ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 3 février 2011

Συναντίληψη και συντονισμός

Παπανδρέου - Χριστόφιας
Συναντίληψη και συντονισμός των κινήσεων, σε θέματα ενέργειας

Την ώρα που γινόταν γνωστό ότι εντοπίσθηκαν ανοικτά της Λεμεσού και εντός της Αποκλεισιτκής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι κκ. Γ. Παπανδρέου και Δ. Χριστόφιας δήλωναν από το Μέγαρο Μαξίμου ότι «υπάρχει συναντίληψη και συντονισμός των κινήσεων», σε θέματα ενέργειας ανάμεσα στις δύο χώρες. Το σύνολο των ενεργειακών θεμάτων της περιοχής συζητήθηκε λεπτομερώς στη συνάντηση που είχαν ο Ελληνας Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κύπρου. Το θέμα της ενέργειας βρέθηκε στην ατζέντα και των συζητήσεων που είχε ο κ. Χριστόφιας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια: «Τώρα είσαι στο επίκεντρο με την ενέργεια», είπε στον Κύπριο Πρόεδρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Το θέμα του καθορισμού ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες επίσης συζητήθηκε τη στιγμή που τα νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου λέγεται ότι έχουν εντοπισθεί στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο (νοτιοδυτικά της Λεμεσού).

Η συνάντηση των κκ. Παπανδρέου και Παπούλια εντάσσεται στο πλαίσιο του στενού συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για το κυπριακό, αλλά και για άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η τριμερής συνάντηση της Γενεύης και τόσο ο κ. Χριστόφιας, όσο και ο κ. Παπανδρέου κάλεσαν την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους να επιδείξουν την εποικοδομητική στάση και να μην θέτουν θέματα εκτός των διαδικασιών, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και ακόμη των συμφωνηθέντων με τον κ. Ταλάτ.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι μπορεί να βρεθεί λύση του κυπριακού «δίκαιη και βιώσιμη», όπως την χαρακτήρισε και αποδεκτή από το σύνολο των Κυπρίων έως το τέλος του 2011. Προϋπόθεση, όπως σημείωσε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, είναι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ντερβίς Ερογλου και η Αγκυρα θα σεβαστούν τη βάση της λύσης, που είναι διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως την περιγράφουν τα Ηνωμένα Εθνη.
Το τρίτο μείζον που συζήτησαν οι κκ. Παπανδρέου και Χριστόφιας ήταν οι εξελίξεις στην Αιγυπρο, όπου διατυπώθηκε η ευχή για ομαλή μετάβαση. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα θα πάρει όποιες πρωτοβουλίες είναι αναγκαίες. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε πει ενωρίτερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «η Αίγυπτος_ ανεξαρτήτως των εσωτερικών της δομών που είναι υπόθεση καθαρά των Αιγυπτίων_ ήταν και για την Ελλάδα και για την Κύπρο ένα σημαντικό "αποκούμπι" στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ως ηγέτιδα χώρα, μεγάλη χώρα στην περιοχή» και εξέφρασε την ελπίδα να ακολουθηθεί μία πορεία «που να μη εκτρέπεται από την πολιτική που συνηθίσα/02/2011#ixzz1Culsogz4

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire