Μία νέα εποχή αρχίζει για το κομμουνιστικό κόμμα της Κύπρου μετά και την αμφιλεγόμενη –για να πούμε το ελάχιστο– διαχείριση από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας της υπόθεσης του φορτίου με τα εκρηκτικά και της τραγικής κατάληξής του. Ο Δημήτρης Χριστόφιας, τέως γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται σε πορεία απομυθοποίησης.
Ο άνθρωπος που κατάφερε μέσα από μία αξιοσημείωτη πορεία να αναδειχθεί από τα χαμηλότερα στρώματα της λαϊκής τάξης στο ύπατο αξίωμα του τόπου και αποτελούσε το πρότυπο εντός της αριστερής κομματικής οικογένειας, σήμερα χάνει τα ηνία και τον πρώτο λόγο στη διαχείριση πραγμάτων και κυρίως χάνει την «πρωτοκαθεδρία» στις αποφάσεις για την πορεία και δράση του ΑΚΕΛ. Οι ίδιοι οι αξιωματούχοι του ΑΚΕΛ, αλλά και στελέχη του κόμματος παραδέχονται πλέον ότι το κόμμα τους εισέρχεται, αν και απότομα, σε μία καινούργια πορεία.
Αιφνιδίως… μόνοι
Κατά απροσδόκητο και ξαφνικό τρόπο το ΑΚΕΛ και η ηγεσία του βρέθηκαν μόνοι. Μεταξύ της Εζεκία Παπαϊωάννου και του μέχρι πρότινος αρχηγού και προστάτη δημιουργήθηκε απόσταση. Η Εζεκία, η οποία λάμβανε εν πολλοίς «γραμμή» και οδηγίες από το Προεδρικό, και η οποία προστάτευε μέχρις εσχάτων τον Πρόεδρο Χριστόφια, βρέθηκε σε δεινή, αλλά και πρωτόγνωρη θέση, όπου αυτή τη φορά, τα πράγματα αντιστράφηκαν. Το ΑΚΕΛ δεν μπορούσε να προστατέψει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά, τουναντίον, ο Δημήτρης Χριστόφιας θα έπρεπε να αποδεχθεί την έστω και τυπική αποστασιοποίηση του κόμματος από τις δικές του ενέργειες και πολιτικές αποφάσεις έτσι ώστε να προστατευτεί το κόμμα.
Ασπίδα χάριν ΑΚΕΛ
Η τραγωδία της 11ης Ιουλίου και οι μετασεισμοί της, ήταν τέτοιου μεγέθους που δεν άφηναν περιθώρια σε ΑΚΕΛ και Προεδρικό. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα έπρεπε να διαχειριστεί το αποτέλεσμα των δικών του αποφάσεων χωρίς την ισχυρή παρουσία του ΑΚΕΛ, κατά τις πρώτες τουλάχιστον κρίσιμες μέρες μετά την τραγωδία. Η κοινωνική κατακραυγή και αγανάκτηση δεν επέτρεπαν στην Εζεκία Παπαϊωάννου να εμπλακεί ενεργά για να δικαιολογήσει ή να αιτιολογήσει πολιτικές ή/και επιλογές εξόφθαλμα προβληματικές, οι οποίες άγγιζαν τον Πρόεδρο Χριστόφια και που οδήγησαν στην τραγωδία, αφού κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην εικόνα του ΑΚΕΛ εντός της κοινωνίας των πολιτών.
Ενδεικτικό τούτου, είναι πως από τα τηλεοπτικά πάνελ, κατά τις πρώτες μέρες της τραγωδίας, απουσίαζαν πρωτοκλασάτα και βαριά ονόματα του κόμματος και η υπεράσπιση γινόταν εν πολλοίς και κατά κύριο λόγο από τους αποτελούντες εκ καθηκόντων τον περίγυρο του Προέδρου της Δημοκρατίας (Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Διευθυντή Γραφείου Προέδρου), οι οποίοι, ούτως ή άλλως, δεν είχαν άλλη επιλογή.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας όμως θα αποτελεί την ασπίδα του ΑΚΕΛ και για τους υπόλοιπους 18 μήνες της θητείας του. Το πλαίσιο των κινήσεων του Προεδρικού αλλά και του ΑΚΕΛ εφεξής, σύμφωνα με κομματικά στελέχη, θα περιστρέφονται κατά κύριο λόγο γύρω από τον άξονα «της σωστής διαχείρισης του εναπομείναντος χρόνου», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος ΑΚΕΛικός αξιωματούχος. Τούτο ερμηνεύεται ότι η όλη πολιτική φιλοσοφία των αποφάσεων θα έχουν να κάνουν με τη διόρθωση πραγμάτων και καταστάσεων, καθώς και με εκείνο τον χειρισμό που δεν θα επιτρέψει να γίνουν χειρότερα τα υπάρχοντα ανοικτά μέτωπα (οικονομία, κυπριακό, αξιοπρεπής και πετυχημένη προεδρία της Ε.Ε., ενέργεια).
Η Εζεκία Παπαϊωάννου σε καμία περίπτωση δεν συμφωνεί και δεν θέλει καν να σκέφτεται το ενδεχόμενο σενάριο παραίτησης του Προέδρου Χριστόφια, ακόμη και αν δημοσίως για επικοινωνιακούς λόγους το αφήνει ως ένα ανοικτό ενδεχόμενο.
Σε μία τέτοια εξέλιξη, παραίτησης του Προέδρου, οι κραδασμοί της παρούσας κατάστασης θα απορροφούνταν αποκλειστικά από το ΑΚΕΛ και τα βέλη κομμάτων και πολιτών θα στόχευαν κατευθείαν την Εζεκία Παπαϊωάννου. Αντίθετα, τώρα ο Πρόεδρος Χριστόφιας, στου οποίου το πολιτικό μέλλον ούτως ή άλλως τέθηκε ημερομηνία λήξης, θα λειτουργεί ως ανάχωμα έτσι ώστε να περιοριστούν, όσο γίνεται, οι ζημιές στο ΑΚΕΛ.
Εποχή Άντρου
Η απότομη διατάραξη της κοινωνικής και πολιτικής ισορροπίας και ο συθέμελος κλονισμός της κυβέρνησης υπό το πηδάλιο του Δημήτρη Χριστόφια είχε ως αποτέλεσμα το ανεπανόρθωτο πλήγμα του πολιτικού προφίλ του τέως γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, ο οποίος συνέχιζε να ελέγχει και να καθορίζει την πορεία του κόμματος.
Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις ΑΚΕΛικών στελεχών, αυτή η εποχή εισέρχεται στο τέλος της και μία καινούργια πορεία αρχίζει για το ΑΚΕΛ «απεγκλωβισμένο και απαγκιστρωμένο» από το πρόσωπο ή τη σκιά του Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος μέχρι σήμερα στις τάξεις του ΑΚΕΛ θεωρείτο ο άνθρωπος που πέτυχε το ακατόρθωτο και ο άνθρωπος που πραγματοποίησε τον απώτερο διαχρονικό στόχο του κομμουνιστικού κόμματος. Να εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα και να φέρει το ΑΚΕΛ στην εξουσία.
Η δε κομματική και πολιτική του ανέλιξη ήταν άκρως σημαντική ως προς τη διαμόρφωση ενός «πανίσχυρου πολιτικού προφίλ» με αποτέλεσμα ο λόγος του να αποτελεί τις περισσότερες φορές σχεδόν θέσφατο για τους υποστηρικτές και μέλη, αλλά και για την ηγεσία του ΑΚΕΛ. Άλλωστε, η ιστορική του διαδρομή ήταν τέτοια, που δεν επέτρεπε αμφισβήτηση. Προερχόταν από φτωχή και λαϊκή οικογένεια (άκρως σημαντική λεπτομέρεια για το ΑΚΕΛ), ήταν απόφοιτος κομματικής σχολής, επιλέχθηκε από τον πρώην γενικό γραμματέα του κόμματος ως «διάδοχος», επιβίωσε της «ανταρσίας», κερδίζοντας σοβαρές εσωκομματικές μάχες και διατηρούσε μία πρωτοφανή υψηλή δημοτικότητα ως πολιτικός. Εξελέγη δύο φορές Πρόεδρος της Βουλής και τέλος πέτυχε και αναδείχθηκε στο ύπατο αξίωμα του τόπου.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ο Άντρος Κυπριανού, υποδειχθείς στην ουσία ως διάδοχος του στο Κόμμα από τον ίδιο τον Δημήτρη Χριστόφια, ήταν αδύνατο ως γ.γ. να λειτουργήσει αυτόνομα και ανεξάρτητα και να χαράξει τη δική του πολιτική στο ΑΚΕΛ. «Τα πάντα ήταν υπό την αίρεση του Δημήτρη», σημείωσε ενδεικτικά στην «Κ» ΑΚΕΛικό στέλεχος.
Τώρα όμως τα πράγματα αλλάζουν και ΑΚΕΛικά στελέχη βλέπουν μία νέα εποχή για το κόμμα, αλλά και για τον ίδιο τον Άντρο Κυπριανού, για τον οποίο διανοίγεται πλέον πεδίο για να δράσει και να καθιερωθεί στο δώμα των ικανών πολιτικών αρχηγών.
Η στροφή Άντρου Κυπριανού έγινε ιδιαίτερα αισθητή την τελευταία βδομάδα, με δημόσιες παρεμβάσεις του μέσω των οποίων ασκούσε κριτική σε επιλογές και πολιτικές του Προέδρου Χριστόφια.
Πηγή: www.kathimerini.com.cy
Δημοσιεύτηκε στις 01/08/2011 |
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire