ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 22 février 2014

Περιβάλλον - Πλημμύρισε από κύκνους το Δέλτα του Εβρου






ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Από τον αριθμό ρεκόρ των 7.400 κύκνων που καταγράφηκαν στον Εβρο, οι 2.610 ήσαν νανόκυκνοι, οι 1.185 αγριόκυκνοι, οι 2.385 κιτρινόραμφοι κύκνοι (και τα δύο είδη, καθώς δεν ήταν δυνατόν να αναγνωριστούν) και οι 1.220 βουβόκυκνοι.

Για όποιον αγαπάει τους συμβολισμούς, αυτή η είδηση θα τον ενθουσιάσει. Στις 14 Φεβρουαρίου, ανήμερα την εορτή του Αγίου Βαλεντίνου, στο Δέλτα του Εβρου καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ κύκνων!


Ούτε οι άνθρωποι του φορέα διαχείρισης δεν πίστευαν το θέαμα που αντίκρισαν κατά την καθιερωμένη επίσκεψη για την καταγραφή των πουλιών. Συνολικά στις θέσεις roost, όπως λέγονται, δηλαδή τα σημεία όπου κουρνιάζουν τα πτηνά, καταμετρήθηκαν περίπου 7.400 κύκνοι, από τους οποίους 2.610 νανόκυκνοι, 1.185 αγριόκυκνοι, 2.385 κιτρινόραμφοι κύκνοι (και τα δύο είδη, καθώς δεν ήταν δυνατόν να αναγνωριστούν) και 1.220 βουβόκυκνοι. Ο αριθμός των νανόκυκνων αποτελεί τη μέγιστη μέτρηση που έχει γίνει στην Ελλάδα και το ίδιο ισχύει και για τον συνολικό αριθμό των κιτρινόραμφων κύκνων.

Ασφαλές καταφύγιο

«Ο νανόκυκνος είναι σπάνιο είδος για την Ελλάδα, οι αριθμοί του όμως για διάφορους λόγους έχουν αυξηθεί πανευρωπαϊκά. Φέτος ωστόσο παρατηρήθηκε αριθμός ρεκόρ», λέει στην «Κ» η συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα Εβρου, Ελένη Μακρυγιάννη. Οπως σημειώνει, η πιο σημαντική περιοχή στην Ελλάδα για τους κύκνους είναι το Δέλτα του Εβρου. «Αυτά τα πουλιά αναπαράγονται σε πιο βόρειες χώρες το καλοκαίρι και ξεχειμωνιάζουν εδώ. Το Δέλτα είναι πολύ ασφαλές καταφύγιο γι’ αυτά. Εχει λιμνοθάλασσες και πολύ φαγητό». Φυσικά οι κύκνοι δεν αναγνωρίζουν σύνορα και καθώς το Δέλτα του Εβρου «συνεχίζει» και στην Τουρκία, τα πτηνά πηγαινοέρχονται στις δύο χώρες. Αυτόν τον καιρό, περνούν την ημέρα στην Τουρκία και έρχονται πιο αργά να κουρνιάσουν στη χώρα μας.

Η αύξηση του αριθμού των κύκνων οφείλεται σε έναν βαθμό και... στην κρίση. Οι οικονομικές συνθήκες έχουν περιορίσει το κυνήγι και κατ’ επέκταση τη λαθροθηρία, δημιουργώντας ασφαλέστερο περιβάλλον για τα μεταναστευτικά πουλιά. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ίδια περιοχή του roost των κύκνων καταγράφηκαν από το προσωπικό του φορέα διαχείρισης και 950 καστανόπαπιες. «Είδαμε σαφή αύξηση και στους αριθμούς των παπιών, είδους που κυνηγιέται. Η περιοχή έχει κατεξοχήν πολλούς κυνηγούς και αυξημένη λαθροθηρία, ωστόσο με την κρίση το φαινόμενο έχει περιοριστεί. Φαίνεται λοιπόν ότι τα πουλιά ανταποκρίθηκαν σε αυτή την ύφεση της λαθροθηρίας», λέει η κ. Μακρυγιάννη. Η πρόσφατη απαγόρευση χρήσης μολύβδινων σκαγιών για το κυνήγι των υδρόβιων πτηνών έχει επίσης φέρει αποτελέσματα, καθώς οι κυνηγοί χρειάζεται να προσαρμόσουν τον εξοπλισμό τους.

Οχι βέβαια ότι ο κίνδυνος για τα πουλιά έχει εκλείψει. Κυνηγοί εξακολουθούν να εξασκούν το «σπορ» σε ώρες που αυτό απαγορεύεται, όπως για παράδειγμα τη νύχτα. «Στην περιοχή το κυνήγι ξεκινάει τις βραδινές ώρες και δυστυχώς παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί κυνηγοί να διανυκτερεύουν στο Δέλτα, σε παράνομες καλύβες». Πάντως, ο φορέας διαχείρισης, μαζί με το δασαρχείο και το λιμεναρχείο, πραγματοποιεί περιπολίες φύλαξης του βιοτόπου, με καλά αποτελέσματα. Παρά τα προβλήματα των προηγούμενων ετών, σε αυτή τη φάση η χρηματοδότηση του φορέα διαχείρισης (Φ.Δ.) «τρέχει» κανονικά, γεγονός που επιτρέπει την υλοποίηση μεγάλου εύρους δράσεων, όπως η επιστημονική παρακολούθηση ειδών, η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού, η οικοτουριστική ανάπτυξη κ.ά. «Ελπίζω να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των Φ.Δ., να μην ξεχάσει δηλαδή το κράτος τον εκπληκτικό πόρο που έχει και λέγεται περιβάλλον – είτε είναι η ορχιδέα του Ολύμπου, το αγριοκάτσικο ή η αρκούδα».



Πηγή: www.kathimerini.gr
Δημοσιεύτηκε στις 22/02/2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire