Μια ιστορική μορφή στον χώρο των πολιτισμικών σπουδών, αλλά και της βρετανικής Αριστεράς, ο κοινωνιολόγος Στιούαρτ Χωλ, πέθανε τη Δευτέρα, σε ηλικία 82 ετών. Θεωρητικός της πολυπολιτισμικότητας (ο βρετανικός Τύπος τον χαρακτηρίζει "νονό" της), ο Χωλ άσκησε βαθύτατη επιρροή όχι μόνο στον ακαδημαϊκό αλλά και στον δημόσιο διάλογο για περισσότερα από 60 χρόνια.
Γεννημένος στην Τζαμάικα, έλαβε παραδοσιακή αγγλική εκπαίδευση, ενώ σπούδασε με υποτροφία στην Οξφόρδη. Ξεκίνησε την πανεπιστημιακή του καριέρα στο περίφημο Κέντρο Πολιτισμικών Σπουδών του Μπέρμιγχαμ, πλάι στον Ρίτσαρντ Χόγκαρτ, τον οποίο αργότερα διαδέχθηκε στη διεύθυνση του κέντρου, ενώ από το 1979 έως το 1997 δίδαξε στο βρετανικό Ανοιχτό πανεπιστήμιο.
Στις μελέτες του ο Χωλ ασχολήθηκε ιδιαίτερα με ζητήματα φυλής, φύλου, σεξουαλικότητας και ταυτότητας. Για τον ίδιο οι ταυτότητες είναι πάντοτε ρευστές, "υποκείμενες σε ένα διαρκές παιχνίδι μεταξύ ιστορίας, κουλτούρας και εξουσίας". Σημειώνοντας πως η Βρετανία δεν υπήρξε ποτέ μια κοινωνία χωρίς εσωτερικούς ανταγωνισμούς, τόνιζε πως δεν είναι ομοιογενής, θεωρώντας πως μια "μονοπολιτισμική πολυεθνική κοινωνία αποτελεί σχήμα οξύμωρο". Το πραγματικό ερώτημα, έλεγε ο Χωλ, είναι "τι κρατάμε και τι αφήνουμε από την πολιτισμική μας ταυτότητα προκειμένου να είμαστε ο εαυτός μας"...
Ο Στ. Χωλ υπήρξε ιδρυτής, μαζί με τους Ρέιμοντ Γουίλιαμς και Ε.Π. Τόμσον του περίφημου περιοδικού New Left Review, ενώ αργότερα συνδέθηκε με το Marxism Today, από τις στήλες του οποίου είχε πρώτος αναφερθεί σε "θατσερισμό", μερικούς μήνες πριν την εκλογή της Μάργκαρετ Θάτσερ στην πρωθυπουργία. Η κριτική που ασκούσε μέσα από το περιοδικό αυτό στον θατσερισμό αμφισβητούσε την παραδοσιακή αριστερή αντίληψη για τα πολιτισμικά φαινόμενα ως απόρροια της "οικονομικής βάσης". Όπως έλεγε, "ο θατσερισμός επαναπροσδιόρισε τα όρια της σκέψης για τη δημόσια σφαίρα", κατακτώντας τις καρδιές των ανθρώπων όχι μονάχα μέσα από την πολιτική αλλά και μέσα από πεδία που θεωρούνταν λιγότερο "πολιτικά", όπως η ηθική ή ο πολιτισμός.
Με αυτό το σκεπτικό καλούσε την αριστερά να πολεμήσει τους Συντηρητικούς αγκαλιάζοντας τα νέα κοινωνικά κινήματα, όπως το οικολογικό, το πολυπολιτισμικό ή των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων. Οι απόψεις του αυτές άσκησαν μεγάλη επιρροή στους ηγέτες των Εργατικών και κάποιες ενσωματώθηκαν στο πρόγραμμα των Νέων Εργατικών.
Στις τελευταίες του συνεντεύξεις, ο Στιούαρτ Χωλ ασκούσε έντονη κριτική στου Εργατικούς, τους οποίους κατηγορούσε ότι "έχουν ξεμείνει από ιδέες, δεν έχουν δική τους ανεξάρτητη ανάλυση και συνεπώς δεν έχουν όραμα".
Πηγή: Η Αυγή
Δημοσιεύτηκε στις 12/02/2014
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire