ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 4 mars 2011

Νέο μπάχαλο με ανελίξεις στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Καταγγελίες για επηρεασμό 
και παραπληροφόρηση ακαδημαϊκού
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ
ΝΕΕΣ εξελίξεις σημειώνονται σε ένα από τα θέματα που ταλανίζουν εδώ και χρόνια το Πανεπιστήμιο Κύπρου, και το οποίο αφορά στη γνωστή πλέον περίπτωση λέκτορα της Πολυτεχνικής Σχολής που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για τις διαδικασίες και την Επιτροπή αξιολόγησης και ανέλιξής του στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή. Η Επιτροπή που τον αξιολόγησε την πρώτη φορά κρίθηκε ότι έπασχε, και αποτέλεσμα της διαδικασίας ήταν η μη ανέλιξή του και κατ’ επέκταση προέκυψε εδώ και χρόνια μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις Αρχές του Πανεπιστημίου και τον καθηγητή. Η εξέλιξη στην όλη υπόθεση σημειώθηκε πριν από δύο μέρες, όταν ο παραπονούμενος με επιστολή του - την οποία και κατέχει ο «Φ» - απευθύνθηκε τόσο στις πρυτανικές Αρχές όσο και στο Συμβούλιο του ιδρύματος καταγγέλλοντας ότι υπήρξε «εσκεμμένη πρόκληση ζημιάς» στην ακαδημαϊκή του καριέρα κατά την ακυρωθείσα διαδικασία ανέλιξής του.
Συγκεκριμένα, ο λέκτορας ενημερώνει τα πιο πάνω Σώματα του Πανεπιστημίου αλλά και τους καταγγέλλει ότι ένα από τα εξωτερικά μέλη (ακαδημαϊκός από πανεπιστήμιο του εξωτερικού) της τότε Επιτροπής Αξιολόγησής του, του αποκάλυψε ότι «εσωτερικά μέλη της ειδικής Επιτροπής για την ανέλιξή του, τον είχαν πληροφορήσει, προ της αξιολόγησης, ότι ο λέκτορας δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να ανελιχθεί διότι δεν είχε πέντε δημοσιεύσεις σε επιστημονικά, που ήταν δήθεν απαραίτητο ελάχιστο προσόν για την ανέλιξη στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή». Τόσο ο ίδιος ο παραπονούμενος όσο και ο δικηγόρος του σε επιστολή που απέστειλαν στο Πανεπιστήμιο πριν μερικές μέρες, σημειώνουν πως «για τη βαθμίδα του επίκουρου σύμφωνα με τον περί Πανεπιστημίου Κύπρου Νόμο, απαιτούνται τα προσόντα για τη θέση του λέκτορα και τρία τουλάχιστον χρόνια αυτοδύναμης πανεπιστημιακής διδασκαλίας ή ερευνητικής εργασίας, μετά την απόκτηση διδακτορικού τίτλου, σε αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο ή ερευνητικό κέντρο. Επίσης, απαιτούνται πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά ή άλλες δημοσιεύσεις αναγνωρισμένης αξίας, που προοιωνίζουν σημαντική συμβολή στην επιστήμη». Σύμφωνα με την ίδια πλευρά, ο λέκτορας πληρούσε τα προσόντα, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι «έγινε κακόβουλη προσπάθεια» για τη μη ανέλιξή του.
Επιπρόσθετα, ο λέκτορας και ο δικηγόρος του σημειώνουν ότι ο ίδιος ακαδημαϊκός αποκάλυψε πως εκτός από τη μη ανέλιξή του, τέθηκε και θέμα απόλυσης του λέκτορα, ωστόσο ο ίδιος δεν συναίνεσε σε κάτι τέτοιο.
Πληροφορίες του «Φ» θέλουν επίσημα τις πρυτανικές Αρχές να σημειώνουν ότι η παρέμβαση του λέκτορα προς τα μέλη της Επιτροπής που τον αξιολόγησε για το όλο θέμα, ήταν έξω από το πλαίσιο της ακαδημαϊκής δεοντολογίας και ότι το θέμα θα διερευνηθεί στη Σύγκλητο. Απόφαση που λήφθηκε και σε επίπεδο Πρυτανικού Συμβουλίου και η οποία προκάλεσε τη διαφωνία του παραπονουμένου, ο οποίος με νέο γραπτό σημείωμα επισημαίνει ότι γίνεται προσπάθεια ώστε να μην εξεταστεί το σοβαρό αυτό θέμα στο Συμβούλιο.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire