ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 30 mai 2011

Αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνουν προσφορές...


Το παρασκήνιο βγάζει… πρόεδρο
Συναντήσεις, τηλεφωνήματα και διαβουλεύσεις
 για προεδρία της Βουλής
ΤΟΥΑΝΔΡΕΑ ΠΙΜΠΙΣΙΗ
Φωτογραφία
Ενώ πλησιάζει η Πέμπτη και η πρώτη συνεδρία της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων, όλα παραμένουν ρευστά σε σχέση με την προεδρία του νομοθετικού σώματος. Στο θέμα της προεδρίας της Βουλής φαίνεται να μπήκε για τα καλά και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο οποίος ωστόσο με χθεσινές του δηλώσεις επέμεινε πως οι συναντήσεις που είχε με τον Γιαννάκη Ομήρου και τον Ζαχαρία Κουλία δεν αποτελούν εμπλοκή του ιδίου στο θέμα της προεδρίας της Βουλής.
Λίγα μόλις 24ωρα μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μάριο Καρογιάν και εν μέσω των διεργασιών των πολιτικών κομμάτων για την προεδρία της Βουλής, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αποκάλυψε την Κυριακή, ότι συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου και υποψήφιο για Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ είχε και συνομιλία με τον βουλευτή του ΔΗΚΟ, Ζαχαρία Κουλία.
Μάλιστα, πληροφορίες τον ήθελαν να ενθαρρύνει τον Ζαχαρία Κουλία στη στάση που τηρεί για την προεδρία της Βουλής. Πάντως, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου αποποιήθηκε για ακόμη μια φορά το ρόλο του παίκτη στο υπό διαμόρφωση σκηνικό για την προεδρία της Βουλής.
Ερωτηθείς αν η επιλογή του είναι η υποψηφιότητα Ομήρου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος απάντησε ότι δεν ψηφίζει για την ανάδειξη προέδρου της Βουλής.
Σε ερώτηση αν η Εκκλησία θα προσπαθήσει να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στην ανάδειξη Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Μακαριότατος απάντησε ότι «οι βουλευτές δεν είναι παιδάκια να θέλουν τη συμβουλή μου ή να μπορούν να παρασυρθούν από τις δικές μου απόψεις».
Και καθώς πλησιάζει η 2α Ιουνίου τα σενάρια δίνουν και παίρνουν σ’ ό,τι αφορά τη στάση που θα τηρήσει ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ο οποίος κρατά κλειστά τα χαρτιά του και το μόνο που διαμηνύει μέσα από λακωνικές παρεμβάσεις του είναι πως θα τοποθετηθεί την ερχόμενη Πέμπτη με κριτήριο το εθνικό θέμα. Μια τοποθέτηση που προκαλεί πρόσθετη οργή εντός του ΔΗΚΟ καθώς ερμηνεύουν την αναφορά αυτή ότι κινείται προς την κατεύθυνση υποστήριξης του Γιαννάκη Ομήρου, λαμβάνοντας υπόψη και τις κατά καιρούς έντονες διαφωνίες του με τον Μάριο Καρογιάν σε σχέση με την υποστήριξη της πολιτικής του Προέδρου Χριστόφια στο εθνικό θέμα. Γι’ αυτό και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Φώτης Φωτίου, φρόντισε να στείλει το μήνυμα πως εάν ο κ. Κουλίας δεν υποστηρίξει την υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΚΟ για την προεδρία της Βουλής «αυτομάτως θέτει εαυτόν εκτός κόμματος». Μια προειδοποίηση που λίγο φαίνεται να ενδιαφέρει τον κ. Κουλία και ούτε δείχνει να επιμετρά το κομματικό κόστος για το τι θα πράξει την Πέμπτη στη Βουλή. Η προσπάθεια του Μάριου Καρογιάν να αρπάξει από το ΕΥΡΩΚΟ την ψήφο του Νίκου Κουτσού ώστε να διασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία για να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής φαίνεται να έχει αποτύχει οριστικά.
Γι’ αυτό, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, το μοναδικό χαρτί που απομένει στον Μάριο Καρογιάν για να κρατήσει τουλάχιστον τις 28 ψήφους υπέρ του είναι αυτό του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη. Ο ίδιος κρατά αποστάσεις και διαμηνύει ότι οι αποφάσεις του κινήματος των Οικολόγων θα ληφθούν την 1η Ιουνίου, δηλαδή μια μέρα πριν από τη συνεδρία της Βουλής. Παρέμβαση στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το θέμα της προεδρίας της Βουλής αναμένονται στα προσεχή 24ωρα και από πλευράς Προέδρου Χριστόφια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επιστρέφοντας από το ταξίδι στην Αυστραλία ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα κάνει τις δικές του κινήσεις προς την κατεύθυνση του Γιώργου Περδίκη προκειμένου να τον πείσει να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Καρογιάν για την προεδρία της Βουλής. Σ’ ό,τι αφορά την Πινδάρου μετά και την απόρριψη από πλευράς ΑΚΕΛ για μια μεταξύ τους εκ περιτροπής προεδρία της Βουλής στη βάση της τακτικής που ακολουθείται στο ευρωκοινοβούλιο δεν αναμένεται να προβούν σε οποιαδήποτε άλλη κίνηση παρά να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να τοποθετηθούν την Πέμπτη. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι ο ΔΗΣΥ θα κινηθεί προς υποστήριξη της υποψηφιότητας Γιαννάκη Ομήρου. Κίνηση που εάν τελικά υλοποιηθεί σημαίνει ότι ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ αποκτά ισχυρή βάση για εκλογή στην προεδρία της Βουλής.
«Στην κορυφή δηλώνουν άθεοι»
«ΟΛΟΙ» είπε, «ανήκουν στην Εκκλησία. Από την άκρα Δεξιά μέχρι την άκρα Αριστερά». Σε ό,τι αφορά την Αριστερά ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι «με εξαίρεση την κορυφή, που λένε ότι είναι άθεοι, ο όγκος των αριστερών είναι άνθρωποι της Εκκλησίας». Επανέλαβε ότι στόχος της Εκκλησίας είναι η επανατοποθέτηση του Κυπριακού πάνω στη σωστή εθνική γραμμή δηλαδή ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, χωρίς αρνησικυρίες, με επιστροφή όλων των προσφύγων και αποχώρηση των εποίκων και των κατοχικών στρατευμάτων, φροντίζοντας για άλλη μια φορά να στείλει προληπτικά μήνυμα για τις προεδρικές εκλογές.
Τέλος, κάλεσε όλους, από το Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι και τον τελευταίο πολίτη, να αγωνιστούν ώστε όλοι οι Έλληνες και Τούρκοι κατά την έκφρασή του, να ζήσουν ευτυχισμένοι.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire