ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 26 février 2014

Σε συναγερμό τέθηκαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Κριμαία

Ρωσικές σημαίες και τεθωρακισμένα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα εμφανίστηκαν στη Σεβαστούπολη

Σε συναγερμό τέθηκαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Κριμαία
EPA/ARTUR SHVARTS (File: 13714208.jpg )


 
Την ώρα που τα κόμματα στο Κίεβο κάνουν προσπάθειες για να καταλήξουν σε νέα μεταβατική κυβέρνηση, η προσοχή στρέφεται στην Κριμαία, όπου η Ρωσία μετρά τις δυνάμεις της αντιπαρατιθέμενη με τη νέα ηγεσία της Ουκρανίας.

Εντολή για έκτακτες στρατιωτικές ασκήσεις σε όλη τη δυτική Ρωσία έδωσε ο Πούτιν. Ρωσικές σημαίες και τεθωρακισμένα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα εμφανίστηκαν στη Σεβαστούπολη, την ώρα που διεξάγονται έρευνες στα γραφεία του Γιανουκόβιτς στο Κίεβο.

Λίγες ώρες αφού ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ μίλησε για ανησυχητικά σημάδια αποσχιστικών τάσεων, κάτοικοι των παραδοσιακά φιλορωσικών επαρχιών στα ανατολικά προχωρούν σε διαδηλώσεις εναντίον της νέας ηγεσίας στο Κίεβο, με ρωσικές σημαίες και συνθήματα υπέρ «επέμβασης» της Μόσχας.

Οι ρωσικές σημαίες εμφανίστηκαν σε συγκέντρωση στη Συμφερούπολη, πρωτεύουσα της Κριμαίας, ενώ από το δημαρχείο της Σεβαστούπολης -όπου η Μόσχα έχει ναυτική βάση- κατέβηκε η ουκρανική σημαία για να αντικατασταθεί από τη ρωσική.

Παρών στις διαδηλώσεις ήταν και ρώσος βουλευτής, ενώ την εμφάνισή τους στους δρόμους της Σεβαστούπολης έκαναν μέχρι και τρία τεθωρακισμένα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα.

«Δεν θέλουμε να συμβεί εδώ αυτό που συνέβη στο Κίεβο. Ναζί και ληστές πήραν την εξουσία. Εάν πρέπει να πολεμήσουμε, θα πολεμήσουμε με οτιδήποτε έχουμε στα χέρια μας» δήλωσε χαρακτηριστικά φιλορώσος διαδηλωτής.

Ο δήμαρχος της Σεβαστούπολης ανακοίνωσε τον σχηματισμό μονάδων αυτοάμυνας σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν την πόλη από την απειλή της «φασιστών» του Κιέβου.

Μιλώντας σε πλήθος διαδηλωτών, μάλιστα, ο δήμαρχος της πόλης κάλεσε εθελοντές να συμμετάσχουν στις μονάδες επαγρύπνησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μέτωπο των φιλοευρωπαίων διαδηλωτών που ανέτρεψε τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ρώσοι βουλευτές από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα έστειλαν μήνυμα στους κατοίκους της Κριμαίας ότι θα μπορούσαν να πάρουν ρωσική υπηκοότητα.

Την ίδια ώρα ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε έκτακτες στρατιωτικές ασκήσεις για να εξακριβωθεί ο βαθμός πολεμικής ετοιμότητας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε ολόκληρη τη δυτική Ρωσία.

«Σε εφαρμογή εντολής του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δυνάμεις της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας βρίσκονται σε συναγερμό από τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης», ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου.

Έρευνες στα γραφεία του Γιανουκόβιτς

Έρευνες διεξήχθησαν στα γραφεία του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και σε άλλα κτίρια στη χώρα, μεταξύ των οποίων και της κεντρικής τράπεζας, όπως νακοίνωσε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της χώρας.
Σε ανακοίνωση στον ιστότοπο της γενικής εισαγγελίας αναφέρεται: «Στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας (…) έχουν διεξαχθεί έρευνες στην προεδρία, στο συμβούλιο εθνικής ασφάλειας και άμυνας, την κεντρική τράπεζα και την πρώην κατοικία του Γιανουκόβιτς».
Εκτός από τον Γιανουκόβιτς στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο, ο πρώην γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα και ο πρώην προσωπάρχης του Γιανουκόβιτς Αντρέι Κλιούγεφ ερευνώνται για την εμπλοκή τους στις δολοφονίες διαδηλωτών στη διάρκεια των τρίμηνων ταραχών που συγκλόνισαν την Ουκρανία.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire