Επίθεση δέχθηκε ο απεσταλμένος της «Κ» στο Κάιρο
Ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου μαχαιρώθηκε στο πόδι και χτυπήθηκε με γκλομπ στο κεφάλι. Του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες - είναι καλά στην υγεία του. «Φωτογράφιζα τις πρωινές συγκρούσεις μπροστά από το αιγυπτιακό μουσείου, όταν ξαφνικά, με τράβηξαν προς το μέρος τους οι υποστηρικτές του Μουμπάρακ και άρχισαν να με χτυπούν. Με τελάρα, ξύλα, γροθιές», ανέφερε στο «Βήμα» ο Γιώργος Μουτάφης που συμπλήρωσε: «Mubarak is not a problem. You are» (σ.σ. «Ο Μουμπάρακ δεν είναι πρόβλημα. Εσείς είστε»), μου είπε ένας και με το μαχαίρι που κρατούσε μου έκοψε το λουρί της φωτογραφικής μηχανής».
Οι ενέργειες της ελληνικής πρεσβείας
Σχετικά με τον τραυματισμό του Πέτρου Παπακωνσταντίνου, στο Κάιρο, έγινε γνωστό από την ελληνική πρεσβεία στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, ότι μόλις ειδοποιήθηκε για το περιστατικό, μετέβησαν τρία στελέχη υπό τον πρέσβη Χριστόδουλο Λάζαρη στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν ο κ. Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να του παράσχουν κάθε βοήθεια, νομικής ή άλλης φύσεως.
Ο Ελληνας δημοσιογράφος, ο οποίος φέρει βαθύ τραύμα με μαχαίρι στο πόδι και χτύπημα στο κεφάλι, αφού δέχθηκε τη φροντίδα των γιατρών, μεταφέρθηκε στο ξενοδοχείο του με το αυτοκίνητο του πρέσβη -το οποίο λόγω των διακριτικών είχε τη δυνατότητα να μετακινηθεί- και εξέφρασε την επιθυμία να συνεχίσει την αποστολή του στην Αίγυπτο.
Οι διπλωματικές αρχές έδωσαν οδηγίες και κατευθύνσεις προς όλους τους εκπροσώπους των ελληνικών ΜΜΕ και έχουν ανταλλάξει στοιχεία και τηλέφωνα με όλους.
Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων καταγγέλλει επιθέσεις σε δημοσιογράφους
Όπως κατήγγειλε η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, υποστηρικτές του προέδρου της Αίγυπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, επιτέθηκαν την Τετάρτη στους δρόμους του Καίρου, κατά δημοσιογράφων. Η Επιτροπή χαρακτήρισε τα περιστατικά, ως συγκαλυμμένη προσπάθεια λογοκρισίας.
Η ομάδα που προασπίζεται τα δικαιώματα των δημοσιογράφων και έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη, δημοσιοποίησε μία ανακοίνωση, με την οποία απαιτεί από τον Αιγυπτιακό στρατό να προστατεύσει τους δημοσιογράφους, που εργάζονται εκεί, καλύπτοντας τα γεγονότα. Παράλληλα αναφέρει και μία σειρά επιθέσεων, που έλαβαν χώρα εις βάρος εκπροσώπων του Τύπου.
Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Αμπντέλ Νταγιέμ, υπεύθυνο της οργάνωσης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η Αιγυπτιακή κυβέρνηση, έχει υιοθετήσει μία στρατηγική εξουδετέρωσης των μαρτύρων, των πράξεών της.
«Η κυβέρνηση έχει προσφύγει στη συγκαλυμμένη λογοκρισία μέσω εκφοβισμού και έτσι διαπράχθηκε μία σειρά σκόπιμων επιθέσεων εις βάρος δημοσιογράφων, από οργανωμένους οπαδούς του προέδρου Μουμπάρακ», είπε ο Νταγιέμ, ο οποίος παρέθεσε και τις περιπτώσεις έξι συγκεκριμένων περιστατικών.
Συλλήψεις δημοσιογράφων - φωτορεπόρτερ
Τουλάχιστον έξι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, εκ των οποίων οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι, έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ώρες στην Αίγυπτο ενώ κάλυπταν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ένας από τους συλληφθέντες είναι φωτορεπόρτερ του European Pressphoto Agency (EPA). Ο φωτορεπόρτερ φέρεται να έχει τραυματιστεί στο κεφάλι. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ποια υπηρεσία τον συνέλαβε, όμως οι μάρτυρες είπαν ότι είδαν να τον μεταφέρουν με στρατιωτικό όχημα.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ότι καταβάλει προσπάθειες για την απελευθέρωσή τριών δημοσιογράφων που έχουν συλληφθεί στην Αίγυπτο. «Ενεργούμε για τη διευθέτηση της κατάστασης» δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες επειδή οι συνομιλίες με τις αιγυπτιακές αρχές συνεχίζονται.
Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης οι τρεις δημοσιογράφοι εργάζονται για ένα ιδωτικό τηλεοπτικό κανάλι και για μια ιστοσελίδα. Κρατούνται επειδή δεν τήρησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει για τις βραδινές ώρες από την περασμένη Παρασκευή στις τρεις μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου, το Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και το Σουέζ.
Εξάλλου, δύο Σουηδοί δημοσιογράφοι της εφημερίδας Aftonbladet κατήγγειλαν ότι δέχτηκαν επίθεση σήμερα από το πλήθος σε μια φτωχογειτονιά του Καΐρου και στη συνέχεια συνελήφθησαν από έναν στρατιωτικό.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι μία δημοσιογράφος και ένας φωτορεπόρτερ, συνοδευόμενοι από μια διερμηνέα και έναν οδηγό, έκαναν ρεπορτάζ για το πώς βρίσκουν φαγητό για να επιβιώνουν οι φτωχοί Αιγύπτιοι. Όταν κατέβηκαν από το αυτοκίνητό τους για να μιλήσουν με δύο γυναίκες που έψαχναν στα σκουπίδια, ένα πλήθος κινήθηκε εναντίον τους.
«Πήραν τα κλειδιά του αυτοκινήτου, την κάρτα SIM του τηλεφώνου του οδηγού, έβαλαν πέτρες στις ρόδες του οχήματος και μας έφτυσαν στο πρόσωπο», είπε η δημοσιογράφος, σύμφωνα με την οποία οι Αιγύπτιοι τους κατηγόρησαν πως ανήκαν στη Μοσάντ, την ισραηλινή μυστική υπηρεσία. Ένας στρατιώτης που παρενέβη αντί να τους βοηθήσει τους απείλησε, πρόσθεσε. «Μας είπε ότι αν μας σκότωνε τώρα δεν θα μας έβρισκε κανείς και μας διέταξε να μείνουμε μέσα στο αυτοκίνητο», είπε η δημοσιογράφος, διευκρινίζοντας πάντως ότι τελικά ο στρατιώτης τους άφησε να φύγουν.
www.kathimerini.gr
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire