Σαΐφ Καντάφι: Μεταρρυθμίσεις ή εμφύλιος στη Λιβύη
Την ώρα που εξαπλώνονται οι συγκρούσεις, ο υιός του Καντάφι προειδοποίησε για «ποταμούς αίματος» αν συνεχιστούν οι συγκρούσεις και για διχασμό ανάμεσα στις οικογένειες. Μαρτυρίες αργά το βράδυ της Κυριακής από την πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη, κάνουν λόγο για πυροβολισμούς μέσα στους δρόμους της πόλης, για συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές και για αυτοκίνητα και οχήματα που καίγονται. Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές που έγιναν μέσω κινητών τηλεφώνων σε διεθνή πρακτορεία, ακούγονται φωνές ανθρώπων στους δρόμους της πρωτεύουσας, που πολλά τμήματά της έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι, καθώς έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Για σκευωρία εναντίον της Λιβύης έκανε λόγο ο γιος τού Μ. Καντάφι, Σαΐφ ελ Ισλάμ, σε μήνυμά του στην κρατική τηλεόραση. Έκανε λόγο για άμεσο και δημοκρατικό διάλογο από «αύριο το πρωί» αρκεί να σταματήσουν οι διαδηλώσεις. Αλλιώς, μίλησε για εθνικό διχασμό και πολυετή εμφύλιο με αποτέλεσμα το διαχωρισμό της Λιβύης.
Τουλάχιστον 173 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Λιβύη από την έναρξη των διαδηλώσεων την Τρίτη, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η οργάνωση υπεράσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Human Rights Watch (HRW), επικαλούμενη ιατρικές πηγές.
Από την πλευρά της, η εκτίμηση που κάνει η Οργάνωση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα την Νέα Υόρκη, για τον απολογισμό, των τετραήμερων συγκρούσεων ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές, στη Λιβύη, είναι ότι η εκατόμβη των θυμάτων ανέρχεται σε τουλάχιστον 233 νεκρούς.
Η ίδια οργάνωση υποστηρίζει ότι πηγές από δύο νοσοκομεία της πόλης της Βεγγάζης, όπου σημειώνονται οι σφοδρότερες συγκρούσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 60 νεκρούς μόνο την Κυριακή.
Εξάλλου, μέλη του στρατού της Λιβύης είπαν σε κατοίκους της Βεγγάζης ότι αυτομόλησαν και «απελευθέρωσαν» την πόλη από τις δυνάμεις που υποστηρίζουν τον ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με δύο κατοίκους.
Ο Χαμπίμπ αλ-Ομπέιντι, επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Al-Jalae και ο δικηγόρος Μουχάμαντ Αλ-Μάνα είπαν στο Ρόιτερς ότι μέλη της μονάδας «Κεραυνός» μετέβησαν στο νοσοκομείο μαζί με στρατιώτες που είχαν τραυματιστεί στις συμπλοκές με την προσωπική φρουρά του Καντάφι.
«Τώρα λένε ότι επικράτησαν της Πραιτοριανής Φρουράς και ότι ενώθηκαν με τον λαό», είπε τηλεφωνικώς ο Μουάμαρ. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται από άλλη πηγή. Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν σοβαρά σήμερα το μεσημέρι στη Βεγγάζη, είπε στο Ρόιτερς ο αλ-Ομπέιντι.
«Σήμερα ήταν μία αληθινή τραγωδία. Από τις 3 μμ (1300 GMT) και μέχρι τις 9.15 μμ, δεχτήκαμε 50 νεκρούς, οι περισσότεροι από τραύματα σφαίρας», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν 200 τραυματίες, 100 από αυτούς σοβαρά».
Δεν φεύγει από τη Λιβύη ο Καντάφι
Ούτε ο Μουάμαρ Καντάφι ούτε η οικογένειά του θα εγκαταλείψουν τη Λιβύη, γράφει σήμερα ότι δήλωσαν πηγές της οικογένειάς του η εφημερίδα Asharq Al-Awsat, μετά από ημέρες βίαιων διαδηλώσεων που ζητούν την απομάκρυνσή του επί μακρόν ηγέτη της χώρας. «Επιμένει να πεθάνει σε λιβυκό έδαφος», είπαν οι πηγές, προσθέτοντας ότι όλα τα μέλη της οικογένειάς του Καντάφι που ζούσαν στο εξωτερικό επέστρεψαν στη χώρα την Πέμπτη.
Ενθαρρυμένοι από τις επιτυχείς επαναστάσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο, χιλιάδες Λίβυοι έχουν ζητήσει την αποπομπή του Καντάφι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για 41 χρόνια.
Η ανατροπή του ηγέτη της Λιβύης, Μουάμαρ Καντάφι, πιθανόν να έχει καταστροφικές συνέπειες, προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ. Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει απερίφραστα την καταστολή των διαδηλώσεων από το καθεστώς του Καντάφι που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 200 ανθρώπους.
Ωστόσο, ο Τσέχος υπουργός έκανε έκκληση για προσοχή καθώς προσερχόταν στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει σε συνάντηση με τους ομολόγους του της ΕΕ με θέμα τις εξεγέρσεις στη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή. «Αν πέσει ο Καντάφι, τότε θα υπάρξουν μεγαλύτερες καταστροφές στον κόσμο», είπε στους δημοσιογράφους. «Δεν εξυπηρετεί κανέναν αν επέμβουμε εκεί με ισχυρό τρόπο μόνο για να αποδείξουμε την ίδια την αξία μας», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ομηρία από ισλαμιστές εξτρεμιστές
Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Λιβύης δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «μια ομάδα ισλαμιστών εξτρεμιστών» κρατά ομήρους μέλη των δυνάμεων της τάξης και πολίτες στην Αλ Μπάιντα, στην ανατολική Λιβύη.
«Μια ομάδα ισλαμιστών εξτρεμιστών, η οποία αυτοαποκαλείται 'το Ισλαμικό Εμιράτο της Μπάρκα (προηγούμενη ονομασία της βορειοδυτικής περιοχής της Λιβύης), κρατά ως ομήρους μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας και πολίτες», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας. Αυτή η σύλληψη ομήρων άρχισε «κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων των τελευταίων ημερών», δήλωσε χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Αυτή η ομάδα «ζητεί την άρση της κατάστασης πολιορκίας που έχει επιβληθεί από τις δυνάμεις της τάξης για να μην εκτελέσει τους ομήρους», πρόσθεσε.
«Διαπραγματεύσεις έλαβαν χώρα το βράδυ του Σαββάτου. Αυτές οι διαπραγματεύσεις έγιναν από την πλευρά των αρχών από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ», δήλωσε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι είναι «ακόμη σε εξέλιξη». Σύμφωνα με την ίδια πηγή «οι δύο αστυνομικοί που απαγχονίστηκαν την Παρασκευή στην αλ Μπάιντα ήταν από αυτή την ομάδα αυτή».
Σύμφωνα με την οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW), 23 άτομα έχουν σκοτώθηκαν στην Αλ-Μπάιντα, από την αρχή της διαμαρτυρίας εναντίον του καθεστώτος του συνταγματάρχη Καντάφι, την Τρίτη.
Ευρωπαϊκή ανησυχία
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν αργά σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν για τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας να εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα γεγονότα.
«Σκέφτομαι τη Λιβύη, σκέφτομαι τι συνέβη στο Μπαχρέιν μέσα στο σαββατοκύριακο. Κάνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, κάνουμε έκκληση για τερματισμό της βίας και έναρξη του διαλόγου», είπε στους δημοσιογράφους η Κάθριν Αστον. «Πραγματικά ανησυχώ για ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Λιβύη. Κάνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, συνεχίζουμε να κάνουμε, είναι πολύ σημαντικό να τερματιστεί η βία», πρόσθεσε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να στηρίξει τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά ανησυχεί για τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο με το κύμα μεταναστών σε χώρες της ΕΕ και την άνοδο των ισλαμιστικών κινημάτων.
Εκμεταλλευόμενος αυτές τις ανησυχίες, ο Καντάφι έχει προειδοποιήσει πολλές φορές ότι η ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει μαζική μετανάστευση από την Αφρική αν σταματήσει να συνεργάζεται με το καθεστώς του. «Ακούμε απειλές, ακούμε ανθρώπους να λένε 'πρέπει να κάνεις αυτό, δεν πρέπει να κάνεις το άλλο'. Στο τέλος η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει αυτό που πρέπει», σχολίασε η Αστον.
Σήμερα εξάλλου, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια επίτροπος Σ.Μάλμστρομ, αναπτύχθηκε στην Ιταλία η αποστολή «Ερμής» της δύναμης της Frontex, που επιστρατεύθηκε για να ενισχύσει την προσπάθεια της Ιταλίας στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πίεσης. Όπως έγινε εξάλλου πρόσφατα γνωστό, σε διάβημα κάλεσαν στην Τρίπολη οι αρχές της Λιβύης τον πρέσβη της Ουγγαρίας, προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την ευρωπαϊκή ενθάρρυνση των διαδηλωτών.
«Αν συνεχίσετε, τότε θα διακόψουμε τη συνεργασία μας για την αποτροπή της λαθρομετανάστευσης» ήταν το τελεσίγραφο που επεδόθη στον Ούγγρο διπλωμάτη. Κατά τις ίδιες πηγές, ανάλογο τελεσίγραφο διεμηνύθη και στους άλλους Ευρωπαίους πρέσβεις που υπηρετούν στη χώρα, σε μια κορύφωση της έκφρασης δυσφορίας προς την δήλωση της κ. Άστον πως «πρέπει να σεβόμαστε την ελευθερία της έκφρασης».
Η απειλή της Λιβύης «αγγίζει» ιδιαίτερα την Ιταλία, καθώς οι ακτές των δύο χωρών βρίσκονται περίπου αντικριστά και άρα, η Ιταλία έχει ανάγκη τη συνεργασία της Λιβύης για να μη βρεθεί αντιμέτωπη με καραβιές προσφύγων. Παρά ταύτα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σ. Μπερλουσκόνι όταν ρωτήθηκε αν επικοινώνησε με τον φίλο του ηγέτη της Λιβύης για να συζητήσουν το θέμα, απάντησε ότι δεν θέλει «να τον ενοχλήσει» - «δεν μου επιτρέπω να τον ενοχλήσω γιατί στη χώρα του υπάρχουν εξελίξεις» ανέφερε.
Ελληνική συνδρομή
Στην επιθυμία της Ελλάδας να συνεισφέρει εποικοδομητικά στη διαδικασία εκδημοκρατισμού του Αραβικού Κόσμου, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσα,ς σε συνέντευξή του στο CNN International και ανέπτυξε την ιδέα της δημιουργίας στην Ελλάδα ενός «Κέντρου Δημοκρατίας», το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει κατάρτιση και τεχνογνωσία σε νέους πολιτικούς που αναδεικνύονται στις Αραβικές χώρες.
Την ιδέα, την οποία είχε παρουσιάσει παλαιότερα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, θα συζητήσει απόψε ο υπουργός Εξωτερικών με τους συναδέλφους του από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Συμβουλίου, που συγκαλείται στις Βρυξέλλες υπό την κ. Αστον, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Είναι ευπρόσδεκτοι όλοι οι εταίροι μας να συνεργαστούμε σ' αυτή την προσπάθεια, δήλωσε ο κ Δρούτσας στο διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο.
Κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει του ομολόγους του και για τα αποτελέσματα των πρόσφατων -στις 16 και 17 Φεβρουαρίου- επαφών που πραγματοποίησε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Ι.-Α. Ζέπος στην Αίγυπτο.
Έκκληση για διάλογο από τη Βρετανία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, κάλεσε τη Λιβύη να ξεκινήσει διάλογο με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με έναν από τους γιούς του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι. Ο Χέιγκ είπε στον Σαϊφ αλ-Ισλάμ Καντάφι ότι η καταστολή των διαδηλώσεων από την κυβέρνηση της Λιβύης είναι «ανεπίτρεπτη» και θα προκαλέσει τη διεθνή καταδίκη.
«Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε σαφές το έντονο ενδιαφέρον της Βρετανίας για την κλιμάκωση της βίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. «Εξέφρασε την ανησυχία του για τις καταγγελίες για πολλούς ανθρώπους που σκοτώθηκαν ή δέχτηκαν επίθεση από τις αρχές ασφαλείας της Λιβύης... Ο υπουργός Εξωτερικών ενθαρρύνει έντονα την κυβέρνηση της Λιβύης να ξεκινήσει διάλογο και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις».
Ιράν: Ελεύθερη η κόρη του προέδρου Ραφσατζανί
Η κόρη του πρώην προέδρου του Ιράν, Ακμπάρ Χασεμί Ραφσατζανί, αφέθηκε ελεύθερη μετά από σύντομη κράτησή της επειδή συμμετείχε σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, μετέδωσε σήμερα το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars. «Η Φαεζέχ Χασεμί Ραφσατζανί αφέθηκε ελεύθερη όταν ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν έξω για να αγοράσει υφάσματα», μετέδωσε το Fars.
Υεμένη: Ένας έφηβος νεκρός, τουλάχιστον 11 τραυματίες
Στις νέες βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας χθες Σάββατο σκοτώθηκε ένας έφηβος και πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Άντεν, στη νότια Υεμένη, ενώ αντικαθεστωτικοί και οπαδοί του προέδρου Άλι Αμπντάλα αλ Σάλεχ συγκρούστηκαν ξανά και στην πρωτεύουσα Σαναά. Σε δηλώσεις του που μετέδωσε το πρακτορείο SABA, ο πρόεδρος Σάλεχ, ο οποίος κυβερνά τη χώρα τα τελευταία 32 χρόνια, υποστήριξε ότι η Υεμένη είναι χώρα «δημοκρατική». «Είναι δικαίωμα όλων των πολιτών να εκφράζουν τις απόψεις τους με τρόπο ειρηνικό, με δημοκρατικές μεθόδους, χωρίς να κλείνουν δρόμους, χωρίς να σκοτώνουν», ανέφερε.
Στο Άντεν οι διαδηλώσεις εναντίον του Σάλεχ επαναλήφθηκαν το απόγευμα, όταν ένας έφηβος 16 ετών σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα καθώς αστυνομικοί έριχναν «προειδοποιητικά» πυρά για να διαλύσουν διαδηλωτές, ανέφερε νοσοκομειακή πηγή. Ο έφηβος βρισκόταν κοντά στο σπίτι του στη συνοικία Σεΐχ Οσμάν όταν επλήγη θανάσιμα από τη σφαίρα, ανέφερε η οικογένειά του. Ο νέος θάνατος αυξάνει σε 10 τα θύματα από τις ταραχές στο Άντεν και σε 11 τα θύματα συνολικά στην Υεμένη μετά την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων την 13η Φεβρουαρίου.
Για τέταρτη συνεχή ημέρα χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις σε πολλές συνοικίες του Άντεν, φωνάζοντας συνθήματα όπως «ο λαός απαιτεί να πέσει το καθεστώς», αψηφώντας την ανάπτυξη μεγάλων δυνάμεων των υπηρεσιών ασφαλείας, ανέφερε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην πόλη. «Ούτε του Βορρά ούτε του Νότου, η επανάστασή μας είναι της νεολαίας», φώναζαν διαδηλωτές, προσπαθώντας να αποστασιοποιηθούν από το τοπικό αυτονομιστικό κίνημα--η Νότια Υεμένη ήταν ανεξάρτητο κράτος ως το 1990.
Η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει πορείες ρίχνοντας δακρυγόνα και χρησιμοποιώντας σφαίρες από καουτσούκ. Τουλάχιστον 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους δύο κορίτσια 9 και 11 ετών, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν από πυρά αγνώστων που άνοιξαν πυρ εναντίον τους κοντά στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα της πόλης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Όπως και προηγούμενα βράδια νέοι απέκλεισαν πολλούς δρόμους. Ο Σάλεχ κατηγόρησε, χωρίς να τους κατονομάσει, τους αυτονομιστές του νότου ότι υποκινούν τις ταραχές.
Μαρόκο: Χιλιάδες πολίτες αναμένεται να λάβουν μέρος σε διαδηλώσεις
Χιλιάδες Μαροκινοί αναμένεται να λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται σήμερα Κυριακή για να απαιτήσουν ο βασιλιάς Μοχάμεντ να εκχωρήσει μέρος τουλάχιστον των εξουσιών του σε νέα εκλεγμένη κυβέρνηση και να καταστήσει πιο ανεξάρτητο το σύστημα δικαιοσύνης στη χώρα. Στις διαδηλώσεις καλεί το Κίνημα για την Αλλαγή 20ή Φεβρουαρίου, που έχει προσελκύσει 19.000 υποστηρικτές στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook μετά τις λαϊκές εξεγέρσεις σε Αίγυπτο και Τυνησία κι απαιτεί από το βασιλιά να καθαιρέσει την κυβέρνηση συνασπισμού και να διαλύσει τη βουλή.
Οι λαϊκές εξεγέρσεις, ειδικά στη γειτονική Τυνησία, έχουν επαναφέρει το ζήτημα της Συνταγματικής μεταρρύθμισης στο επίκεντρο, μετά το κύμα καταστολής που ακολούθησε τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας το 2003 και την ταχεία άνοδο ενός πολιτικού κόμματος του οποίου ηγείται ένας πρώην αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας στενά συνδεδεμένος με τον μαροκινό μονάρχη. Την παραμονή των κινητοποιήσεων ένα νεολαιίστικο κίνημα ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη συμμετοχή του λόγω διαφωνιών με ισλαμιστές και αριστερούς. Όμως ο Σαΐντ Μπιν Τζέμπλι, εκπρόσωπος των διοργανωτών, είπε ότι «χιλιάδες αναμένεται να λάβουν μέρος στις διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις», περιλαμβανομένου του Μαρακές, κυριότερου εγχώριου τουριστικού προορισμού.
Η αστυνομία στην πρωτεύουσα Ραμπάτ κάλεσε τους πολίτες να μη σταθμεύουν τα οχήματά τους στις κύριες οδικές αρτηρίες για να αποφύγουν το ενδεχόμενο να υποστούν ζημιές. Το Μαρόκο επίσημα είναι συνταγματική μοναρχία με εκλεγμένο κοινοβούλιο. Όμως το σύνταγμα της χώρας δίνει την εξουσία στο βασιλιά να διαλύει τη βουλή, να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να επηρεάζει καθοριστικά το ποια πρόσωπα αναδεικνύονται σε θέσεις-κλειδιά του κυβερνητικού μηχανισμού, περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού. Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά μετά την ενθρόνισή του το 1999 ο ρόλος του βασιλιά Μοχάμεντ τίθεται υπό αμφισβήτηση. Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η δέσμευση του Μαρόκου στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις δεν ήταν ποτέ πιο σθεναρή όσο επί των ημερών του μέλους της αλαουίτικης δυναστείας που κυβερνά το Μαρόκο εδώ και περίπου 350 χρόνια κι ισχυρίζεται ότι κατάγεται απευθείας από τον προφήτη Μωάμεθ. Οι αρχές χαρακτήρισαν τις εκκλήσεις για κινητοποιήσεις υγιή πολιτική δραστηριότητα. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βελτιώσει, με περιορισμένη επιτυχία, την αλγεινή κληρονομιά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της εκτεταμένης φτώχειας και του αναλφαβητισμού που μάστιζαν τη χώρα τα 38 χρόνια διακυβέρνησης από τον πατέρα του βασιλιά Χάσαν.
Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Σαλαχεντίν Μεζούαρ κάλεσε τους πολίτες να απέχουν από την διαδήλωση, σημειώνοντας ότι οποιοδήποτε «ολίσθημα θα μπορούσε μέσα σε μερικές εβδομάδες να μας κοστίσει όσα επιτύχαμε τα τελευταία δέκα χρόνια». Οι οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's και Fitch θεωρούν ότι το Μαρόκο είναι από τις χώρες του Μάγρεμπ που είναι «λιγότερο πιθανό» να πληγούν από το κύμα των λαϊκών κινητοποιήσεων που σαρώνει την περιφέρεια.
kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠ
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire