ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 27 octobre 2011

Υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας

ΑΠΟ ΒΒΒ+/Α-2 ΣΕ ΒΒΒ/Α-
Ο S&P υποβάθμισε την κυπριακή οικονομία



Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά μία βαθμίδα από ΒΒΒ+/Α-2 σε ΒΒΒ/Α- προχώρησε χθες ο Οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poor’s, όπως είχε προειδοποιήσει από τις 11 Αυγούστου 2011 Ταυτόχρονα, η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΒΒΒ) διατηρείται υπό αρνητική παρακολούθηση. Η υποβάθμιση έγινε προχθες και ανακοινώθηκε χθες από τον Οίκο.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, ο Οίκος Standard and Poor’s αιτιολογεί την απόφασή του με δύο βασικές παραμέτρους:

1. Ο αυξημένος κίνδυνος για απώλειες των κυπριακών τραπεζών από μια ενδεχόμενη μεγαλύτερη απομείωση ελληνικών ομολόγων ως μέρος της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, και
2. Η καθυστέρηση στην υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων για βελτίωση της δομής των δημόσιων οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Θετικό το ρωσικό δάνειο
Ο Οίκος αναφέρεται θετικά στην εξασφάλιση δανείου από την Ρωσική Ομοσπονδία, αφού αυτή θα καλύψει μεγάλος μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους μέσα στο 2012, καθώς και στα έσοδα από τη δανειοδότηση οικοπέδων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση φυσικού αερίου. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Οίκου, οι εξελίξεις αυτές έχουν προσωρινό χαρακτήρα και δεν επηρεάζουν τη διάρθρωση των δημόσιων οικονομικών.
Επιπρόσθετα, ο Οίκος σημειώνει ότι για να σταθεροποιηθεί η αξιολόγηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στα υφιστάμενα επίπεδα, είναι απαραίτητη:
• η ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2012, μαζί με τα επιπρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που εξήγγειλε η Κυβέρνηση (δηλ. στόχευση κοινωνικών παροχών, προσωρινή μη καταβολή της ΑΤΑ του 1ου εξαμήνου του 2012 και αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες),
• η ικανότητα των κυπριακών τραπεζών να αντεπεξέλθουν στην απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων χωρίς απευθείας κυβερνητική στήριξη και τέλος,
• ότι η κυπριακή οικονομία δεν θα επηρεαστεί περισσότερο λόγω των εξελίξεων στην Ελλάδα από τις υφιστάμενες προβλέψεις του Οίκου (ο Οίκος προβλέπει μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2011 και 2012 για την κυπριακή οικονομία).

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία, λόγω των αρνητικών εξελίξεων από την κρίση χρέους στην Ευρώπη. Δηλώνει ακόμη την πρόθεση της κυβέρνησης να λάβει άμεσα και αποφασιστικά όλα τα απαραίτητα μέτρα, ενώ καλεί τα κόμματα να υπερψηφίσουν τον Προϋπολογισμό για το 2012 καθώς και όλα τα προτεινόμενα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, ώστε "να δοθεί το μήνυμα στις αγορές για αποφασιστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία".

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire