ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 28 février 2014

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΣΚΥΡΟΥ


Ένα από τα πιο αυθεντικά έθιμα της Αποκριάς πραγματοποιείται την Κυριακή της Τυρινής και την Καθαρή Δευτέρα στο όμορφο νησί της Σκύρου, έναν τόπο που τιμά και διαφυλάσσει την παράδοση, διατηρώντας την αυθεντικότητα της.
Το έθιμο του «Γέρου», της «Κορέλας» και του «Φράγκου» δίνει κάθε χρόνο δυναμικό παρόν δημιουργώντας μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα στα γραφικά σοκάκια του νησιού, που πλημμυρίζουν από παρέες μασκαρεμένων, με μυστηριώδη αμφίεση.
Οι συμμετέχοντες εμφανίζονται με τρεις διαφορετικές μεταμφιέσεις. Ο κορυφαίος είναι ο «Γέρος» και φορά μια χοντρή μαύρη κάπα και μια άσπρη υφαντή βράκα, δηλαδή τη χειμερινή φορεσιά του τσοπάνη, ενώ καλύπτει το πρόσωπο του με προβιά κατσικιού και στη μέση του κουβαλά 2-3 σειρές κουδούνια κοπαδιού, το βάρος των οποίων μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 50 κιλά!
Ο «Γέρος» περπατά με ρυθμικά βήματα, κουνώντας το σώμα του με τέτοιο τρόπο ώστε τα κουδούνια να ηχούν μελωδικά, αλλά και έντονα.
Συνοδεύοντας τον «γέρο», η «κορέλα», που στην πραγματικότητα είναι άνδρας ντυμένος με γυναικεία ρούχα, φορά την παραδοσιακή φορεσιά της Σκύρου και έχει επίσης καλυμμένο το πρόσωπο της. Χορεύει με το μαντήλι της στο χέρι και τραγουδά τον «κορελίτικο» σκοπό.
Το ζευγάρι συνοδεύει ο «Φράγκος» φορώντας ευρωπαϊκά ρούχα, μάσκα και έχοντας ένα κουδούνι κρεμασμένο στη μέση του. Ο ρόλος του είναι καθαρά σατιρικός, αφού με τα ρούχα που φορά κοροϊδεύει τους Σκυριανούς που απαρνήθηκαν την παραδοσιακή τους φορεσιά και φόρεσαν φράγκικα ρούχα.
Το έθιμο συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος κόσμου, που ενωμένοι με τους ντόπιους γλεντούν και ζουν από κοντά την παράδοση της Σκύρου. Την Καθαρά Δευτέρα αναβιώνει στο νησί το έθιμο της Τράτας, κατά τη διάρκεια του οποίου ψαράδες σατιρίζουν την ελληνική πραγματικότητα με μια μορφή έμμετρης απαγγελίας.
Επισκεφθείτε την όμορφη Σκύρο και ανακαλύψτε από κοντά τα μυστικά του Καρναβαλιού της! 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
28/02/2014
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Tο defencenet.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το defencenet.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.









Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire