ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 28 mai 2011

Φύγαµε γκιαούρηδες, ήρθαµε τουρκόσποροι

Της  Εύης Σαλτού

Μνήμες
Αύριο Κυριακή είναι η 558η επέτειος από την Αλωση της Κωνσταντινούπολης

Τους Μικρασιάτες, τους Κωνσταντινουπολίτες, γκιαούρηδες τους έδιωχναν οι Τούρκοι, τουρκόσπορους τους έβλεπαν οι παλαιοελλαδίτες όταν έφταναν στην Ελλάδα. Κι όμως ριζώσανε,προκόψανε.

Οπου πάμε, θάβρουμε πατρίδες και θα πλάσουμε, απ' το Βόσπορο χαιδευτά συνεβγαλμένοι ως τον Αδρία ... Κωστής Παλαμάς

ΣΟΥΛΑ ΜΠΟΖΗ
Οι Πολίτισσες και η νοικοκυροσύνη τους
«Μα τι σκέφτονταν οι γονείς σου, όταν σου έδιναν αυτό το όνοµα;
 “Σου” σηµαίνει στα τούρκικα νερό. Μήπως είχαν στον νου τους ρυάκια;». Αυτό άκουγε συχνά ως παιδί από συνοµήλικους και µεγαλύτερους στην Πόλη. Είναι από τις πιο γνωστές Πολίτισσες, η οποία ήρθε στην Ελλάδα το 1980. Η Σούλα Μπόζη γεννήθηκε στην Πόλη κι αποφοίτησε από το Ζάππειο Παρθεναγωγείο και τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστηµίου της Πόλης, όπου σπούδασε θεατρολογία κι ενδυµατολογία. Εχει γράψει βιβλία για την πολίτικη κουζίνα αλλά και τις παραδόσεις των κατοίκων της Πόλης. Η ερευνήτρια λαογράφος και συγγραφέας έγινε ακόµη πιο γνωστή όταν συµµετείχε ως ειδική σύµβουλος στη γνωστή κινηµατογραφική ταινία «Πολίτικη κουζίνα» του Τάσου Μπουλµέτη.

 Θέλοντας να γράψει το πρώτο της βιβλίο γύρω από την κωνσταντινουπολίτικη γαστρονοµία, άρχισε την έρευνα. «Το 90% των συνταγών που συµπεριέλαβα είναι αυτές που φτιάχναµε στο σπίτι, που µαγείρευε η µητέρα και η γιαγιά µου. Εψαξα όµως και για άλλες που δεν ήξερα και βρέθηκα µπροστά σε έναν γευστικό θησαυρό. Γυναίκες µού έδιναν τις συνταγές τους ακόµη κι ολόκληρα τετράδια µε τα πιάτα που έφτιαχναν οι νοικοκυρές δεκαετίες πριν», εξηγεί στα «ΝΕΑ». Αυτό µάλιστα που θυµάται πιο έντονα απ’ όλα όταν έκανε την έρευνα, ήταν η δυσκολία µε την οποία κατάφερνε να συγκεντρώσει τις συνταγές. «Οταν τηλεφωνούσα σε Πολίτισσα για να µου δώσει κάποια συνταγή, µου έκλειναν ραντεβού µία βδοµάδα αργότερα. Κι αυτό γιατί, ήθελαν να ετοιµάσουν τα γλυκά, τα οποία θα κερνούσαν την καλεσµένη τους, να καθαρίσουν το σπίτι, να γυαλίσουν τα ασηµικά, να τα έχουν όλα στην εντέλεια για να δεχθούν επισκέπτες. Αυτές είναι οι Πολίτισσες και το χαρακτηριστικό που τις ξεχωρίζει, η νοικοκυροσύνη», τονίζει η κ. Μπόζη.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire