ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 31 mai 2011

Υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας


Τρεις μονάδες υποβάθμιση από Fitch
Ο Οίκος Fitch έχει σήμερα υποβαθμίσει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των κυπριακών χρεογράφων κατά τρεις βαθμίδες από «ΑΑ-» σε «Α-» και τη βραχυπρόθεσμη κατά μία βαθμίδα, με αρνητικό ορίζοντα.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι ο Οίκος Fitch επικαλείται ως κύριο λόγο για αυτή την υποβάθμιση το ενδεχόμενο όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους να επηρεάσει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και ακολούθως τα δημόσια οικονομικά.

''Η Κυβέρνηση δεν συμφωνεί με την πιο πάνω αξιολόγηση. Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι ιδιαίτερα εύρωστο με υψηλή κεφαλαιουχική βάση και πολύ ψηλούς δείκτες ρευστότητας και μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιοδήποτε θεωρητικό σενάριο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους'', σημειώνεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ''τονίζεται ότι μετά από την πιο πάνω νέα αξιολόγηση του οίκου Fitch, η Κυπριακή Δημοκρατία εξακολουθεί να βρίσκεται στην κατηγορία των πολύ αξιόχρεων χωρών (“upper middle class”)''.

Καταλήγοντας, αναφέρει ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για την επίλυση των χρόνιων οικονομικών προβλημάτων και την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών θωρακίζοντας περαιτέρω την κυπριακή οικονομία.
Αντίθετη η Κεντρική Τράπεζα
Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου δεν συμφωνεί με την ανάλυση του οίκου Fitch, αλλά λαμβάνει μέτρα περαιτέρω θωράκισης του τραπεζικού τομέα, θεωρώντας ότι οι Αρχές του κάθε κράτους οφείλουν να προλαμβάνουν τις εξελίξεις, αναφέρει η ΚΤ σε ανακοίνωσή της με αφορμή τη σημερινή υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον εν λόγω οίκο αξιολόγησης.


Η ΚΤ θεωρεί οι ανησυχίες των ξένων αναλυτών θα εξαλειφθούν όταν, πέραν της περαιτέρω ενίσχυσης του τραπεζικού τομέα, διασφαλιστούν υγιή δημόσια οικονομικά.

Σύμφωνα με τον Fitch, η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει τη σοβαρότητα της κρίσης στην Ελλάδα και τους κινδύνους τους οποίους αυτή θέτει στον κυπριακό τραπεζικό τομέα και τελικά στα δημόσια οικονομικά και αυτό, παρόλο που ο ίδιος ο οίκος αναγνωρίζει ότι ο κυπριακός τραπεζικός τομέας είναι σε θέση να αντεπεξέλθει τυχόν σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας.

''Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου δεν συμφωνεί με την ανάλυση του οίκου Fitch. Παρά ταύτα, λαμβάνει μέτρα περαιτέρω θωράκισης του τραπεζικού τομέα, θεωρώντας ότι οι Αρχές του κάθε κράτους οφείλουν να προλαμβάνουν τις εξελίξεις'', αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΤ.

Υπενθυμίζοντας ότι η ΚΤ εφαρμόζει ένα αυστηρό σύστημα εποπτείας απαιτώντας από τις τράπεζες, μεταξύ άλλων, διατήρηση υψηλών δεικτών ρευστότητας και πλεονάσματα κεφαλαίων για κάλυψη των κινδύνων που αναλαμβάνουν, η ΚΤ προσθέτει πως ''οι τράπεζές μας παραμένουν κερδοφόρες και τον τελευταίο χρόνο έχουν περαιτέρω ενδυναμώσει την κεφαλαιακή τους βάση, με αποτέλεσμα να έχουν ξεπεράσει από τώρα τις αυξημένες απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ, οι οποίες δεν είναι υποχρεωτικές για πλήρη εφαρμογή μέχρι το 2019''.

''Οπως είναι η πάγια θέση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, για να εξαλειφθούν οι ανησυχίες των ξένων αναλυτών επιβάλλεται, επιπρόσθετα από την περαιτέρω ενίσχυση του τραπεζικού τομέα, να διασφαλίσουμε υγιή δημόσια οικονομικά'', αναφέρεται στην ανακοίνωση.

''Πρέπει να ανατρέψουμε την αρνητική πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, έτσι ώστε να επαναφέρουμε το δημόσιο χρέος σε επίπεδο το οποίο να συνάδει με τα δεδομένα μιας μικρής χώρας με μεγάλο χρηματοοικονομικό τομέα'', καταλήγει.

Ανησυχία ΔΗΣΥ
Ο ΔΗΣΥ αναμένει την άμεση σύγκληση ευρείας υπερκομματικής σύσκεψης για την οικονομία, στην οποία η Κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιαστεί έτοιμη να εισηγηθεί συγκεκριμένα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν αμέσως για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης σε δηλώσεις του με αφορμή την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

«Θέλουμε να τονίσουμε ακόμα μια φορά την ανάγκη για ενότητα όσον αφορά τα θέματα οικονομίας. Τώρα που οι βουλευτικές εκλογές έχουν παρέλθει, και χωρίς το φόβο του πολιτικού κόστους, όλοι μαζί – Κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, κοινωνικοί εταίροι και εμπλεκόμενοι φορείς - πρέπει να βρούμε λύσεις άμεσα για να επιλύσουμε τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας μας. Δίνοντας ένα τέλος στην αδράνεια με την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης και με τη λήψη όλων των ενδεικνυόμενων μέτρων», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Πρόσθεσε ότι όσο πιο γρήγορα ληφθούν οι αποφάσεις τόσο πιο ανώδυνα θα είναι τα μέτρα και όσο υπάρχει καθυστέρηση τόσο πιο επώδυνα θα είναι τα μέτρα για το σύνολο των πολιτών και της οικονομίας.

Είπε, επίσης, ότι δεν είναι η ώρα για αντιπαραθέσεις στα ζητήματα οικονομίας, αλλά η ώρα που όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συναντηθούν και να βρουν τις αναγκαίες λύσεις.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι ο οίκος αξιολόγησης Fitch, είχε προειδοποιήσει από τον Ιανουάριο για τις προθέσεις του και ότι η κυπριακή οικονομία υπέστη νέα τριπλή υποβάθμιση.

Οι... προβλέψιμες βολές Νικόλα
Για «απραξία» και «εύηχα συνθήματα» κατηγορεί την Κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει το κόμμα του, ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, με αφορμή την υποβάθμιση της οικονομίας από τον οίκο Fitch.



Υποστηρίζει εξάλλου ότι έχει πληγεί η αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας και καλεί την Κυβέρνηση να λάβει υπεύθυνες αποφάσεις.

Παράλληλα ο κ. Παπαδόπουλος επαναλαμβάνει την ετοιμότητα του ΔΗΚΟ να «βάλει το δημόσιο συμφέρον πάνω από το κομματικό συμφέρον, όπως εξάλλου έπραττε πάντα και να στηρίξει τις προσπάθειες αναστήλωσης της κυπριακής οικονομίας».

Σε γραπτή δήλωση ο κ. Παπαδόπουλος υπενθυμίζει ότι «οι Fitch είχαν θέσει τα ratings της Κύπρου υπό αρνητική παρακολούθηση στις 17/1/11, επικαλούμενοι τα διαρθρωτικά προβλήματα της κυπριακής οικονομίας, περιλαμβανομένων και των κρατικών συντάξεων και τη διασύνδεση του κυπριακού χρηματοοικονομικού συστήματος με την Ελλάδα».

«Δηλαδή, οι Fitch, εδώ και 6 μήνες μας προειδοποιούν να πάρουμε μέτρα, αλλά μέτρα δεν βλέπουνε, συνεχίζονται οι υποβαθμίσεις, η κατρακύλα της οικονομίας, και η απραξία της κυβέρνησης», αναφέρει.

Στη γραπτή δήλωση προστίθεται ότι «το μόνο πράγμα που δυστυχώς φαίνεται να μην συνεχίζεται, αφού ουδέποτε ξεκίνησε, είναι η προσπάθεια εξυγίανσης της Κυπριακής οικονομίας».

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι «επιβεβαιώνονται δυστυχώς οι προβλέψεις και οι φόβοι του Δημοκρατικού Κόμματος, αφού εδώ και μήνες προειδοποιούσαμε ότι αν συνεχιζόταν η Κυβερνητική απραξία, πολύ σύντομα ο Υπουργός Οικονομικών δεν θα μπορούσε να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές με μακροπρόθεσμο δανεισμό».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, «η απραξία του Υπουργού Οικονομικών μας έχει οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς αφού μετατρέπεται σταδιακά και λόγω ανάγκης το δημόσιο χρέος της Κύπρου σε βραχυπρόθεσμο, αυξάνεται ο δημοσιονομικός κίνδυνος της κυπριακής οικονομίας, αποστερείται πολύτιμη ρευστότητα από την εγχώρια αγορά σε μία κρίσιμη περίοδο, αυξάνεται το κόστος δανεισμού και ως συνεπακόλουθο το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας μας».

«Μέσα σε 6 μήνες τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας έχουν γίνει χειρότερα και θα χρειαστούν ακόμη πιο επώδυνα μέτρα από εκείνα που μπορούσαμε να είχαμε υιοθετήσει πριν από 6 μήνες, είναι λοιπόν καιρός να σταματήσουν τα εύηχα συνθήματα και να ξεκινήσουν οι υπεύθυνες αποφάσεις», καταλήγει στην γραπτή του δήλωση ο κ. Παπαδόπουλος.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire