ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 28 mai 2011

Ανατολίτικα παζάρια στην κυπριακή πολιτική ζωή

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
Η υποκρισία και ο Κουλίας
Του Άριστου Μιχαηλίδη

ΤΙ ΘΑ ήταν το υγιές; Τα δυο μεγάλα κόμματα, με 20 και με 19 κοινοβουλευτικές έδρες, να διεκδικήσουν την προεδρία της Βουλής. Με ανοικτά χαρτιά και με υποψήφιο, που θα προσπαθούσε να συγκεντρώσει την έγκριση της πλειοψηφίας. Όμως ούτε που πέρασε από τη σκέψη των κομματικών ηγεσιών. Το μεγαλύτερο κόμμα ξεκίνησε αμέσως διαβουλεύσεις για να βρει υποψήφιο από τα κόμματα που έχουν μία, δύο ή πέντε έδρες. Το δεύτερο κόμμα, με τις 19 έδρες, ανακοίνωσε ότι ψηφίζει τον υποψήφιο του ΔΗΚΟ με τις 9 έδρες, πριν καν αυτός ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος. Κι έτσι, αμέσως μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής, ξεκίνησε το παρασκήνιο και με διαρροές προσβλητικού περιεχομένου, όπως ότι «ετάξαν υπουργείο στους Οικολόγους για να ψηφίσουν Καρογιάν». Παρόμοιες συναλλαγές, που γίνονται μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου προεδρικών εκλογών, παρόμοιες που γίνονται στους Ημικρατικούς Οργανισμούς κ.λπ. Οι συναλλαγές που κούρασαν τους πολίτες.
Τους 113.216 της αποχής, τους 21.138 μη εγγεγραμμένους νέους ψηφοφόρους και τους 4.969 της λευκής ψήφου. Η απαξίωση δηλαδή, που εκφράστηκε από 134.354 πολίτες δεν έστειλε κανένα μήνυμα στις ηγεσίες. Πρωί - πρωί της Δευτέρας επέστρεψαν στα γνωστά μονοπάτια της διαπλοκής. Εξαίρεση η ΕΔΕΚ, που ανακοίνωσε αμέσως την υποψηφιότητα του αρχηγού της και σε ένα βαθμό διασώθηκε από το προσβλητικό παρασκήνιο και το ΕΥΡΩΚΟ, που ανακοίνωσε υποστήριξη στον Ομήρου πριν ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις. Εκτεθειμένα, κυρίως, τα δυο μεγάλα κόμματα. Επειδή τις αποφάσεις τους, που είναι ολοφάνερα αποφάσεις σκοπιμοτήτων, τις συνοδεύουν και με διάφορες δημόσιες εξηγήσεις και αλληλοκατηγορίες, οι οποίες ως να απευθύνονται σε μωρούς, σε πολίτες που δεν τους έχουν σε σεβασμό. «Εκείνο που εμείς αναδεικνύουμε είναι την υποκρισία και την αναξιοπιστία που κρύβεται πίσω από τις διακηρύξεις, οι οποίες είναι πολύ διαφορετικές από τον πραγματικό στόχο που υπάρχει πίσω από αυτές», έλεγε ο Άντρος Κυπριανού, μιλώντας φυσικά για τη συμπεριφορά του ΔΗΣΥ. Αλλά, ασφαλώς θα μπορούσε να πει ακριβώς την ίδια φράση και ο Νίκος Αναστασιάδης για το ΑΚΕΛ.
Σε όλη αυτή την εικόνα όμως, προέκυψε ένα απρόβλεπτο πρόβλημα για τις ηγεσίες, που μετρούσαν τις κοινοβουλευτικές έδρες με ζυγαριά ακριβείας. Ο Ζαχαρίας Κουλίας διαμηνύει στους διαπλεκόμενους ότι δεν ψηφίζει Μάριο Καρογιάν (έχει πολλά να πει για όσα του έκαναν οι «δικοί του» προεκλογικά, αλλά και για όλες τις ουσιώδεις διαφωνίες του στους χειρισμούς του Κυπριακού), οπότε σε τέτοια περίπτωση μπερδεύονται περισσότερο οι ζυγαριές. Απέχοντας ο ίδιος των παρασκηνίων, έστω κι αν τον γυρεύουν όλοι για να τον «συμμορφώσουν», αλλά και ψηφίζοντας κατά συνείδηση, διασώζει τουλάχιστον την αξιοπρέπεια του. Εμείς είμαστε σίγουροι ότι ο κ. Κουλίας θα ψηφίσει με γνώμονα το εθνικό συμφέρον κι αυτό όπως ο ίδιος το διακήρυττε όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν ταυτίζεται με τη συναλλαγή ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ. Ούτε βεβαίως με τον ΔΗΣΥταυτίζεται, γι΄ αυτό και είναι άγνωστη ακόμα η απόφασή του. Πάντως, αποκαλύπτεται ότι «η υποκρισία και η αναξιοπιστία» είναι τόσο ξεσκέπαστες που μπορεί να τιναχτούν στον αέρα από ένα και μόνο βουλευτή. Τουλάχιστον, έτσι, μπορεί ν΄ ανακατευτεί η σημαδεμένη τράπουλα… aristosm@phileleftheros.com

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire