ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 27 mai 2011

Με ραγδαίο ρυθμό κινούνται οι εξελίξεις στη χώρα, τόσο σε οικονομικό όσο και σε... πολιτικό επίπεδο


Τελικά τι έγινε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών;


Με ραγδαίο ρυθμό κινούνται οι εξελίξεις στη χώρα, τόσο σε οικονομικό όσο και σε...
 
Τελικά τι έγινε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών;
πολιτικό επίπεδο. Στις 16:00 ολοκληρώθηκε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά από 3,5 ώρες. Οι δηλώσεις που ακολούθησαν δεν ξελκαθαρίζουν το τοπίο, ειδικά αυτές του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.












Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού 
Η κυβέρνηση ανέλαβε και έχει την ευθύνη να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

   
"Οι εκλογές θα γίνουν το 2013 και τότε θα αξιολογηθούμε όλοι", δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα λάβει όλες τις αναγκαίες αποφάσεις χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος, με μόνο στόχο τη σωτηρία και την οριστική αλλαγή της πατρίδας μας.

   
Δήλωσε, εξάλλου, ανοιχτός σε κυβερνητική συνεργασία με δυνάμεις που έχουν κοινούς στόχους και κάλεσε τα κόμματα να αφήσουν στην άκρη τα συμβατικά αντιπολιτευτικά αντανακλαστικά.
Αμέσως μετά τη σύσκεψη, ακολούθησε 20λεπτη κατ' ιδίαν συνάντηση είχε ο Κ. Παπούλιας με τον Γ. Παπανδρέου. Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ζητήσει προκήρυξη εκλογών και δήλωσε «θα προχωρήσω μόνος μου και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του».

Η Προεδρία της Δημοκρατίας σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι υπήρξαν σημεία σύγκλισης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά
Έχουμε προτείνει ένα διαφορετικό σχέδιο από την αποδεδειγμένα λανθασμένη κυβερνητική συνταγή. Το οποίο στηρίζεται, όχι σε περισσότερους φόρους, αλλά σε λιγότερους. Για να δουλέψει η Οικονομία. Μόνο τότε θα αρχίσουν να παράγονται έσοδα για τους πολίτες, αλλά και για το κράτος. Μόνο τότε θα υπάρξει Ανάκαμψη και Ανάπτυξη. Πρόκειται για το Ζάππειο-ΙΙ, που το παρουσιάσαμε ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πριν τρεις εβδομάδες…

  
 Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι είναι πρόθυμος να ενσωματώσει στο κυβερνητικό Σχέδιο μέρος από τις προτάσεις του Σχεδίου μας, χωρίς, όμως, το πιο σημαντικό, που είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών. Επισημάναμε ότι, χωρίς μείωση των φόρων, όλο το υπόλοιπο χάνει σε αποτελεσματικότητα και δεν πετυχαίνει την Επανεκκίνηση της Οικονομίας. Προτείναμε την πιο ισχυρή βάση για συναίνεση: τη συναίνεση για επαναδιαπράγματευση των όρων του Μνημονίου. Με έμφαση το ξαναλέω: στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τα υπόλοιπα μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Σε συνδυασμό πάντα με τη μείωση της σπατάλης και τις αποκρατικοποιήσεις.

   
Η κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν έχει διάθεση για συναίνεση σε επαναδιαπραγμάτευση. Άλλωστε, δεν είχε διαπραγματευθεί το Μνημόνιο ούτε στην αρχή. Ο κ. Παπανδρέου, μας είπε ότι συζητάει το φορολογικό, μόνον… αν πειστεί η Τρόικα! Του απάντησα ότι πρέπει να συμφωνήσουμε μεταξύ μας πρώτα. Κι ύστερα να πάμε να διαπραγματευθούμε με την Τρόικα! Δεν ήταν, λοιπόν, η δική μας διαφωνία ως τώρα που οδήγησε σε πλήρες αδιέξοδο. Και, ασφαλώς, ακόμα κι αν εμείς συμφωνούσαμε από δω και στο εξής στην ίδια αποτυχημένη συνταγή, δεν θα άλλαζε τίποτε.

   
Μετά από μια εβδομάδα καλλιεργούμενης στρατηγικής φόβου, ο Πρωθυπουργός ζήτησε σύνοδο πολιτικών αρχηγών, χωρίς να υπάρχει κανένα καινούργιο στοιχείο και ουσιαστικά χωρίς περιεχόμενο. Γιατί το μόνο που αξίζει να συζητήσουμε πια είναι πως θα επαναδιαπραγματευθούμε τους όρους του Μνημονίου. Δεν προσυπογράφουμε μια πολιτική που ισοπεδώνει την Οικονομία και διαλύει την Κοινωνία. Δεν προσυπογράφουμε μια Πολιτική που αποκλίνει όλο και περισσότερο από τους στόχους που θέτει. Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς που ακυρώνουν το νόημα και το περιεχόμενο της Δημοκρατίας μας. Τι αξία θα είχε να συμφωνούσαμε εμείς με κάτι που διαλύει την Ελληνική Οικονομία;

   
Διέξοδος για την Ελλάδα υπάρχει: Η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, για να αναπνεύσει η Ελληνική Οικονομία και να βγούμε από την κρίση.

Οι δηλώσεις της κ. Παπαρήγα
Διαφώνησε εκατό τοις εκατό σε όλα τα ζητήματα που έθεσε ο πρωθυπουργός στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας χαρακτηριστικά «εμείς είμαστε εδώ και οι άλλοι απέναντι».

   
Σε συνέντευξη της, αμέσως μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, η κ. Παπαρήγα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιδιώκει συνευθύνη στην διαπραγμάτευση του με την τρόικα, αναγνώρισε ότι ο δρόμος για τη χώρα είναι σύνθετος και δύσκολος, μίλησε για τρομοκρατική ιδεολογική βία, ενώ δεν απέκλεισε να γίνουν πρόωρες εκλογές ούτε και ένα «εκβιαστικό», όπως είπε, δημοψήφισμα.

   
Ακόμα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ μίλησε για υπαρκτή κρίση που δεν τη δημιούργησε το μνημόνιο αλλά πέτυχε να χαθούν εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις και τόνισε ότι σήμερα επείγει η ανασυγκρότηση του πολιτικού συστήματος, καλώντας τον λαό να μην παγιδευτεί σε συμβιβασμούς με την απειλή της χρεοκοπίας.

   
Η κ. Παπαρήγα έκανε λόγο για συνεργασίες και εφεδρείες που υπάρχουν στο πολιτικό σύστημα, το οποίο, όμως, μπορεί να καρατομήσει και τα παιδιά του.


Οι δηλώσεις του κ. Καρατζαφέρη
Τη μοναδική δήλωση στους δημοσιογράφους, εξερχόμενος από το Μέγαρο, έκανε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Κατατζαφέρης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κάποιοι έβαλαν την καρέκλα πάνω από την Ελλάδα. Οψόμεθα». «Δεν κατάλαβαν οι άνθρωποι ότι αν ο Ευρυβιάδης δεν τα είχε βρει με τον Θεμιστοκλή το 480 π.Χ., ούτε αυτούς θα έγραφε η ιστορία, ούτε την ημερομηνία».

Οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα 
Ως «ανοιχτή ομολογία αποτυχίας της πολιτικής του μνημονίου και των επιλογών της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού», χαρακτήρισε τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε δηλώσεις του κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν έχει την γενναιότητα να παραδεχθεί την αποτυχία του.

   
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο κ. Παπανδρέου, με υπόγειες διαβουλεύσεις οδήγησε τη χώρα σε πρωτοφανή κρίση τώρα νίπτει τας χείρας του και ζητά αντιλαϊκή συναίνεση από τα δεξιά του για να συνεχίσει την ίδια αδιέξοδη πολιτική. Ακόμη, ο κ. Τσίπρας επέκρινε τον πρωθυπουργό διερωτώμενος για πόσο ακόμη μπορεί να κυβερνά με σύμμαχο το φόβο και εργαλείο τον εκβιασμό. «Εκβιασμένη συναίνεση δεν υπάρχει», είπε ο κ. Τσίπρας που θεωρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

       
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Τσίπρας εξέφρασε φόβους «αργεντινοποίησης» της χώρας, θέση που εξέφρασε και εντός της σύσκεψης, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι μια σειρά χειρισμών της κυβέρνησης προκαλεί συγχύσεις και επικίνδυνο κλίμα στην κοινωνία.

Ωστόσο, σημείωσε, ο ΣΕΒ έβαλε με τέτοιο τρόπο το ερώτημα που εξυπηρετεί τους δανειστές και εκβιαστές της χώρας. Για το ίδιο θέμα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν έχει ξεκάθαρη τοποθέτηση, κάτι που, όπως είπε, είναι επικίνδυνο για την πολιτική ζωή και την κοινωνία.

   
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Τσίπρας εξέφρασε φόβους «αργεντινοποίησης» της χώρας, θέση που εξέφρασε και εντός της σύσκεψης, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι μια σειρά χειρισμών της κυβέρνησης προκαλεί συγχύσεις και επικίνδυνο κλίμα στην κοινωνία.

«Οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν», μεταδίδει το Reuters.




Λέγεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι «είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων, υπάρχουν περιθώρια σύγκλησης, έχουμε ιστορικό καθήκον να συνεννοηθούμε».








Νωρίτερα, ο Κάρολος Παπούλιας ανοίγοντας τη συζήτηση επεσήμανε την ανάγκη να επιτευχθεί άμεσα εθνική συνεννόηση για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την κρίση. Ο κ. Παπούλιας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, χρησιμοποιώντας ξεκάθαρη γλώσσα τόνισε ότι απαιτείται ακόμη να ληφθούν εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή καθώς και να στοχεύουν στην προστασία των οικονομικά αδυνάτων.





Τι προηγήθηκε








Πρώτη έφτασε στο προεδρικό μέγαρο η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, συνοδευόμενη από τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος Μάκη Μαΐλη και τον επικεφαλής του γραφείου Τύπου Παναγιώτη Μεντρέκα.


Λίγα λεπτά αργότερα κάθισε δίπλα της ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο συνόδευαν ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης και ο διευθυντής του γραφείου του Κ. Παππάς.



Τρίτος έφθασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μαζί με τους κκ. Κώστα Αρβανιτόπουλο, Χρύσανθο Λαζαρίδη και Γιάννη Μιχελάκη.


Ακολούθησε ο Γιώργος Καρατζαφέρης πρόεδρος του ΛΑΟΣ, τον οποίο συνόδευαν ο πρέσβης Γ. Γεωργίου και ο βουλευτής Άδωνις Γεωργιάδης.



Στις 12.30 έφθασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή καθώς και το στενό του συνεργάτη Νίκο Ζιώγα.




Σενάρια και πιέσεις




Πάντως συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου έλεγαν μέχρι χθες ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει και πάλι συνεννόηση για την πολιτική, που πρέπει να υλοποιηθεί με βάση τις δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στους δανειστές και θα αποκλείσει τις εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό, έλεγαν, είναι ανοιχτός να υιοθετήσει και προτάσεις της αντιπολίτευσης, ιδίως της Ν.Δ. αρκεί να εξυπηρετούν τους στόχους της μείωσης του ελλείμματος και τους χρέους.









Το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος δεν έχει φύγει από το τραπέζι.






Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών είναι αποτέλεσμα των ασφυκτικών πιέσεων που δέχεται η κυβέρνηση από τους δανειστές της χώρας για την επιτάχυνση υλοποίησης των μέτρων και για την παροχή εγγυήσεων ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αρχίσει να υλοποιείται άμεσα χωρίς αλλαγές και ανεξαρτήτως κυβέρνησης.






Για να τα εξασφαλίσουν όλα αυτά, οι δανειστές θέλουν πάση θυσία η υλοποίηση να γίνει με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης. Αυτές είναι και οι προϋποθέσεις που θέτουν για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας, η οποία είναι κυριολεκτικά στον αέρα.






Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιάν Κεες ντε Γιάνγκερ, με δήλωσή του, πίεσε τον κ. Σαμαρά να εγγυηθεί τη στήριξη του πακέτου των μέτρων και τις αποκρατικοποιήσεις.






Ο ίδιος επίσης προχώρησε ακόμα πιο πέρα, λέγοντας ότι αν το ΔΝΤ δεν εκταμιεύσει τη δανειακή συμμετοχή του, η Ολλανδία δεν θα καλύψει το κενό.






Νωρίτερα, το ΔΝΤ διαμήνυσε ότι δεν θα εκταμιεύσει τη συμμετοχή του, αν δεν εξασφαλιστεί 12μηνη δανειακή υποστήριξη της Ελλάδας, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ.Κ. Γιούνκερ υποστήριξε ότι επιπρόσθετο βάρος σε χώρες που δανείζουν την Ελλάδα μπορεί να μην εγκριθεί από τα κοινοβούλιά τους, σε περίπτωση που το ΔΝΤ μπλοκάρει τη συμμετοχή του. 



Η επόμενη δόση των 12 δισ. ευρώ αναμένεται να καταβληθεί στις 29 Ιουνίου, 3,3 δισ. ευρώ εξ αυτών θα προέρχονται από το ΔΝΤ.












Η σύσκεψη των αρχηγών συζητήθηκε στην προχθεσινή συνάντηση μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας και πρωθυπουργού και οριστικοποιήθηκε χθες το πρωί μόλις ο Γ. Παπανδρέου πληροφορήθηκε ότι το ΔΝΤ μπορεί να μην εκταμιεύσει τη συμμετοχή του. Το βράδυ, ο κ. Παπανδρέου συγκάλεσε σύσκεψη στο γραφείο του στη Βουλή, εν όψει της σημερινής σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν ο Φ. Πετσάλνικος, ο Δ. Ρέππας, ο Γ. Ραγκούσης, ο Π. Γερουλάνος, ο Δημ. Δρούτσας και άλλοι συνεργάτες του.






Στο μεταξύ, καταλυτικό ρόλο έπαιξε η παρέμβαση της επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη ότι μεθοδεύεται από κύκλους των δανειστών της χώρας η έξοδός της από την ευρωζώνη. Μια παρέμβαση που συνάντησε χθες την αντίδραση υπουργών, όπως του Κ. Σκανδαλίδη, που δήλωσε ότι δεν βοήθησε τη χώρα αυτή η δήλωση, αλλά και της βουλευτού Κατερίνας Μπατζελή που κι αυτή είπε πως η δήλωση της επιτρόπου πήγε «πολλά κλικ πίσω τις διαπραγματεύσεις της χώρας».

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire