ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 31 mai 2011

Wall Street Journal: Το Βερολίνο βάζει νερό στο κρασί του


Νέο δανεισμό για την Ελλάδα τον Ιούνιο «βλέπει» η αμερικανική εφημερίδα
Wall Street Journal: Το Βερολίνο βάζει νερό στο κρασί του
 
Στη διαμάχη Βερολίνου-ΕΚΤ για τη συμμετοχή ή όχι των ιδιωτών πιστωτών στο όποιο κόστος διάσωσης της Ελλάδας οφείλεται η παρελκυστική πολιτική της Ευρώπης αναφορικά με τη λύση στο πρόβλημα χρηματοδότησης του ελληνικού χρέους, γράφει στο σημερινό πρωτοσέλιδό της η Wall Street Journal.

 Η εφημερίδα συμπληρώνει, ωστόσο, ότι η Γερμανία σκέπτεται να χαλαρώσει την στάση της και να εγκρίνει την εκταμίευση νέων δανείων προς την Ελλάδα, ακόμη κι αν βραχυπρόθεσμα δεν αναλάβουν μέρος της επιβάρυνσης οι ιδιώτες, δηλαδή οι τράπεζες.


Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο κίνδυνος να φθάσει η η ελληνική κυβέρνηση σε αδιέξοδο στα μέσα Ιουλίου λόγω έλλειψης ρευστότητας, όπως η ίδια επεσήμανε, αφύπνισε το Βερολίνο, το οποίο σκέπτεται πλέον να διευκολύνει τη χορήγηση νέας δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα και να παραπέμψει γι' αργότερα αλλά εντός του τρέχοντος έτους την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας που θα λύνει το ελληνικό πρόβλημα χρέους και θα περιλαμβάνει μια αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων.

Η EKT απορρίπτει ασυζητητί κάθε ιδέα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους για να προστατεύσει τις ελληνικές τράπεζες πρωτίστως και τις ευρωπαϊκές δευτερευόντως από την κατάρρευση που θα είχε το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Αν και η λύση της επιμήκυνσης μοιάζει ασφαλέστερη, η ΕΚΤ φέρεται να απορρίπτει κι αυτήν και η WSJ σημειώνει τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας (και οπαδού της αναδιάρθρωσης εφ' όσον επιβαρυνθούν και οι τράπεζες) Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έχει παραδεχθεί ότι δεν είναι δυνατόν να δρομολογηθεί οιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους ενάντια στη βούληση της ΕΚΤ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα θέσουν επί τάπητος το ζήτημα της νέας χρηματοδότησης της Ελλάδας αύριο, Τετάρτη, στη Βιέννη, σύμφωνα με τη WSJ. Προτεραιότητα των υπουργών θα είναι να δοθεί μια ικανοποιητική απάντηση στην προϋπόθεση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που θέτει το ΔΝΤ για να συνεχίσει τη χρηματοδότηση που του αναλογεί (χορηγεί ως γνωστόν το ένα τρίτο των συνολικών δανείων).

Η αμερικανική εφημερίδα αναφερόμενη σε πληροφορίες από το Βερολίνο αναφέρει ότι η ΕΕ θα προσπαθήσει να εξεύρει μια προσωρινή λύση. Αλλωστε, «οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι είναι ευέλικτοι σε ό,τι αφορά τις διαβεβαιώσεις που ζητούν, έτσι η Ευρώπη θα μπορέσει ίσως να κρατήσει το ΔΝΤ ικανοποιημένο με μια προσωρινή δέσμευση για την Ελλάδα, ενώ η Γερμανία και η ΕΚΤ θα κερδίσουν χρόνο για να επιλύσουν αργότερα τη μεταξύ τους διαφορά για την επιβάρυνση των τραπεζών», σημειώνει η WSJ.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι εν τω μεταξύ η Ελλάδα χάνει τον ένα μετά τον άλλο τους στόχους του προϋπολογισμού και ότι ουδείς θεωρεί ότι το αρχικό σχέδιο για επιστροφή της χώρας στις αγορές το 2012 είναι ρεαλιστικό. «Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη βοήθεια περίπου 30 δισ. ευρώ το 2012 και επιπλέον το 2013», αναφέρει η WSJ.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire