Η διήμερη συνάντηση που θα αρχίσει σήμερα στην Νέα Υόρκη μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια, του Τ/κ ηγέτη Ν. Ερογλου και του ΓΓ του ΟΗΕ, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Αλλα θέματα είναι το φυσικό αέριο και η αντιπαράθεση μεταξύ της Υπουργού Εμπορίου και του Διευθυντή Ενέργειας στο Υπουργείο, οι επιπτώσεις του ''κουρέματος'' του ελληνικού χρέους στις κυπριακές τράπεζες, η επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ στην Κύπρο, αλλά και ένα εσωτερικό σημείωμα της Κομισιόν για το Κυπριακό.
«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Δοκιμή για νέο οδικό χάρτη» γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα επιδιώξουν να εξέλθουν από το διήμερο της τριμερούς συνάντησης κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό και ότι στόχος της τριμερούς είναι το κλείδωμα συγκλίσεων και η κατάθεση γεφυρωτικών προτάσεων.
Διαβάστε επίσης:
Βρυξέλλες: Ο Φούλε συντηρεί λύση "παρθενογένεσης"
Σόλων Κασίνης: Θα τα πούμε σε άλλο επίπεδο με την Πραξούλα Αντωνιάδου
Επιστήμη: Κυπριακή χροιά σε σπουδαία ανακάλυψη
Ελλάδα: Haircut... για τους Έλληνες
Πανεπιστήμιο: Η τηλεδιάσκεψη όπλο των φοιτητών
Ο Οικονομικός "Φ": Χρυσές υπερωρίες στο Δημόσιο
Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μόνος και χωρίς κάλυψη» γράφει ότι συλλογική διαχείριση του Κυπριακού ζήτησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ενώ το ΔΗΚΟ ανέφερε ότι χωρίς συγκεκριμένη εντολή και εξουσιοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου πήγε στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος και προσθέτει ότι ο ΟΗΕ θέλει αλλαγή της διαδικασίας. Αλλού, προβάλλει συνέντευξη της Υπουργού Εμπορίου Πραξούλλας Αντωνιάδου, η οποία αναφέρει ότι σε 40 μέρες θα έχουμε τις πρώτες ενδείξεις εάν υπάρχει κοίτασμα φυσικού αερίου και κάποια στοιχεία για τη σύστασή του.
«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στο Greentree το κλίμα είναι παγερό» γράφει ότι η τριμερής συνάντηση της Νέας Υόρκης είναι χαμηλών προσδοκιών και προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε έκκληση για αντικειμενικότητα και κάλεσε την τ/κ πλευρά να μεταλλάξει τις θέσεις της. Αλλού, γράφει ότι το 'κούρεμα' του ελληνικού χρέους στριμώχνει και την Κύπρο και ότι από την περασμένη Πέμπτη οι κυπριακές τράπεζες έπιασαν πυρετωδώς δουλειά για να δουν επακριβώς πώς θα επηρεαστούν τα χαρτοφυλάκια, τα αποτελέσματα και οι δραστηριότητές τους.
Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Τα Ηνωμένα Εθνη να υπερασπιστούν αρχές» γράφει ότι την επιθυμία όπως κατά τη συνάντηση της Νέας Υόρκης σήμερα και αύριο γίνουν πραγματικά βήματα προόδου εξέφρασε ο Πρόεδρος Χριστόφιας ζητώντας από τα ΗΕ να υπερασπιστούν αρχές και από την τ/κ πλευρά να μεταλλάξει τις θέσεις της προς το θετικότερο. Αλλού, αναφέρεται σε ημερίδα που θα διοργανωθεί το Σάββατο στη Λευκωσία από το ΑΚΕΛ και την Ομάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς του Ευρωκοινοβουλίου, με θέμα την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο.
Υπό τον τίτλο «Οκτάμηνο οικονομικής στενότητας», η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή» γράφει ότι μπορεί να περιορίστηκε στο 50% το ‘κούρεμα’ του ελληνικού χρέους, έφερε όμως το κυπριακό τραπεζικό σύστημα στα όριά του. Αλλού, γράφει ότι τρεις συμφωνίες μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ θα ανακοινωθούν κατά την επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ στην Κύπρο την ερχόμενη Τετάρτη και ότι η συμφωνία «Ερευνα και Ανάπτυξη» αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για έναρξη κοινών επενδύσεων κυπριακών και ισραηλινών επιχειρήσεων και όχι μόνο.
Η εβδομαδιαία «Η Μάχη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ανεξέλεγκτη η γεώτρηση» προβάλλει συνέντευξη του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας στο Υπουργείο Εμπορίου Σόλωνα Κασίνη και γράφει ότι ο κ. Κασίνης ξεσπαθώνει κατά της απόφασης της Υπουργού για απομάκρυνσή του από τα θέματα φυσικού αερίου και αναφέρει ότι η γεώτρηση είναι χωρίς κανένα έλεγχο και γίνονται προχειρότητες και υπάρχει απουσία σχεδιασμού. Αλλού, γράφει για «διαταγή- σκάνδαλο από την ΕΦ να σβηστούν τα συνθήματα από οδοφράγματα, φυλάκια και στρατόπεδα» γιατί «παραπέμπουν στο παρελθόν και προάγουν τον φανατισμό».
Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” με τίτλο «Χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης για πλήρη οφέλη από το φυσικό αέριο» γράφει ότι σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα ενέργειας, η Κύπρος πρέπει να βρει τρόπους να συνεργαστεί με την Τουρκία για να επωφεληθεί πλήρως από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και ότι ένας αγωγός μέσω της Τουρκίας θα ήταν η πιο αποτελεσματική λύση. Αλλού, αναφέρεται στο Κυπριακό Ταχυδρομικό Μουσείο και γράφει ότι στο μουσείο αυτό βρίσκεται ένας μεγάλος πλούτος από την ιστορία του τόπου.
Πηγή: www.philenews.com
Δημοσιεύτηκε στις 30/10/2011
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire