ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 31 mai 2011

Αμφιβάλλουν ότι ο Μάο έγραψε το «Κόκκινο Βιβλιαράκι»


Και η εφημερίδα του ΚΚ Κίνας αναγκάστηκε να ασχοληθεί με τις φήμες για τον «αόρατο συγγραφέα»
Αμφιβάλλουν ότι ο Μάο έγραψε το «Κόκκινο Βιβλιαράκι»
Προπαγανδιστική αφίσα από τη διαβόητη «Πολιτιστική Επανάσταση»: το πλήθος κρατάει ένα αντίτυπο από το εκλαϊκευτικό «Κόκκινο Βιβλιαράκι» του Μάο Τσε Τουνγκ
 
Ηταν όντως ο Μάο Τσε Τουνγκ εκείνος που συνέγραψε το Κόκκινο Βιβλιαράκι; Ερωτηματικά εγείρονται για το αν ο Μεγάλος Τιμονιέρης χρησιμοποίησε «συγγραφέα-φάντασμα» για το διαβόητο βιβλίο που στις δεκαετίες της δόξας του, το '60 και το '70, είχε πουλήσει πέντε δισεκατομμύρια αντίτυπα.

Στο Internet κυκλοφορούν φήμες ότι μερικές από τις ρήσεις του Μάο δεν τις έγραψε ο ίδιος αλλά ο εκ των γραμματέων του Χου Χσιάο Μου και άλλοι – γεγονός το οποίο δυσκολεύονται να πιστέψουν οι πιστοί οπαδοί του. Οι μεγάλοι σε ηλικία Κινέζοι είναι κυρίως εκείνοι που αμφισβητούν τη θεωρία του «αόρατου συγγραφέα», ενώ οι νεότεροι είναι πιο πρόθυμοι να αποκαθηλώσουν τον Μάο από το βάθρο του.

Τόσο πολύ οργιάζουν οι φήμες που η «Λαϊκή Ημερησία», η οποία εκδίδεται από το ΚΚ, αναγκάστηκε να δημοσιεύσει πρόσφατα δήλωσε εκπροσώπου της κυβέρνησης ότι ο Χου «είχε αναφερθεί επανειλημμένως στο πόσο τον βοηθούσε ο Μάο να επιμελείται τα κείμενά του» και «πόσα διδάχτηκε από το ποιητικό στυλ του Μεγάλου Τιμονιέρη».

Υπάρχει και η ενδιάμεση άποψη. Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι ρήσεις ήταν αρχικώς του Μάο αλλά τελικά κάποιος άλλος τους έβαλε στο χαρτί. Σύμφωνα με τις φήμες, δύο εκθέσεις όπου αναφέρονται λεπτομερώς οι δραστηριότητες των «αόρατων συγγραφέων» κατατέθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ της Κίνας το 1993 και το 1995, αλλά παραμένουν απόρρητες.

Το Κόκκινο Βιβλιαράκι περιλαμβάνει εντολές όπως: «Είναι καθήκον των στελεχών και του Κόμματος να υπηρετούν τον λαό. Αν δεν έχουν συνεχώς στο μυαλό τους το συμφέρον του λαού, η δουλειά τους είναι άχρηστη».

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire