Δόση... τρομο-κρατική
Ξαφνικά ξαστέρωσε! Και την 5η δόση θα πάρουμε και δεν θα κλείσουν οι στρόφιγγες για νέο δανεισμό... Αισιόδοξος ο Παπακωνσταντίνου -αυτός που έλεγε στη σύσκεψη των αρχηγών ότι έχουμε λεφτά μέχρι τα μέσα Ιουλίου-, θετικό το ΔΝΤ, χαρούμενοι οι σχολιαστές στα βραδινά δελτία.
Αυτοί που μιλούσαν για συντέλεια του κόσμου πριν από λίγες ώρες... Το θέμα ήταν όντως η δόση. Οχι η 5η, αλλά η χιλιοστή! Η δόση των εκβιασμών και του φόβου που ενσπείρουν εν χορώ οι ατσίδες, ημέτεροι και ξένοι, εν αγαστή συμπνοία... «Το μεγάλο πρόβλημα -γράφει στα "Νέα" η Ειρήνη Καρανασοπούλου- συνίσταται στην ταχύτητα των αποκρατικοποιήσεων και δευτερευόντως στα πρόσθετα μέτρα για το 2011». Ετσι ακριβώς: οι αποκρατικοποιήσεις και η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι το αντικείμενο του πόθου. Ετσι εξηγείται ο καταιγισμός σκυθρωπών δηλώσεων και ασύστολης τρομοκράτησης. Ετσι ερμηνεύονται οι φανφάρες για «εθνική συνεννόηση» και η πίεση για συναίνεση, με... συνυπογραφή (!) από τη Ν.Δ. Ολοι συνυπεύθυνοι, όλοι συνένοχοι *** CUT: «Μπροστά στην επαπειλούμενη καταστροφή για την Ελλάδα, την πιο ανδρεία στάση κράτησε μια γυναίκα», έγραψε χθες στην «Καθημερινή» ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, σε σημείωμα με τίτλο «Εδώ Βρυξέλλες! Εδώ Βρυξέλλες!» (Κατά το «Εδώ Πολυτεχνείο»)... Είναι τραγικό -και απορίας άξιον- πώς ευφυείς, συγκροτημένοι και αξιοπρεπείς άνθρωποι, όπως ο κ. Δοξιάδης, δεν είδαν ότι η δήλωση της κυρίας Δαμανάκη ήταν κρίκος στην αλυσίδα των ωμών εκβιασμών για εκείνο που οι ιθύνοντες της Ενωσης και του ΔΝΤ θεωρούν μείζον. Την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας σε σημερινές εξευτελιστικές τιμές, και τις σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις... Η ξαφνική ξαστεριά, αλλά και η εμπειρία από ανάλογους εκβιασμούς, ίσως αποτελέσουν έναυσμα να το ξανασκεφτούν...
Ο μύθος της προόδου
«Η ψευδαίσθηση της δυτικής κουλτούρας είναι ο μύθος της προόδου. Πιστέψαμε ότι θα γινόμασταν ευτυχισμένοι με τη συσσώρευση υλικών αγαθών. Η σημερινή κρίση οφείλεται στην κακώς εννοούμενη δυτικοποίηση των κοινωνιών, η οποία δημιουργεί νησίδες πλούτου αλλά και τεράστιες ζώνες φτώχειας»...
Ο Εντγκάρ Μορέν στον Γιώργο Αρχιμανδρίτη («Βήμα»):
- «Μιλάνε για ανάπτυξη. Μα μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη όταν μειώνονται οι μισθοί και οι άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους; Πώς θα καταναλώσουν; Ολα αυτά είναι εντελώς παράλογα, αλλά ο ψευδορασιοναλισμός των "ειδικών" δεν βλέπει τη δυστυχία των ανθρώπων. Δεν βλέπει ότι κάποια στιγμή οι άνθρωποι θα επαναστατήσουν. Το παρόν σύστημα το μόνο που έχει να προτείνει είναι αυτός ο αχαλίνωτος νεολιμπεραλισμός, ενώ η ψευδοεναλλακτική της σοσιαλιστικής οικονομίας σοβιετικού τύπου δεν υπάρχει πια. Οπότε δίκιο έχουν οι άνθρωποι που είναι απελπισμένοι».
- «Ο Νότος δεν έχει ιδιαίτερα μαθήματα να λάβει από τον Βορρά. Ο βόρειος τρόπος σκέψης βασίζεται στον υπολογισμό, στην αποδοτικότητα και στην παραγωγικότητα που βλέπουν μόνο την πιο επιφανειακή πλευρά της ανθρώπινης πραγματικότητας. Στον Νότο έχουν διατηρήσει την έννοια της ποιότητας ζωής. Εχουν διατηρήσει την έννοια της αλληλεγγύης και της φιλοξενίας που εμείς έχουμε χάσει. Εχουν διατηρήσει την επαφή τους με τη φύση που εμείς προσπαθούμε με κόπο να ξαναβρούμε μέσα από την οικολογία. Εγώ είμαι υπέρ μιας συμβίωσης των πολιτισμών και η συμβολή του Νότου σε αυτό είναι πολύ σημαντική. Κάθε κουλτούρα έχει αδύνατα σημεία, έχει ψευδαισθήσεις, αλλά έχει και αλήθειες και τη δική της ποιότητα ζωής».
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire