Συνεπεία της διάβρωσης
Φωτογραφία από παραλία της Γεροσκήπου.
Από το 1985 μέχρι σήμερα, συνολική έκταση από 20 έως 40 μέτρα ακτής έχουν εξαφανισθεί στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Γεροσκήπου συνεπεία της διάβρωσης, ενώ αντίστοιχο ή και μεγαλύτερο εκτιμάται το μέγεθος του προβλήματος στην περιοχή Πόλης Χρυσοχούς.
Το σημαντικό αυτό στοιχείο, που «μεταφράζεται» σε ένα περίπου μέτρο γης ανά έτος, περιέχεται σε επιστημονική έρευνα του Τμήματος Θαλασσίων Ερευνών και θεωρείται η σημαντικότερη απειλή για τις παράλιες περιοχές της επαρχίας Πάφου.
Η επιστημονική τεκμηρίωση της εμπειρικής μέχρι σήμερα διαπίστωσης του σημαντικού αυτού προβλήματος αποτέλεσε και τη βάση αντιμετώπισης του ζητήματος τους τελευταίους μήνες, με την εντατικοποίηση του μεγαλόπνοου προγράμματος θωράκισης των ακτών και κατασκευής κυματοθραυστών στις ακτές των Δήμων Γεροσκήπου και Πόλης.
Επιβεβαιώνοντας χθες τις πληροφορίες του «Φ», ο δήμαρχος Γεροσκήπου Τάσος Κούζουπος ανέφερε ότι το έργο των 12 συνολικά κυματοθραυστών στη θάλασσα της Γεροσκήπου σκοπό έχει να αντιμετωπίσει τελεσίδικα και δραστικά το σημαντικό αυτό πρόβλημα, που πιστοποιείται πλέον και επιστημονικά.
Στον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς η διαδικασία αντιμετώπισης της διάβρωσης των ακτών είναι επίσης προχωρημένη. Ο δήμαρχος Πόλης, Άγγελος Οδυσσέως, δήλωσε στον «Φ» ότι τα έργα περιλαμβάνουν τους τέσσερις κυματοθραύστες της πρώτης φάσης και έργα θωράκισης της παραλίας. «Από την πλευρά μας», είπε, «θα απαιτήσουμε επίσπευση της ολοκλήρωσης των σχεδίων της δεύτερης φάσης, δεδομένου ότι οι αρμόδιοι αναμένουν να δουν τη συμπεριφορά των κυματοθραυστών της πρώτης φάσης πριν ολοκληρώσουν το σχεδιασμό της δεύτερης».
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 15/08/2011
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire