σοβαροί ακαδημαϊκοί, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν την εργασιακή ηθική και την καθημερινότητα που πρέπει να συμμετέχουν και υπάρχουν και επώνυμα στελέχη που πρέπει να συμμετέχουν. Χωράνε όλοι. Εμείς δε θα κάνουμε οντισιόν προσώπων για να προκύψει κάτι το οποίο δε θα αφορά την κοινωνία. Θα αφορά την κοινωνία και θα συμμετέχουν όλοι αυτοί που συγκροτούν σήμερα την  κοινωνία», δήλωσε.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «το μεγάλο πρόβλημα του πολιτικού συστήματος και της Κεντροαριστεράς είναι ο κυβερνητισμός. Έχει κουραστεί ο κόσμος ν’ ακούει τα ίδια και τα ίδια από τα ίδια πρόσωπα.  Όμως, αν είναι να φέρουμε  νέα πρόσωπα για να λένε πάλι τα ίδια που έλεγαν και οι προηγούμενοι, αυτό δεν λέγεται ανανέωση. Ανανέωση σημαίνει νέα ατζέντα, να συζητήσουμε πολιτικά και να προτάξουμε αρχές και αξίες (...) Σταματάμε να λέμε ελιτίστικα «δε μ’ αρέσει ο ένας, δε μ’ αρέσει ο άλλος»; Ο καθένας θα πρέπει προσφέρει τον εαυτό του χωρίς να βάζει προαπαιτούμενα. Δεν υπάρχουν πια προαπαιτούμενα για την Κεντροαριστερά».

Ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι στόχος είναι να εκλεγούν δυο ευρωβουλευτές και χαρακτήρισε τον σταυρό προτίμησης «ένα θετικό βήμα. Δηλαδή πριν που ο εκάστοτε Πρόεδρος αποφάσιζε μαζί με μια παρέα ποιοι θα είναι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές ήταν καλύτερα; Τελικά τι θέλουμε για την Κεντροαριστερά; Να είναι πρωτοπόρα ή δέσμια παλαιών αντιλήψεων;», διερωτήθηκε. 

Μιλώντας χτες βραδυ στο Δελτίο Ειδήσεων του MEGA,  για τις εξελίξεις στους 58 , ο κ. Νίκος Μπιστης είπε:

«Η εκλογικη μάχη απαιτεί ολόπλευρη συμμετοχή των δυνάμεων μας. Ολίγον μάχη δεν υπάρχει. Ούτε εκλογές γίνονται χωρίς υποψηφίους. Ελπίζω κάποιοι μέχρι την Συνδιάσκεψη να το ξανασκεφτούν. Οι υπόλοιποι θα συνεχίσουμε οπως ξεκινήσαμε, μαζι με  όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας για την ενότητα , την ανανέωση και την εκλογικη νίκη της κεντροαριστεράς».

Η ανακοίνωση των «58»

«Η πορεία προς τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές επιταχύνεται. Παράλληλα αποσαφηνίζονται οι συνθήκες με τις οποίες θα βαδίσει σε αυτές ο κεντροαριστερός χώρος και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη.
Η πρωτοβουλία των 58 έδωσε πρόσφατα το πολιτικό στίγμα για τις ευρωεκλογές του Μαΐου, δηλώνοντας ότι στηρίζει τον εκλογικό αγώνα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για μια αλλαγή στην Ευρώπη ώστε να ξεπεραστεί η κυριαρχία των Συντηρητικών και να αποκρουστεί η επίθεση των ποικιλόχρωμων ευρωσκεπτικιστών.
Η πρωτοβουλία των 58 εμφανίστηκε για να προωθήσει το πολιτικό αίτημα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για την ενότητα και την αναγέννηση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού με έμφαση στις νέες γενιές, και την πολιτική συγκρότηση του Τρίτου Πόλου ώστε να μην επικρατήσει ο μικρός δικομματισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.
Μέσα από αυτό το πρίσμα αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Τι πετύχαμε σε αυτό το ολιγόμηνο διάστημα;
Λιγότερα από όσα θέλαμε – Περισσότερα από όσα ήταν στην αφετηρία.
Οι άμυνες και οι στενοί μικροκομματικοί υπολογισμοί είναι ακόμα ισχυροί και εμποδίζουν τη συνολική ανασυγκρότηση του χώρου που είναι αναγκαία προκειμένου αυτός να παίξει ουσιαστικό πολιτικό ρόλο στη νέα φάση που μπαίνει η Ελλάδα. Ο κίνδυνος τα δύο κόμματα του χώρου να καταλήξουν σε μικρά δορυφορικά σχήματα του μικρού δικομματισμού είναι μεγάλος, και για κάποιες δυνάμεις σε αυτά είναι και αποδεκτός στόχος. Επιπλέον, οι αντιστάσεις του παλαιού πολιτικού κατεστημένου σε όλο το πολιτικό φάσμα, αποδεικνύονται ισχυρές.
Από την άλλη τα πράγματα κινήθηκαν και η πρωτοβουλία των 58 συνέβαλε ουσιαστικά. Το ζήτημα της Κεντροαριστεράς και της ευρύτερης δημοκρατικής Παράταξης ήρθε στο κέντρο της ημερήσιας διάταξης του χώρου. Τα κόμματα, οι κινήσεις τα στελέχη στοιχήθηκαν ως προς αυτό. Επιπλέον, δημιουργήθηκε μια κεντρομόλος δυναμική και μια ελπίδα συγκρότησης του τρίτου πόλου.
Με αυτό τον προσωρινό απολογισμό τοποθετούμαστε στην εναρκτήρια φάση των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Συνεχίζουμε την προσπάθεια ανασυγκρότησης της δημοκρατικής παράταξης και στηρίζουμε ενεργά τον εκλογικό αγώνα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Συμμετέχουμε στην κοινή προσπάθεια διατηρώντας τον χαρακτήρα μας ως ρεύμα γνώμης, και χωρίς να μετατραπούμε ή να καταχωρηθούμε σαν ένας ακόμα πολιτικός οργανισμός ή κίνηση.
Συμμετέχουμε στην Πολιτική Διάσκεψη της 8-9 Μαρτίου με τον Μάρτιν Σουλτς, η οποία θα αναδεικνύει όπως συμφωνήθηκε, την ανάγκη ανασυγκρότησης του συνολικού χώρου.
Δεν συμμετέχουμε στις διαδικασίες ή σε διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου, δεν αναφερόμαστε σε ονόματα, δεν υπάρχουν υποψήφιοι «αντιπρόσωποι» των 58 στο ψηφοδέλτιο. Η κοινή γνώμη ζητά την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και είναι ευθύνη όλων, και του ΠΑΣΟΚ πρωτίστως, να ανταποκριθεί στο αίτημα.
Η πρωτοβουλία των 58 θα παραμείνει διακριτή και σταθερή δύναμη παρακίνησης για την ενότητα και την αναγέννηση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης ενόψει της νέας εποχής της εθνικής ανασυγκρότησης. Και θα είναι παρούσα στις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν στο πολιτικό τοπίο και μετά τις ευρωεκλογές».
Ανακοίνωση των κομμάτων και κινήσεων  για την Κεντροαριστερά 

«Κατα την σημερινή συνάντηση των κομμάτων, των κινήσεων και συλλογικοτήτων ( ΠΑΣΟΚ, Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα, Δυναμική Ελλάδα, πρωτοβουλία των 58, Νέοι Μεταρρυθμιστές,Πρωτοβουλία Β, Πολιτεία 2012, Μπροστά) που  συμμετέχουν στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση και ανασύσταση των δυνάμεων του Κέντρου,του δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της Κεντροαριστεράς της ευθύνης , αποφασίστηκε να προχωρήσουμε δυναμικά στην πραγματοποίηση της Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Παράταξης.

Η Συνδιάσκεψη θα γίνει στις 8-9 Μαρτίου στην Αθήνα με την παρουσία και τη συμμετοχή του υποψήφιου Προέδρου  του ΕΣΚ, για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Κ Μαρτιν Σουλτς.

Κατα την διάρκεια της συζήτησης υπήρξε συμφωνία για το πρόγραμμα της Συνδιασκεψης που περιλαμβάνει:

- Την πολιτική διακήρυξη για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς

- τη συστράτευση και ενότητα όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, ενόψει της μεγάλης μάχης των Ευρωεκλογών. Για μια Ευρώπη της ανάπτυξης, των μεταρρυθμίσεων, της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Όπως και της μάχης των Αυτοδιοικητικών εκλογών για την ανεξαρτησία και την ισχυροποίηση των Δήμων και των Περιφερειών της Πατρίδας μας.

Προς την κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε η δημιουργία οργανωτικής επιτροπής και επιτροπής θέσεων για την άρτια οργάνωση της Συνδιάσκεψης.

Στις εργασίες της Συνδιάσκεψης θα συμμετέχουν μέλη των κομμάτων, μέλη των κινήσεων, οι επιτροπές πρωτοβουλίας των 58 από όλη την Ελλάδα, όπως και προσωπικότητες απο την κοινωνία των πολιτών
».

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire