ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 16 février 2014

Ευρωζώνη - Η Γερμανία έχει «ένα από τα χειρότερα τραπεζικά συστήματα στον κόσμο»

"Μαύρη τρύπα" 50 δισ. ευρώ στις τράπεζες της ευρωζώνης 

 


Οι τράπεζες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν μια νέα κεφαλαιακή «τρύπα» ύψους 50 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έναν από τους έγκριτους οικονομικούς αναλυτές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Davide Serra, διευθύνων σύμβουλος της Algebris, ο οποίος συμβουλεύει την βρετανική κυβέρνηση για τραπεζικά θέματα, δήλωσε ότι τα φετινά stress tests από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και την ΕΚΤ, πιθανώς θα ανακαλύψουν νέα προβλήματα στις τράπεζες της ευρωζώνης.


Όπως αναφέρει η Telegraph, ο Serra δήλωσε ακόμη ότι η Γερμανία έχει «ένα από τα χειρότερα τραπεζικά συστήματα στον κόσμο» και ότι τρεις ή τέσσερις από τις περιφερειακές Landesbanken
  πρόκειται να λυθούν, ενώ πρόσθεσε ότι και ορισμένες τράπεζες στην Πορτογαλία και την Ελλάδα είναι πιθανό να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια.

«Η χώρα από την οποία περιμένω να προέλθουν τα περισσότερα άσχημα νέα, είναι η χώρα η οποία δεν έχει ελεγχθεί και θεωρείται ότι είναι η ισχυρότερη», δήλωσε ο Serra. «Περιμένω περισσότερες άσχημες ειδήσεις από τη Γερμανία. Τα ισχυρά γερμανικά πάντσερ είναι ανίκητα, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα: έχουν ένα από τα χειρότερα τραπεζικά συστήματα στον κόσμο. Εάν είσαι ένας λαμπρός μηχανικός, δουλεύεις για την BMW ή τη Mercedes, δεν γίνεσαι τραπεζίτης».

Ο ίδιος αναμένει ότι τουλάχιστον τρεις ή τέσσερις περιφερειακές Landesbanken θα τεθούν σε run-off mode. Η γερμανική τραπεζική αρχή, BaFin, είναι μία από τις πιο αδύναμες, και πάντα ήταν πεδίο lobbying από τους εγχώριους πολιτικούς. Τόνισε πως τα stress tests επιτέλους θα επιτρέψουν στις γερμανικές αρχές να καθαρίσουν το τραπεζικό τους σύστημα.

Ο Serra σημείωσε ότι τα προηγούμενα stress tests απέτυχαν να αναδείξουν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν τράπεζες όπως η Dexia και η Bank of Ireland (που και οι δύο χρειάστηκαν διάσωση παρά το ότι είχαν περάσει τα tests), η ΕΚΤ έχει πάρει το μάθημά της.

«Η ΕΚΤ έχει προσλάβει περίπου 900 ανθρώπους για να διεξάγουν τα tests», δήλωσε ο Serra, πρώην τραπεζικός αναλυτής στις UBS και Morgan Stanley. «Η δουλειά αυτών των ανθρώπων θα είναι να μην αποτύχουν. Εάν το κάνουν, κινδυνεύει η δουλειά τους. Έχουν ένα ισχυρό κίνητρο».




Πηγή: www.capital.gr/The Telegraph
Δημοσιεύτηκε στις 09/02/2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire